Cervera, svenska butikskedjan för köks- och heminredning, lanserar hantverksstipendium.

Årligt stipendium lanseras: Det svenska hantverket står i fokus

Cervera, svenska butikskedjan för köks- och heminredningsprodukter, introducerar ett årligt stipendium avsett att hylla hantverket.
Initiativet syftar till att lyfta skickliga, lokala hantverkare för en bredare målgrupp, genom exponering och försäljning på både e-handeln och i fysiska butiker.

Annons
Sju inredningstrender inför 2021
Sju inredningstrender inför 2021
1:12

Temat för hantverksstipendiet år 2021 är keramik. Det finns starka tendenser i samhället som visar på ett uppsving för keramiken. När coronapandemin slog till fick vi dels tillfälle att fundera kring hållbarhet och småföretagare som producerar småskaligt och lokalt, samtidigt som vi började dekorera våra hem och återupptäcka glädjen i DIY. Keramiken är ett uråldrigt hantverk som känns omåttligt trendigt år 2021.

Lekfulla föremål i keramik.
Lekfulla föremål i keramik.  
Annons
Händer som drejar lera på en drejplatta.
Keramiken skapas och formas med händerna, något som gör det till ett äkta hantverk.  

Intresset för lokalproducerat har aldrig varit större

”Hantverksstipendiet är för oss ett sätt att stötta lokala hantverkare, som genom Cerveras försäljningskanaler kan nå ut brett i hela Sverige. Intresset för lokalt producerade produkter har nog aldrig varit större och många av våra kunder efterfrågar unik design som inte går att hitta någon annanstans. Vi lägger stort fokus på vårt hållbarhetsarbete och har sedan tidigare affärsområdet Cervera Vintage, som uppmuntrar till återbruk.”, säger Peter Rimbäck, VD, Cervera.

Hur ansöker jag om stipendiet?

Under sommaren har keramiker i Sverige möjlighet att skicka in en ansökan. Cervera väljer i augusti ut tio nominerade, som får sälja sin keramik på Cervera.se och i utvalda butiker i landet. Av de tio nominerade utser en jury en keramiker som erhåller hantverksstipendiet på 25.000 kronor.

Annons

Ansökningsperioden för hantverksstipendiet pågår från vecka 24 till 32. Intresserade hantverkare ansöker på Cerveras hemsida. Cervera nominerar därefter tio keramiker under vecka 34, vars objekt kommer att säljas på cervera.se och i utvalda lokala butiker från och med vecka 34.

En ateljé med en drejplatta och början på ett keramikobjekt.
En ateljé med en drejplatta och början på ett keramikobjekt.  
En målad vas i keramik på ett bord.
En målad vas i keramik är ett enkelt sätt att addera färg, lekfullhet och form till ditt hem.  
Keramikobjekt i en hylla.
Spännande keramikobjekt som utforskar både form och funktion.  
Annons

Namnkunnig jury och Stockholm Craft Week

I årets jury ingår Matti Klenell, formgivare, Calle Forsberg, keramiker, Karin Sköldberg, grundare av Trendgruppen PR, samt Emma Ohlsson, verksamhetschef för Cervera Vintage.

Vinnaren av hantverksstipendiet utses av juryn i samband med Stockholm Craft Week, fredagen den 1 oktober. Vinnaren erhåller ett stipendium på 25.000 kronor.

Var kan man köpa kermaiken?

Cervera Vintage lanserades över hela Sverige i september 2020 med syfte att underlätta för konsument att vara en del i ett hållbart kretslopp, med produkter som får en längre livscykel. Tjänsten erbjuder konsument att köpa och sälja högkvalitativa vintageobjekt på Cerveras e-handel.

De nominerade keramikernas hantverk, kommer att säljas på www.cervera.se och i utvalda Cervera-butiker i landet från mitten av augusti 2021.

Annons