josef frank skåp

Svensk design gör succé på auktion – nytt rekord för Josef Frank

Under Bukowskis moderna auktion i veckan har flera världsrekord slagits. Bland annat har världens dyraste Ikea-möbel sålts och ett skåp signerat Josef Frank klubbades för miljonbelopp.
– Ett nytt världsrekord både för formgivaren och Bukowskis, säger Eva Seeman, Ansvarig specialist design & modernt konsthantverk.

Annons
Möt trion bakom Bukowskis utställning Claesson Koivisto Rune in Japan
Möt trion bakom Bukowskis utställning Claesson Koivisto Rune in Japan
5:21

Tidigare i veckan såldes flera attraktiva designföremål på Bukowskis moderna auktion. Bland annat klubbades en Ikea-fåtölj signerad Bengt Ruda för 189 875 kronor, något som blev ett världsrekord för en Ikea-möbel.

Skåp designat av Josef Frank gick för miljonbelopp

Men under auktionen, som var Bukowskis största och mest omfattade någonsin, blev det inte bara ett världsrekord. Skåpet "Plan de Paris à vol d'oiseau", signerat Josef Frank, var ett objekt som stod för två rekord – rekordpris för både formgivaren och Bukowskis. Prislappen hamnade på på 3,6 miljoner kronor, vilket gör skåpet till världens dyraste 1900-talsmöbel.

Annons

– Vårens designauktion var Bukowskis största och mest omfattande någonsin, vilket attraherade de största samlarna världen över. Särskilt stort intresse var det för Josef Frank, vilket återspeglas i slutpriset på 3 613 759 SEK, för det magnifika skåpet ”Plan de Paris à vol d'oiseau”. Ett nytt världsrekord både för formgivaren och Bukowskis, säger Eva Seeman, Ansvarig specialist design & modernt konsthantverk.

Målningen ”Kungsträdgården, i solgasset” av Isaac Grünewald

Under andra dagen av auktionen slogs ytterligare rekord då målningen ”Kungsträdgården” av svenske konstnären Isaac Grünewald gick för 8,6 miljoner kronor.

Målningen ”Kungsträdgården, i solgasset” av Isaac Grünewald
 

– Det känns fantastiskt att återigen, 21 år senare, få vara med om sätta ett nytt rekord för ett av de mest betydande mästerverken av Isaac Grünewald. Det är en magnifik målning från en banbrytande tid, både för konstnären och för konsten i sig. Målningen har allt vad dagens samlare söker, motivet, färgerna och proveniensen, säger Carl Barkman, Chefsspecialist Fine Art och antikviteter.

Annons