3daysofdesign dag 1 Cecilia von Mentzer

Tre heta trender direkt från 3 days of design i Köpenhamn

Förra året var det betydligt mörkare. I år går vi mot ljusare inredning, med mer textil i form av gardiner som får dela av rummet, taklampor som får ta plats och calacattamarmor.

Annons
3daysofdesign dag 1 – Cecilia von Mentzers tre trendspaningar
3daysofdesign dag 1 – Cecilia von Mentzers  tre trendspaningar
1:04

Stämningen är varm och nyfiken. Efter 18 månaders isolering, more or less, får vi träffas igen. Äntligen! Journalister från hela Europa har samlats i Köpenhamn för 3daysofdesign. Den här mässan liknar mycket mer den i Milano än dem i Paris eller Stockholm. Här finns ingen traditionell mässhall utan i stället gör vi nedslag i olika showrooms runt om i Dronningens by. Men man besöker också curerade utställningar där unga formgivare visar upp sig.

Copenhagen Amalienborg
Regnet hängde i luften på första dagen av 3 days of design i Köpenhamn.  

Vi kan notera att ljuset är tillbaka, det finns en framtidstro igen. Visst släpps det nyheter men med hänsyn till miljön, de flesta pratar hållbarhet, materialval och produktion.

Annons

Kök och belysning

Dag 1 bjuder på många unga företag som New works, Mazo, Nuura, &Draper, Mossroom rugs och Brandt collective. Men också köksföretaget Multiform och belysningsföretaget Astep som leds av Alessandro Sarfatti, sonson till Gino Sarfatti.

Särskilt färgsprakande är det inte, i stället den jordiga färgskalan vi vant oss vid kvar, med beige, grått, vitt och brunt förhärskande. Men det är bara första dagen så det intrycket kan ändras!

Vilka trender tar vi med oss från dag 1?

1. Marmor från New works och Menu

Bordet Florence från New works.  
Bordet Plinth från Menu.  

Marmorn släpper inte greppet om oss. Hos Multiform finns den i form av svart marmorskiva i det exklusiva köket. Hos New works på bordsserien Florence, där calacattamarmorn i lila skapar ett skönt intryck. Och calacattan har mer liv i sig än carraran. Spännande och dramatisk.

Annons

2. Stora svävande taklampor

Isol lampa Astep
Lampan Isol för danska Astep, i ljudabsorberande tyg.  

Svävande belysning, glas och tyglampor som agerar solitärer och fyller ett helt rum. Danmark är mästare på belysning med PH-lampan, Kotten, AJ... Ja, listan kan göras lång. Flera av formgivarna pratar om chandeliers, "kristallkronor". Förvisso inte gjorde i kristall men just en sådan typ av centerpiece.

Lampan Tense hängs med fördel i grupp, från New works.
Lampan Tense hängs med fördel i grupp, från New works.  
Margin New works
Rykande aktuella lamporna Margin av John Astbury för New works. Showroomet är stylat av Lotta Agaton.  
Annons

I år släpper Astep en spännande nyhet av danska arkitekten David Thulstrup: lampan Isol (efter den italienska ordet för ö, Isola). Det är en en cylinderformad lampa i tyg som är ljudabsorberande. En lampa perfekt för kontor eller restauranger. Effektfull både i grupp och solo. I tre storlekar

Även New works har ett spännande samarbete med John Astbury, som gjort Margin. Den tyglampan kommer i tre utföranden.

3. Gardiner som skapar rum i rummet.

Det är ju nästan som att vi varit livrädda för gardiner. Men nej, nu är de här! Och de är det på ett nytt sätt. Inte några ledsna längder i fönstret, nej häng dem i rummet! Det mjukar upp hemmet. Du skapar rum i rummet, ombonat och mysigt.

Annons
Danska stilikonen Cathrine de Lichtenbergs sovrum. Gardiner från &Drape.  

Och gör som stilikonen Cathrine de Lichtenberg, använd längder i regnbågens färger som får hänga intill varandra. Så effektfullt!

Skimrande metalliskt tyg från &Drape.  
Tyg, textil och gardin hemma hos Poppykalas i Köpenhamn.  
Annons

Metalltyget som &Drape visade redan i Milano förra veckan gjorde stor succé. En längd med skimrande metall skapar så läcker effekt i ett rum, ja nästan som en skimrande spegel som veckar sig.

Publicerat 15 september 2021
Annons