Titta in hemma hos Årets arkitekt 2019!

Andreas Forsberg har korats till Årets arkitekt 2019 i Residence Stora Formpris. Vi kikade in hemma hos honom redan 2014. Dags för ett återbesök!

Annons
Kika in hemma hos Nude of Scandinavia-grundarna
Kika in hemma hos Nude of Scandinavia-grundarna
1:27

Andreas Forsberg har korats till Årets arkitekt 2019 i Residence Stora Formpris, läs mer om det här.

Andreas Forsberg
 

Han är verksam från Visby där han bor i ett nybyggt hus mitt i den medeltida staden. Amdreas har varit programledare för Hustoppen, och tidigare blivit nominerad för Kasper Salin-priset för ett atriumhus i cortenstål på Furillen. Andreas är också arkitekten bakom en del andra kringbyggnader till det hajpade hotellet Fabriken på Furillen.

Annons
Andreas Forsberg
 
Andreas Forsberg
 

Hans senaste hus, Villa Sanda, stod klart i somras och är en reducerad skapelse med säregen rytmisk skönhet. »Jag fick förmånen att först göra ett speciellt hus i stål och nu ett skulpturalt hus i betong. De ligger bägge i en tradition av grundelementen i det modernistiska husbyggandet«, säger han. I dag driver han det snabbväxande kontoret Forsberg Arkitektur i Visby.

Annons
Andreas Forsberg
 
Andreas Forsberg
 

– Arkitektur är att renodla och få fram en struktur, det är vackert med skelett och stomme. Materialet ska träda fram till sin fördel.« Han vill skapa tydlig och konsekvent arkitektur, men med en oförutsägbar bit poesi. När jag kommer till en ny plats, då brukar jag direkt känna och notera en viktig känsla, ofta en volym. Jag jobbar intuitivt, det viktigaste sitter i första skissen, säger Andreas.

Annons

Han har en uppmärksammad yrkesbana. Nu haglar projekten. Han har under året varit processledare för ett stort stadsbyggnadsprojekt för Visby inre hamn, är gästkritiker och lärare på KTH. Han brinner också för den vindpinade furan med sitt hårda kärnvirke.

Andreas Forsberg
 
Andreas Forsberg
 

Residence hälsade på hos honom i Visby redan 2014. Ett hem värt ett återbesök, med ett badrum helt i betong i källaren och inte mindre än trettiosex skåp som fast förvaring.

Annons