Marie Olsson Nylander i sitt Palazzo Cirillo

Marie Olsson Nylanders Magiska Palats på Sicilien

Inredaren Marie Olsson Nylander med familj virvlade in och väckte greve Cirillos gamla palats på Sicilien ur törnrosasömnen. Nu har Maries vintageskatter har funnit sina rätta platser och vi får kika in.

Annons

Telefonsamtalet från den sicilianske arkitekten Alessio Lobello kom en söndag i februari. Hans städhjälp Loredana hade kommit till Olsson Nylanders Palazzo Cirillo för att damma av det värsta innan familjen anlände från Sverige. Hon upptäckte att en objuden gäst varit inne.

Matsalen i Palazzo Cirillo
Matrummets svenska allmogebord och stolar är köpta genom Martin Enget/Blå hallen. Taklampa, Michael Anastassiades för Flos. Blå sammetsstolar från loppmarknaden i Palermo.  

»Det var väldigt jobbigt att få inbrott. Jag åkte själv ner med tjejerna direkt och då var jag mest förbannad. Ska det vara så här så säljer vi«, berättar Marie Olsson Nylander.

Alla mindre antikviteter var borta. Samma vecka hade familjen dessutom tjuvar i trädgården i Höganäs, där de har sitt permanenta hem. Bara bildäck stals men det var obehagligt, speciellt för Marie och sonen Otto som fick en skymt av tjuvarna klockan två på natten.

Annons

»Kanske en av baksidorna med att bli offentlig«, funderar Marie som efter tv-succén med Husdrömmar Sicilien på SVT, blivit Husdrömmar-Marie med hela svenska folket.

»Det känns fint, så länge jag inte är Mardröms-Marie är det okej.«

Sovrummet går i blåa toner.
Sovrummets blå originalfärg har plockats upp i inredningen. Sängkläder och plädar, Limonata Society. Sängbord av Marie Olsson Nylander, MO interior, och vintagelampa. Till höger, vintage sängbord och lampa från Scarpa. Taklampa Taraxacum, bröderna Castiglioni för Flos. Matta, Noma Marrakech. Stol, Claude Courtecuisse för Cattaneo Italy. Fotoprint av Patricio Reig, The photogallery i Halmstad.  

Hon ska just åka ner till Sicilien för att spela in avslutet av säsong två av Husdrömmar Sicilien. Den följer renoveringen av den stora trädgården där metertjocka lager av gamla sopor grävts ur, en byggare trampat ner i ett djupt hål och där jakten är i gång efter en flykttunnel som sägs leda från palatset upp till kyrkan, en rest från tider då staden var rik och regelbundet plundrades.

»När inspelningen är klar faller jag ihop i en liten hög. Det gjorde jag förra gången och jag grät på gymmet. Om livet är så här, som en lekstuga, går det alldeles för fort. Det gäller verkligen att hinna njuta också.«

Annons

Husdrömmar 2014

Marie har blivit en följetong, i tv och inredningsmagasin, men blir aldrig blir urvattnad eller trist. Det är idel nya äventyr, briserande inspiration och häpnadsväckande kreativitet och energi. Marie har också skilt sig i tv, fick sjukdomsbesked i tv och genomgick en tuff cancerbehandling under inspelningen av Husdrömmar 2014. Sedan paus. Marie och Bill återförenades, det blev bröllop, sladdisen Solveig, friskförklaring och ny husjakt. Denna gång på Sicilien.

»Genast när vi svängde in i Termini kände jag: ’Ja, det här gillar jag’. Jag går mycket på första känslan och låter spontana känslor styra. Jag gillar spänning. Bill också, men han skulle aldrig göra alla dessa projekt själv. Men det gör att vi passar så bra ihop. Jag hade haft väldigt tråkigt ihop med en nejsägare och han hade haft det trist utan någon som puttar på honom.«

Gillar du Maries stil? Här kan du läsa om kommande säsongen av Husdrömmar Sicilien.

Vardagsrummet i Palazzo Cirrillo har liksom alla de fem rummen i fil utsikt mot havet.
Vardagsrummet har liksom alla de fem rummen i fil utsikt mot havet. Soffa och puff Camaleonda, Mario Bellini för B&B Italia. Pläd, Limonata Society. Vintage bord från Grand hotel i Avignon. Golvlampa Toio av Achille & Pier Giacomo Castiglioni. Bokhylla från danska Roam. Matta, Zarib Marrakech. Glaskandelaber från Olsson & Jensen.  

I Maries värld är drömmar till för att förverkligas, och har man tagit sig igenom en dödlig sjukdom är det inte konstigt att man får lite bråttom.

Annons

»Numera blir jag lycklig bara av att vakna och dra undan gardinen, så hade jag inte känt om jag inte haft cancer. Den livsglädjen jag kände när jag blev av med medicinerna och plötsligt kunde känna golvet under fötterna igen, känslor som cellgifterna tidigare dödade, går inte att jämföra med något annat.«

En hörna i den övre hallen är inredd med bord av Tom Dixon. Stol av Pierre Guariche och vintage golvlampa.
En hörna i den övre hallen är inredd med bord av Tom Dixon. Stol av Pierre Guariche och vintage golvlampa.  

Hus på Sicilien

Därför blev det hus på Sicilien. Marie och Bill filmade på egen hand köpet av sitt rosa kråkslott, sedan ville SVT hänga med även på den här husresan. Snart dundrade Marie, Bill och deras fyra barn in i greve Cirillos gamla 1700-talspalats med tolv rum, som hade stått tomt i över 30 år. Dammet yrde, Bill och Marie kivades om praktiskt kontra estetiskt, skalade fram väggarnas originalfärger, gick några ronder mot den italienska byråkratin, tog in hantverkare, och till slut var palatset beboeligt och vidunderligt inrett. Gammal patina som perfekt fond mot Maries djärva penseldrag med svulstiga möbler och uttrycksfulla, stora pjäser. Ett drömprojekt i mål.

Annons

Sicilien är långt ifrån svenska villakvarter, sådana ger Marie rysningar. Det är mer som farmors gamla hus i Gantofta där hon och hennes syster lekte med skatter som gamla 30-talsklänningar, utan att någonsin behöva städa upp efter sig. I pappas verkstad växte fantasin bland oljefat och gamla bilar och Kulturen och Domkyrkan i Lund besöktes hellre än lekplatser.

»Jag har alltid blivit som förhäxad av historia och gamla hus. Hemma hade vi ingen mamma och jag städade och gjorde fint, det fanns liksom bara där inom mig. Genom pappas arbete lärde jag mig om olika material. Och någonstans ifrån fick jag med mig känslan att inget är omöjligt.«

Första egna lägenheten fyllde Marie med loppisfynd, vintageintresset började där, eftersom inga pengar fanns att köpa nytt för. Som 23-åring hade hon fria händer att dekorera pappas cowboybar och boka liveband.

Det senaste året har trädgården grävts ur och renoverats.
Det senaste året har trädgården grävts ur och renoverats. Ett spännande arbete som skildras i den kommande säsongen av Husdrömmar Sicilien på SVT. »Vi är inga trädgårdsmänniskor, trädgården blir mer som ett extra vardagsrum.«  

»Det var jättekreativt, en enda stor styling. Sedan träffade jag Bill och vi totalrenoverade vår första lägenhet. Jag var 25 när vi sålde vårt första hus. Då frågade mäklaren om jag kunde fixa lite i andra objekt till försäljning. Homestyling fanns inte på den tiden.«

Annons

På den vägen var det, utan någon formell utbildning blev Marie inredningskonstnär – stylist i tidningsreportage, inredningsuppdrag för privata hem och större och större uppdrag för olika varumärken. 2020 utsågs hon till Årets inredare i Residence Stora Formpris. En välkommen uppmuntran under pandemin som slagit hårt mot frilansare.

Framgångar till trots, Marie blir aldrig snobbig.

»Jag uppskattar att kunna trycka på en strömbrytare och så kommer det el. Det är inget jag tar för givet. Vi har levt med renoveringar under så lång tid i våra liv, Bill och jag. Duschat hos kompisar i ett år, sådana saker.«

Ur Husdrömmar - den perfekta naturtomten i Göteborg
Ur Husdrömmar - den perfekta naturtomten i Göteborg
0:57

Grannarna, som verkar glada och stolta över att den svenska familjen väcker det förfallna palatset till liv, ser ofta Marie i arbetsoverall, också den ett arv från pappas bilverkstad. Den är på när något ska fixas, som i den oförglömliga scenen i ett tv-avsnitt där Marie släntrar ner för gatan mot järnhandeln i blåställ och duntofflor för att köpa kedja till en takarmatur. Det har faktiskt också hänt att hon sprungit runt på gatan knappt påklädd alls.

Annons

»Sist jag var i huset hängde jag tvätt på balkongerna. Det var några sköna veckor när det bara var jag och Solveig. På natten blev det storm och alla kläder virvlade ut i vinden. Det var bara att springa ut i trosor och skjorta, det var lite läskigt. Uppe i stora palatset låg lilla Solveig ensam och sov.«

Romantiskt sliten miljö

Kråkslottet har blivit ett hem där man hänger tvätt i fönstren och småpratar med grannarna. Efter renoveringarna kan Marie, likt en renässansfurstinna, blicka ut från en av palatsets fem balkonger. Leva i den dekadenta, romantiskt slitna urgamla miljön, men med fungerande toaletter, fräscha badrum och ett kök. Inte ens ett inbrott stör henne nämnvärt.

»Det enda jag är verkligt ledsen över är några konstverk vi egentligen inte hade råd att köpa. De betydde mycket och vi hade ingen försäkring. Men det är sådant som händer, det är bara att fixa dörrarna«, säger Marie, med förhoppning om att tavlorna kommer tillbaka till henne.

Annons

Vid det här laget har hon byggt upp ett gott nätverk med Siciliens alla antikhandlare och chansen finns att de dyker upp hos någon av dem.

Visionen är att palatset ska vara ett andra hem, en bas där Marie kan jobba och familjen kan bo och umgås, mer och mer i takt med att barnen blir större. Och Sicilien passar familjen, här lever man och umgås över generationerna. Maries bästa stunder är när huset är fyllt av liv och hela familjen är här – någon jobbar, någon annan spelar musik, ett barn leker med en docka och sönernas kompisar sover i soffan.

»Det kommer aldrig vara ett lyxigt sommarhus, det låter förjävligt, det är mer än så.« Och samtidigt, så klart finns inga garantier att familjen blir kvar just här. »Runt Etna finns gamla hus med pelare, grindar, majestätiska dubbeltrappor… allt är öde. Jag blir sjuk! Jag måste ta lugnande efter en sådan åktur. Det finns så många fantastiska hus!«

Publicerat 15 juli 2021
Annons