betonghus på bungenäs av atelje ö

Kika in i betonghuset på Bungenäs – ritat av Atelje ö

Mikael Tapper förverkligade drömmen om ett enkelt betonghus på Bungenäs på Gotland, avskalat och ­lättskött men med allt man behöver.

Annons
Kika in i den moderna släktgården på Gotland
Kika in i den moderna släktgården på Gotland
1:37

Det blev färdigt så sent som förra sommaren. Men Mikael Tappers betonghus på gotländska Bungenäs ser ut som det alltid har stått där, lika kargt och självklart på platsen som de vindpinade tallarna och kalkstensbumlingarna i gräset runtomkring.

Mikaels och arkitekten Mats Wahlström Walters arbetsnamn på projektet var »elstationen«. Med facit i hand går det knappt att föreställa sig något mer träffande.

På baksidan av huset finns ett utekök och gott om plats att umgås kring maten. Det lilla uthuset har en toalett och två sovhytter med våningssängar för gäster som stannar över natten.  Foto: Andy Liffner

En låg och anspråkslös betongbyggnad med råa väggar, skrovliga som klipphällar och med osminkade möten vid fönster, dörrar och tak. Inga visuella element tar uppmärksamhet från den omgivande naturen. Här finns inga bilar eller andra påminnelser om livet i stan. Mikael lämnar bilen på parkeringen ett par hundra meter härifrån och går eller cyklar sista biten.

Annons

»Jag är väldigt förtjust i den här industriella känslan«, berättar han. »Det är avskalat och lite rufft men ändå varmt och mysigt. Den råa betongen, utanpåliggande el. Enkla men bra lösningar. Vi har försökt hitta en blandning av kostnadseffektiva val och andra som var lite mer påkostade.«

Nedanför skjut­dörrarna ligger ett betong­fundament återvunnet från den militära anläggningen på Bungenäs.  Foto: Andy Liffner

Betonghuset på Bungenäs

Bungenäs är en halvö så långt åt nordost som man kan komma på Gotland. Mikael kom hit första gången 2013 och föll direkt för platsen: Den säregna, torra växtligheten som har gett området där huset står dess namn, Savannen.

Annons

Lammen som går fritt och betar under tallarna, havet som disiga dagar smälter samman med himlen vid horisonten och det gamla kalkbrottet som var bygdens stora arbetsgivare. Idag har det ersatts av etablissemang som Kalkladan, Nyströms och Bungenäs Matsal där man kan äta, lyssna på livemusik eller få ett kallt glas vin efter cykelturen.

Efter att ha åkt tillbaka nästan varje sommar fick Mikael till slut möjlighet att köpa en tomt. Av bekanta fick han tips att kontakta arkitekten Mats Wahlström Walter, tidigare på Skälsö Arkitekter och idag en av grundarna av Ateljé Ö.

Den största ytan inomhus upptas av det kombinerade köket och allrummet. Soffa Mags Soft, Hay. Matta Kilim Fars, Nain Trading. Kamin från HVAM. Vedhämtare i återvunnet däckgummi från Vålamagasinet.  Foto: Andy Liffner
Annons

Som arkitekturintresserad hade Mikael alltid drömt om att bygga ett eget hus. Det första spadtaget togs i oktober 2021.

»Micke var öppen för att ge oss möjlighet att experimentera och det är väldigt roligt i min roll. Vi är ett kontor som ser oss som arkitekter i ordets gamla betydelse, inte en teknisk konsult utan en konstnär. Vi vill skapa arkitektur som ger upplevelser. Därför hat vi gjort något som var så intressant som möjligt inom de förutsättningar som budgeten och detaljplanen gav«, berättar Mats Wahlström Walter.

Lösningen blev att bygga med prefabricerade betongelement som sammanfogades på plats. Men Mats var ute efter något mer uttrycksfullt än en anonym slät betongyta.

»Jag ville ha en levande, organisk, ruff yta som såg naturlig och nästan lite sliten ut. På betongfabriken visade de olika ytor, men det var inte vad jag sökte. På väg därifrån åkte jag förbi en hög med bråte och plötsligt såg jag vad jag var ute efter.«

Annons
Väggfast förvaring och sittyta i plywood. Från taket hänger en elsladd ned till en stickkontakt. Soffa Mags Soft, Hay.5.  Foto: Andy Liffner

Mats vände bilen, hämtade arbetsledaren och visade det kasserade betongstycket. Arbetsledaren var tveksam men efter flera vändor med diskussioner landade Mats och betongfabriken gemensamt i ett tillvägagångssätt. Några dagar senare gjordes en provgjutning som blev väldigt bra. Sedan dess, berättar Mats, har andra arkitekter hört av sig och frågat efter receptet på den skrovliga betongen.

»Det ger huset mer karaktär än om vi hade använt betong på vanligt sätt. Det är roligare, vi blir gladare och Micke blir gladare. Folk som passerar blir också gladare och om de inte blir det så reagerar de i alla fall, och då har vi ju gjort någonting bra.«

Annons
Matbord av Ateljé Ö med skiva av en lokal snickare. Stolar av Sven Markelius, köpta på auktion. Lampa Pao Glass Pendant, Hay. Genom skjutdörrarna skymtar uteköket.  Foto: Andy Liffner

Som medarbetare på Skälsö Arkitekter var Mats och kollegan Joel Winsnes på Ateljé Ö med och utvecklade detaljplanen för Bungenäs.

En bärande idé var att balansera samspelet mellan det som byggs och platsens egen karaktär.

»Detaljplanen är skriven för en väldigt ödmjuk arkitektur. Den värnar om att den privata arkitekturen inte ska ta så mycket plats i relation till omgivningen som vi kanske är vana vid. Här finns heller inte tydliga privata zoner utan naturen är allas. Träd som har större stamomkrets än 40 centimeter måste man söka bygglov för att fälla och stenformationer får man inte röra«, berättar Mats.

Annons
Skivan till köksön gjöts samtidigt som betongväggarna. Gasspis från Bertazzoni, kran från Tapwell och kåpa svetsad av en lokal svetsare.  Foto: Andy Liffner
Ovanför köksön hänger en ett golvgaller som hylla. Porslinen är lättåtkomligt i de enkla stålhyllorna.  Foto: Andy Liffner
Annons

Mikaels hus har en yta på knappt 70 kvadratmeter. Det rymmer det nödvändigaste: två sovrum, ett badrum och ett öppet kök och allrum kring en generöst tilltagen köksö.

»Jag gillar att laga mat och har ofta vänner på besök. Köket och allrummet blir en samlingspunkt, med skjutdörrarna som man kan öppna för att få en övergång mellan inne och ute,« säger Mikael.

Många av materialen är industriella standardmaterial som lämnats obehandlade. Hängrännorna är industribalkprofiler som kommer rostskyddsmålade. Innertak och delar av inredningen är av omålad plywood och golvet av betong.

»Jag var tveksam till betonggolvet först. Efter att det gjutits blev det lite märken här och var av barr och liknande. Vi bestämde oss för att låta det vara så och det blev väldigt charmigt.«

Duschplatsen på utsidan av uthuset.  Foto: Andy Liffner
Annons
Utebord signerat Ateljé Ö. Stolar från Ikea i samarbete med Hay.  Foto: Andy Liffner

Smälter in i omgivningen

Utomhus bidrar återanvända material till känslan av att huset alltid stått på platsen. Framför skjutdörrarna och nedanför uteduschen ligger betongelement som en gång var delar av den militära anläggningen på Bungenäs.

»När grannen skulle schakta för en pool var det betongfundament under. Jag bad grävaren stanna och lägga dem vid vår byggarbetsplats istället för att köra bort dem. I sommar kommer vi att stapla en liten mur av stenar som kommit upp i schakten. Vi ringer inte till en stenleverantör utomlands och fraktar hit sten som många faktiskt gör. Det här blir vackrare och hållbart på riktigt, inte bara greenwashing«, säger Mats.

Annons
I sovrummet hänger en uppfällbar plywoodskiva nedanför fönstret istället för rullgardin. Säng och överkast från Ikea.  Foto: Andy Liffner
Handukskrokar som Mats täljt.  Foto: Andy Liffner
Annons

Den vackra naturliga tomten har också praktiska fördelar. Mikael behöver varken bekymra sig om gräsklippning eller trädgårdsarbete på sommarhalvåret. Här finns inga måsten. Och det är inte bara på sommaren som Bungenäs lockar.

»De flesta associerar nog Gotland med sommaren och den är såklart underbar. Men att vara här de andra årstiderna med ljuset, vädret, vindarna, stormarna och tända en brasa i kaminen är också helt fantastiskt«, säger Mikael.

Till vardags bor han i Uppsala där han driver den digitala marknadsföringsbyrån Qase. Dottern Greta, snart fem, bor med honom på halvtid. Huset i Bungenäs är för henne också.

»Att få ha ett ställe i den här underbara miljön att umgås tillsammans med vänner och familj i, det är sådant som betyder något. Jag är själv inte uppväxt med lantställe och det känns fint att kunna ge min dotter det, när möjligheten gavs. Ett arv till henne i framtiden.«

Mikael Tapper

Ålder: 48 år

Gör: Grundare av den digitala marknadsföringsbyrån Qase

Familj: Dottern Greta, snart 5 år

Bor: Hus i Bungenäs, arkitekt Ateljé Ö.

 Foto: Andy Liffner
Publicerat 16 juli 2023
Annons