Maria Ibañez de Sendadiano och Todd Rouhe träffades på jobbet när de båda var unga arkitekter. Paret har drivit sin egen arkitektbyrå, IdS/R Architecture sedan 2000, och har två tonåriga döttrar tillsammans. För två år sedan bestämde de sig för att bygga ett eget lantställe i New Yorks Catskill Mountains.

Todd och Maria vid matbordet.

Foto: Eric Petschek

Det tog ett tag innan de hittade den perfekta placeringen för köket inomhus på grund aa alla öppna ytor. Todd och Maria ville att köket skulle passa rummet och ville inte heller göra avkall på utsikten genom de stora fönstren. Den fristående köksön från Vipp blev lösningen. Salladsskål, vintage, koppar från Vipp.

Foto: Eric Petschek

De köpte en tomt i det vackra Mount Tremper två timmar norr om New York i nationalparken Catskills. Här semestrade redan Oscar Wilde när det begav sig. Familjen Rouhe har under många år utforskat området på helger och loven, här är det skogsmulle-liv med långa vandringsturer som gäller. Till slut ville de övernatta i sitt eget krypin och bestämde sig för att skaffa ett fritidshus i området. De tog chansen att rita sitt första gemensamma hus själva.

Todd & Maria

Bor: Tillsammans med tonårsdöttrarna Inez och Luz på Lower East side, New York. Paret har byggt ett fritidshus i sluttningen av Mount Tobias i Ulster County, New York. Huset är på 185 kvadratmeter.

Gör: Driver egen arkitektbyrå IDS/R Architecture.

Det blev också deras första gemensamma projekt – och ett bra tillfälle att testa en mängd idéer. Todd och Maria ville främst bygga ett hus som skulle påverka omgivningen så lite som möjligt. Det blev ett så kallat passivhus vilket innebär att man måste följa stränga regler för att skapa en effektiv, lufttät bostad som levererar det mesta av sin egen energi via solenergipaneler. Det tog sex månader att bygga huset och ytterligare sex månader att inreda. Byggnaden består av så kallade SIP:er (prefabricerade isolerade paneler), som är passivhusets byggstenar.

Huset värms upp med solenergi mellan mars och oktober.

Foto: Eric Petschek

Husets transparens passar arkitekternas ambition att låta huset påverka platsen så lite som möjligt.

Foto: Eric Petschek

Hörnsoffa från Hay, gungstol från Eames, golvlampa, Vipp, soffbord, Tina Michelle Cheng.

Foto: Eric Petschek

De ville helst inte fälla några träd på tomten, vilket gjorde husets placering lite extra knivig.

Eftersom huset ligger i en sluttning och ovanpå ett vattendrag som ger dricksvatten till New York, byggdes huset på en plattform. En lösning som också minimerade behovet av att hugga träd eller gräva ut. Huset vilar på en stålramp upphöjd på bryggor. Terrasserade trappsteg leder till däcket och fyra skjutbara glasdörrar. Teknikrummet ligger i en betongkällare och innehåller bland annat värmesystemet som återvinner energi och som är avgörande för passivhusdesignen.

Bottenvåningen har två sovrum och två badrum i vardera ändan av huset medan köket, matsalen och vardagsrummet är centralt placerade i mitten. Den övre våningen fungerar som ett öppet loft. Här finns en öppen planlösning med vardagsrum, förvaring och skrivbordsplatser. Paret designade de flesta fasta förvaringslösningarna själva och detaljer som matbord, träpaneler, den inbyggda delen av köket, loftskåp och dagbäddar.

Bordet har designats av arkitekterna Todd och Maria som bor i huset, matstolar, Hay, pendellampa, Vipp, matta och koppar från Vipp.

Foto: Eric Petschek

Pallar från Ikea, matta Quinn från Crate and Barrel, lampa, Ikea by Hay, filt second hand, säng i design av Todd och Maria, kuddar, Vipp.

Foto: Eric Petschek

Skrivbord, Hay, skrivbordslampa Ikea by Hay, skrivbordsstol, Hay, kuddar, vägglampa och överkast i ull, Vipp.

Foto: Eric Petschek

Det är utsikten från vardagsrummet som är grejen med hela huset, enligt Todd och Maria. Efter att ha installerat stora hissglasfönster gjorda för passivhus på vardera sidan av huset kan man nu se rakt igenom det.

Förutom en eldstad mellan träden för att grilla och ett badmintonnät för att hålla sig i form har familjen inte gjort något åt tomten. De använder skogen som sin bakgård. Det tog ett tag innan de hittade den perfekta placeringen för köket inomhus på grund av alla öppna ytor. De ville att köket skulle anpassa sig till rummet och ville inte heller göra avkall på utsikten genom de stora fönstren. Det fristående Vipp-köket blev lösningen, och det visade sig passa perfekt. Det kom på plats utan mankemang, skymde inte utsikten och kunde omedelbart tas i bruk. Perfekt för det avslappnade livet i passivhuset.

Att komma tillbaka från en krispig hike genom området och mötas av denna syn ...

Foto: Eric Petschek

Läs mer:

Hemma hos Intressanta hus-veteranerna

Formgivarparet öppnar dörrarna till sin Malmölya – kika in

Badrumsexperten: Här är 2021 års stora badrumstrender