poolprojekt småland

spana in Snygga poolprojektet i småland

I Växjö har Mathilda Karlsson skapat en pool som är lika mycket en njutning för ögat som för kroppen.

Styling
Annons
Se Dusty Decos drömvåning på Mallorca
Se Dusty Decos drömvåning på Mallorca
0:48

I Slim Aarons ikoniska fotografi Poolside Gossip från 1970 ser vi två somrigt uppklädda kvinnor vid poolkanten, medan en tredje går emot dem med ett höjt cocktailglas. Platsen är Kaufmann Desert House i Palm Springs, ritat av Richard Neutra 1946.

»Det där är jag. Med en väninna och en drink under ett parasoll. Jag tycker mer om att titta på poolens linjer, som ett arkitektoniskt verk, än att bada. För egentligen är jag en riktig badkruka«, säger Mathilda Karlsson.

Annons

Trots det har Mathilda lagt stor möda på att skapa Smålands inlands kanske mest stilrena och vackra pool hemma på villatomten i Växjö. »Vi kände att det saknades en pool. Vi är hemkära och vill gärna tillbringa så mycket tid vi kan här. Då känns det logiskt att också göra den här platsen till vårt eget paradis, precis som vi vill ha det.«

Poolen har specialbyggts enligt Mathildas önskemål av tjeckiska Niveko, runt poolen ligger kalksten från Östersjösten och i förgrunden en badring från Petites pommes.  

Minnesgoda Residence-läsare känner igen namnet Mathilda Karlsson. Vi besökte nämligen hennes, då relativt nybyggda, 260 kvadratmeter stora villa i novembernumret 2021. Ett bygge man dessutom kunnat följa på hennes Instagramkonto @elsasrum, som i skrivande stund har nästan 22 000 följare.

Annons

Stilrent designad pool

Villan, som är byggd på en tidigare sommarstugetomt, är en uppvisning i rena linjer och detaljnoggrannhet. Samma noggrannhet och kompromisslöshet som även präglat poolbygget. Trots sina åtta gånger fyra meter, och med rejält tilltagna kalkstensskivor som inramning, gör poolen ett lätt och närmast svävande intryck, och blir som ett naturligt smycke till huset. Det närmast grönskimrande vattnet gifter sig harmoniskt med trädgårdens övriga lummighet.

Trots sin storlek och sina väl tilltagna dimensioner gör poolens konstruktion ett lätt och harmoniskt intryck, stolarna kommer från Ferm living.  

»Jag har redan från början haft en tydlig bild av hur jag vill att poolen ska vara. Och det handlar mest om vad jag inte gillar, att vi valt bort snarare än lagt till. Exempelvis avskyr jag knallblå pooler med hemska pooltak och fejk-kakel.«

Annons

»Den gröna tonen uppstår genom hur ljusstrålarna bryts genom vattnet mot poolens grå insida i kompositmaterial.« En annan sak som varit viktig för Mathilda i skapandeprocessen är att det ska vara en så kallad overflow-pool, ungefär som en infinity-pool, där vattenytan når ända upp till kanten.

pool med altan i betong
Bänkar och bord i uterummet vid poolen kommer från Mathildas MK design studio.  

»Jag tycker helt enkelt inte om när vattenytan är tio centimeter under kanten. Det gör inget harmoniskt intryck.« Mathildas självklara stilkänsla och smak kan sannolikt förklaras med att hon som självlärd formgivare sedan flera år också driver MK design studio, ett designföretag med sparsmakat formgivna möbler och inredningsdetaljer, tillverkade i Småland. Mathilda är också en av grundarna till möbelföretaget Design of. »Jag tror att vissa egenskaper mestadels är medfödda. Det är klart att det är jättebra att utbilda sig, men just formseendet har jag med mig ändå. Jag tänker i skisser, helt enkelt.«

Annons

Som om inte poolbygge, egen designstudio och ett av Sveriges största inredningskonton på Instagram vore nog driver hon också mäklarbyrån Fastighetsbyrån i Växjö och ytterligare fyra kommuner i trakten tillsammans med maken Jonas Magnusson.

Poolhuset har klätts i sten och betong, för att stilmässigt knyta an till ytorna runt poolen och familjens moderna hus.  
I poolhuset finns även en lättillgänglig köksyta, med bänkskiva i gråbeige kalksten och blandare från Nivito.  
Annons

»Egentligen är jag lärare från början. Det är roller som är ganska lika varandra – att leda ett gäng kids och att leda ett gäng härligt energifyllda mäklare«, säger hon och skrattar.

Poolens innandöme och teknik kommer från tjeckiska Niveko, som skräddarsyr bassänger på uppdrag av kunder. Poolområdet, med de till synes svävande kalkstensplattorna, har Mathilda skapat i samarbete med den Växjöbaserade arkitekten Anna Lindahl. Poolen reser sig upp från en uteplats i betong, där nivåskillnader gör platsen levande. »Jag vill inte ha ett helt blankt papper när jag börjar skapa. Jag tycker om att ha lite ramar och gärna några hinder att förhålla mig till. Jag tycker just utmaningar och eventuella hinder bäddar för kreativitet.«

Ytorna runt poolen har ritats i samarbete med den Växjöbaserade arkitekten Anna Lindahl, betongkrukan kommer från en lokal handelsträdgård.  

Mathildas bästa pooltips

1. Fundera noggrant igenom var det bästa läget finns på tomten. Ett solläge är klart att föredra.

2. Undersök och scanna marknaden och leverantörer för att hitta den pool som matchar era behov, tycke, smak och budget.

3. Fundera kring omgivningen och låt trädgården och växtligheten finnas med för att skapa ett skönt »rum« ute.

4. Låt poolområdet spegla och harmoniera med huset och dess linjer och formspråk för att allt ska kännas som en helhet.

5. Låt poolen bli ett smycke och blickfång även inifrån huset. Satsa på dimbar belysning i poolen.

Annons

Inspirerande utekök

Poolen ackompanjeras av ett utekök från Hälsing kitchen för sommarens grillkvällar, och ett litet poolhus.

»Egentligen är det en liten stuga som stod på tomten som vi bytt kläder på. Från falurött och vita knutar till sten och betong. Poolen, trädgården och den lilla stugan ska flyta ihop med resten och spegla själva huset.«

Utanför poolhuset väntar ett utekök från Hälsing kitchen, perfekt för sommarens grillkvällar.  
Annons
 

Mathilda Karlsson

Ålder 43 år.

Bor I en villa i Växjö med sin man Jonas och två söner, 10 och 12 år.

Gör Driver Fastighetsbyrån Växjo, MK design studio och inredningskontot @elsasrum på Instagram.

Poolen nyttjas friskt av familjens två söner, tio och tolv år gamla, och maken Jonas badar dagligen när vädret tillåter det. Mathilda själv tar sig ett dopp när hon sprungit, men annars njuter hon som tidigare konstaterats mest av sitt verk från land.

»Jag växte upp i det lilla samhället Tingsryd, där var det ingen som hade pool. Så min enda relation till pooler är egentligen från barndomens årliga sommarsemestrar, när vi brukade bila ner till Spanien hela familjen.«

Annons
kopp från bonnibonne på träbord
Träkoppen från Bonnibonne gör sig bra till Mathildas egendesignade möbler.  
uteplats med bänk
Familjen har klätt om en stuga som redan fanns på tomten till stilrent poolhus, bänken kommer från MK design studio. Kaffekoppen är signerad Cajsa Kramer  
Annons
Publicerat 05 juli 2023
Annons