Vanitas badrum, komoder, badrumsgolv

Vanitas intar badrummen världen över

I början av September lanserades Vanitas, företaget som satsar på genomtänkta och lyxiga badrum med tidlöst designade objekt där naturmaterialen får ta plats.

Annons

Resan tog avstamp i att det var svårt att hitta produkter som matchade önskemålen. Det skulle kännas tidlöst och hållbart. De som startade Vanitas har lång erfarenhet av både inredningsdesign och hantverk. Det fanns också en längta att starta upp något eget som de kunde känna stolthet över. Residence frågar Joanna Lavén från Vanitas om varumärkets uppkomst och framtidstro.

”Efterfrågan från andra sidan Atlanten visade sig direkt”

Vanitas Badrum komod badrumsgolv Petram
 

– Vi har letat åtskilliga timmar efter vackra golv och kommoder men utbudet inom badrumssegmentet är extremt begränsat. Dessutom blir det ännu svårare om man söker efter kvalitetsprodukter som ska ha en lyxig känsla. Inom ytterligheterna supertraditionell stil respektive extrem minimalism finns en del men vi har ofta sökt tidlösa designade objekt där naturmaterialen får ta stort utrymme. Vanitas produkter utmärker sig utan att för den skull bli extrema, säger Joanna Lavén från Vanitas.

Annons

Till en början var tanken att sälja produkterna i Norden, men efterfrågan från andra sidan Atlanten visade sig direkt. De tänkte om och skickar nu worldwide.

– Det är roligt att våra produkter som tillverkas i Stockholms omnejd hamnar i världsmetropoler och även kul att få visa upp hantverksskickligheten som finns här. Våra kunder är såväl privatpersoner som inredare, produkterna passar lika bra  i hemmiljö som på kontor eller hotell, säger Joanna Lavén.

Silex badrum, badrumsgolv, komod, Vanitas
 
Vanitas badrumsgolv contra II
 

Vad ser du för trender just nu inom naturmaterial?

– Naturmaterial är ju fantastiska och ofta tidlösa men visst finns det trender ändå. Sedan är det ju olika trender på olika marknader och olika trender inom olika prissegment. Ska jag ändå nämna något så upplever jag att de vanligaste stensorterna har blivit just ganska vanliga. Bara för 15 år sedan så kändes marmor som ett material som stod ut men nu vågar man oftare lite mer. Under min senaste resa till New York besökte jag en ”Stone yard” för en kunds räkning och fascinerades av hur lite av de vanligaste stensorterna såsom exempelvis Carrara C man hittade där. Istället fanns ett enormt utbud av otroligt vackra och speciella stensorter. Sedan ser jag att det blir mer och mer populärt att man arbetar med stenen för att skapa olika texturer, berättar Joanna Lavén.

Columna Vanitas badrum, komod, badrumsgolv
 

Din personliga favorit från Vanitas?

– Jag har väldigt svårt att plocka favoriter ur Vanitas sortiment, har haft olika favoriter men byter hela tiden. Jag tycker man ska utgå från vad rummet man ska möblera har för egenskaper så som vad det angränsar till, om det är ett genomgångsrum, är det stort eller litet osv. Om huset är modernt eller gammalt anser jag dock spela mindre roll. Alla våra produkter kan man sätta in i hus eller lägenheter från vilken tidsepok som helst, det gäller bara att välja rätt saker att kombinera med, fortsätter hon.

Vanitas Pergo III badrumsgolv
 

Vad gör Vanitas speciellt? 

– Hantverksnivån är exceptionell! Vi gör vi all stenbearbetning och allt snickeriarbete i Sverige vilket känns väldigt bra. Vi som grundat Vanitas sköter till och med all försäljning själva eftersom vi inte distribuerar våra produkter genom återförsäljare. Detta innebär att vi har extremt bra koll på alla enskilda produktioner men också att vi kan hålla nere priserna. Så fort en produkt ska distribueras ut genom olika mellanhänder görs stora påslag som innebär att en väldigt liten andel av det kunden betalar faktiskt används till produktion och material. Våra produkter är långt ifrån gratis men jag vågar ändå påstå att de är billiga. Man får helt enkelt väldigt mycket för pengarna. Vår målsättning med Vanitas är att kunna erbjuda genomtänkta produkter så vi vill inte hetsa fram nyheter även om det kliar i fingrarna och det finns stora planer på utveckling av vårt varumärke, säger Joanna Lavén.

Annons

Vill du se mer av Vanitas? Kika in här! 

Läs mer:

Joanna Lavéns bästa inredningstips till kök

Här är badrummen svenskarna drömmer om

Tapet i badrummet? Här är tipsen! 

Annons