Slipp klädstolen – 7 snygga knep att ta till istället

Samlas dina halvanvända kläder på hög på en så kallad klädstol? Du är inte ensam om det. Men det finns flera smarta lösningar att testa för att bli kvitt det vanliga (och irriterande!) problemet.

Annons

Vi är många som känner igen den allt för väl. Klädstolen. En stol – eller varför inte en fåtölj, bänk eller annan tidigare ledig yta – där kläder som befinner sig någonstans mellan garderoben och tvättkorgen mellanlandar. Den växer snabbt, är ett irritationsmoment och känns omöjlig att bli av med. Hur man än rensar den så är den lik förbannat där snart igen.

Har du (eller kanske den du bor med) tröttnat på klädstolen? Det finns knep att ta till för att förvara kläderna snyggare. För sanningen är att vi är många som behöver det här mellantinget mellan garderob och tvättkorg i vardagen. Hemmakläder, byxor som inte tvättas så ofta och plagg man snart ska använda igen – ja, listan kan göras lång. Det gäller bara att få till förvaringen av klädhögen lite snyggare så det inte ser överbelamrat och stökigt ut i hemmet.

Här listar vi sju alternativa sätt att förvara klädhögen på – för att slippa klädstolen:

Annons

1. Byt ut klädstolen mot krokar

Krokar gör förvaringen av kläder i sovrummet snyggare
Foto: Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Erika Bergholm  

Skippa stolen helt och häng istället upp kläderna på krokar. Krokar är ett flexibelt val som går att anpassa enligt behov både vad gäller antal och plats i hemmet. Häng dem på den plats där du behöver dem mest, på insidan av garderobsdörren, i badrummet eller i sovrummet.

2. Reservera plats i garderoben

Låt en specifik hylla, byrålåda eller en viss del av stången för upphängning vigas åt dina mellan-tvätt-kläder. Då kan alla kläder som vanligtvis landar på stolen förvaras på ett ställe, utan att det ser stökigt ut i hemmet. Ingen plats? Ta ett blad ur Marie Kondos bok och rensa för att få plats med alla dina kläder.

Annons

3. Uppdatera klädstolen till en ställning

En klädställning är en snyggare variant av klädstolen
Foto: Dana Ozollapa Styling: Charlotte Lindholm för Historiska Hem/mäklare: Björn Schumacher  

Det tråkiga med klädstolen är att stolens egentliga syfte inte utnyttjas när den drunknar under en klädhög. Uppdatera stolen till en klädställning eller en klassisk klädbetjänt, även kallad herrbetjänt, istället. De är gjorda för att förvara kläder och trots att samma kläder är kvar i sovrummet så ser det inte lika stökigt ut.

4. Ge kläderna en egen förvaringslösning

En förvaringslösning vigd åt just de halvanvända plaggen som annars hamnar på stolen kan vara lösningen om högen ofta växer till ett berg. En byrå, en låda eller en rymlig korg förvarar kläderna snyggt och separat från resten av garderoben.

Annons

5. Satsa på en stege

Stegen kan fungera som ett snyggt alternativ till klädstolen
Foto: Henrik Nero Styling: Stylingbolaget för Mohv/mäklare: Linus Johansson  

En stege är en fin inredningsdetalj, oavsett vilket rum den står i. Dessutom kan den fungera som en snyggare variant av klädstolen. Genom att hänga kläder på stegen istället för en stol ser förvaringen snäppet mer ordnad ut och plaggen skrynklar även mindre när de hängs upp.

6. Göm kläderna i en bänk

En bänk med förvaring i ändan av sängen är en fin sittplats och genom att välja en variant med inbyggd förvaring får du dessutom klädhögen undangömd. Inred med en tillräckligt stor bänk för att förvaringsutrymmet ska bli rymligt och kläderna inte ska skrynkla lika mycket som på stolen.

Annons

7. Häng upp i tvättstugan

Häng upp de halvanvända kläderna i tvättstugan eller badrummet
Foto: Vedum  

Har du en egen tvättstuga i bostaden eller ett rymligt badrum med tvättmaskin? Häng upp en stång som är specifikt avsedd för kläderna som vanligtvis är på klädstolen. Då har de nära till tvättmaskinen när det väl är dags och är enkla att slänga i när en maskin behöver fyllas på.

Shoppingtips: 9 snygga alternativ som kan ersätta klädstolen:

1. Klädställning, Åhléns

Svart klädställning från Åhléns
 

Häng kläderna på en möbel som är gjord för det. Den här klädställningen ersätter klädstolen och blir en fin inredningsdetalj i både sovrummet och i hallen. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

2. Förvaringskorg, Muuto

Förvaringskorg från Muuto
 

Mjuk förvaringskorg tillverkad av återvunna plastflaskor. Finns i en mängd olika färger. Finns att köpa här (reklamlänk).

3. Set med krokar, Normann Copenhagen

Set med krokar från Normann Copenhagen
 

Set om fem krokar i olika färger som gör klädförvaringen både snyggare och smidigare. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

4. Dekorativ stege, Åhléns

Dekorationsstege i svart från Åhlens
 

Svart stege i metall som är lika fin som den är praktisk när den ska ersätta klädstolen i hemmet. Finns att köpa här (reklamlänk).

5. Bänk med förvaring, Ellos Home

Bänk med förvaring från Ellos Home
 

Kombinera sittplats och klädförvaring med den här stilrena bänken. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

6. Kroklist, By on

En kroklist är smart klädförvaring
 

En kroklist är ett snyggt val istället för den klassiska klädstolen. Måla in den i samma färg som väggen för en extra stilfull detalj. Finns att köpa här (reklamlänk).

7. Klädställning i mässingsfärg, Ellos Home

Klädställning i mässingsfärg från Ellos Home
 

Satsa på en stor klädställning om din klädhög ofta blir till ett berg. Den här klädställningen finns i flera färger. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

8. Byrå i grågrönt, Ikea

Nikkeby byrå från Ikea
 

En lätt liten byrå med lådor för klädstolens plagg gör städningen och förvaringen av kläder smidigare. Finns att köpa här.

9. Krok, Muuto

Rosa krok från Muuto
 

Klassisk krok som finns i flera olika färger och storlekar. Kombinera efter smak och behov. Finns att köpa här (reklamlänk).

Läs mer:

8 tips på snygg förvaring till hemmets alla rum

Maximera förvaringen – 5 smarta tips för garderoben

Så gör du en liten garderob lyxigare – 8 knep

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons