Residence STora Formpris 2020: Årets belysning Putki, Matti Klenell för Iittala

Juryns motivering: »Ytterligare en gång visar Matti Klenell ett fantastisk gehör för glas som material. De är som gjorda för varandra, ljuset och glaset i hans lampa Putki för Iittala.«

Annons

Årets belysning föddes när formgivaren Matti Klenell vände sig till tillverkaren Iittala för att göra någonting till nya Nationalmuseums restaurang. Valet föll på en armatur av glas som skulle stå i restaurangens fönster.

»Det innebar dels att vi måste förhålla oss till skalan och dels till ventilationen. Lampan behövde vara stor och fick inte hindra luftgenomströmningen. Därför fick den bli ett rör, putki på finska«, säger Matti Klenell.

Putki iitala
Lampan Putki vinner pris för Årets belysning.  

För att fånga upp dagsljuset utifrån och blända av ljuset från ljuskällan inuti arbetade han med en räfflad yta som också framhävde glasets materialitet. Resultatet blev så bra att Iittala ville undersöka om armaturen skulle också kunna bli en konsumentprodukt.

Annons

”Det var en otroligt lustfylld resa som bara handlade om att förbättra en design som redan var bra”, berättar han.

Här är vinnarna av formpriset 2020
Här är vinnarna av formpriset 2020
1:46
Matti Klenell
Matti Klenell vinner priset för Årets belysning 2020.  

”Vi gjorde en fot i aluminium som blev bättre än den ursprungliga svetsade foten. Vi tog ner den i storlek, vilket bara gjorde den bättre, och gav den ett lock eftersom vi inte behövde tänka på någon ventilation. Det var en klassisk förädling av ett koncept, från Nationalmuseum rakt ner i Iittalas produktportfölj.”

Det är inte första gången Matti Klenell arbetar med ljus och inte heller första gången han ger prov på ett fantastisk gehör för glas som material. De är som gjorda för varandra, ljuset och glaset.

En lampa helt i glas

”För mig är ljuset också nästan som ett material. Ett immateriellt material som man alltid sätter i relation till andra. Det blir intressant att arbeta med glas i sammanhanget därför att glas har en relation till ljus. Ibland har jag faktiskt haft svårt att sätta in en ljuskälla i glas därför att jag tycker att glaset i sig själv är en så vacker distributör av dagsljus. Att hitta den absoluta poesin i mötet mellan glas och ljus är inte alldeles lätt. Men i Putki finns det där mötet som jag tycker funkar.”

Läs mer:

Residence Stora Formpris 2020 - Årets möbel: Puffy Lounge Chair

Hemma hos Mark Isitt i Köpenhamn

Gert Wingårdh ritar dyraste huset i Grand Designs Sverige

Publicerat 07 januari 2021
Annons