Mark Isitt utanför svart hus

Under förra hösten kunde vi glädja oss åt 6 avsnitt av Grand Designs Sverige - ett då nytt format för den svenska tittaren – av TV 4 och produktionsbolaget Fremantle. Med arkitekturkritikern och Residence-skribenten Mark Isitt i spetsen som programledare som guidar tittarna genom 6 olika byggprojekt per säsong.

Mark Isitt programledare för Grand Designs Sverige

Mark Isitt progammleder Grand Designs Sverige under flera säsonger framåt.

Under första säsongen som visades med start den 16 november 2020 drog Grand Designs Sverige hundratusentals tittare. Vi älskar helt enkelt att följa människors villadrömmar framför rutan. Utgångspunkten är gärna en tomt där i princip ingenting är påbörjat. »Att följa den utvecklingskurvan är ju underbart, från helt tomt till färdigt hus«, säger Mark Isitt.

1:12

Efter reklamen: Kika in hos Trendgruppens vd Karin Sköldberg

(1:12)

Grand Designs Sverige följer varje villabygge under hela två år. Urvalsprocessen är omfattande. Redaktionen väljer mellan hundratals villaprojekt. De ska vara exceptionella, genomförbara, och så ska de boende vara med på noterna. Helst ska bra arkitektonisk kvalité blandas med en viss dos dramatik i form av »hinner de blir klara under inspelningsperioden.«

Mark Isitt är född 1966 och är uppvuxen på ön Marstrand i Göteborg. Han är journalist, författare och programledare och har skrivit om arkitektur i närmare 30 år, där han har bevakat både både offentlig och privat arkitektur. För Residence har han skrivit i över 15 år, här och här kan du läsa exempel på hans reportage.

Säsong 3 och 4

Under våren och hösten spelar teamet på produktionsbolaget Fremantle in flera säsonger samtidigt, så det bollas mellan 12 och 18 projekt. Residence kan i dag avslöja att det således blir både en säsong tre och fyra för det populära programmet.

»För mig blir det nästan jämförbart med en halvtidstjänst«, säger Mark, som sedan två år tillbaka bor i Köpenhamn med sin familj. Det blir en del resor över sundet. Mark Isitt är med vid husen under fyra tillfällen.

Värstingvilla som Gert Wingårdh ritat

Blick från köket i Lidingövillan ur Grand Designs Sverige, säsong ett..

I den första säsongen som man fortfarande kan titta på på TV4 play kan inrednings- och arkitekturnördar följer projekt över hela Sverige, från en värstingvilla som Gert Wingårdh ritar på Västkusten, där budgeten spräcktes med många miljoner, till en ung snickares livsdröm som bygger sitt första boende mitt i skogen i Huddinge, efter ritningar av ingen mindre än arkitekterna Jonas Bohlin och Hans Murman.

Gert Wingårdh ritar dyraste huset i Grand Designs Sverige

Vardagsrum i villan på Lidingö ur Grand Designs Sverige, säsong 1.

Villan på Lidingö som visades i avsnitt 5 i säsong 1 av Grand designs Sverige.

Säsong ett bjöd även på ett fantastiskt A-hus utanför Åre och en spektakulär villa på Lidingö, som byggs av samma byggherre som även var skaparen av Isabella Löwengrips mansion.

Nu är vi alla bra nyfikna på att se de nya projekten som brottas med bygglov, budgetar och försenade leveranser, men som också överkommer alla hinder och förhoppningsvis avslutar sina byggprojekt med flaggan i topp. Säsong två kommer att sändas under hösten 2021, när de andra säsongerna sänds är inte bestämt än.

Grand Designs Sverige Säsong tre – söker nya husprojekt