Malene Briger öppnar ny butik.

Kika in i Henrietta Fromholtz lyxigt renoverade lägenhet
1:9

Efter reklamen: Kika in i Henrietta Fromholtz lyxigt renoverade lägenhet

(1:9)

Slå på ljud

Två svenska systrar har tagit över en dansk ikon. En hel modevärld, inklusive grundaren själv, är överens om att By Malene Birger är på rätt väg igen. Mindre och mer genomtänkta kollektioner. Mer premium. Samma mix av bohem och minimalism som gjorde märket speciellt när Malene Birger premiärvisade det 2004. Och mer stil än mode, en känsla som kanske delvis gick förlorad när Malene sålde bolaget efter tio år.

Maja Dixdotter.

Maja Dixdotter är kreativ chef på By Malene Birger. Hon är utbildad designer och har designat H&M:s Conscious-kollektioner i åtta år. Delägare och designer i mattföre­taget Cappelen Dimyr.

»Det är lite ’back to the roots’ när det gäller både kollektionerna och allt runt omkring», säger designchefen Maja Dixdotter när hon visar runt i den splitter nya By Malene Birger-butiken på Biblioteksgatan i Stockholm.

Huset på klippan i Stockholms skärgård – se arkitektritade drömmen här

Back to the roots

»Vi vill skapa en hel värld runt varumärket och självklart är flaggskeppsbutikerna viktiga. Där visar vi kunden vem Malene Birger är, det blir som ett hem för varumärket. Vi gjorde om butiken i Köpenhamn förra året, nu Stockholm.«

Provrumslounge i varma toner.

Provrumslounge i ljusa, varma toner. Antika stolar, ett gammalt bord i masurbjörk, rottingfåtölj och matta från systrarna Dixdotters eget märke Cappelen Dimyr.

©Pär Olofsson 2022

Majas storasyster Ellen Dixdotter är vd på By Malene Birger och tipsade om Maja när en ny designchef skulle anställas. Förutom att de båda nu sitter på märkets viktigaste poster driver de också mattföretaget Cappelen Dimyr tillsammans med sina män och en vän från den nya hemstaden Köpenhamn. Maja står för designen, och nu ligger mattorna på golvet även här i butiken. Och hänger på väggarna.

Rum med kläder, lampa och stol.

Under den gamla mattan fanns fina kalkstensplattor. Det mesta av inredningen är köpt på auktion. Vägglampan av Jean Royère är en Marie-Louise Sjögren-favorit.

©Pär Olofsson 2022

»Precis som i kollektionerna vill vi ha naturliga färger och naturliga material i butiken. Linne och silke, ylle och bomull. Och jag älskar gammalt trä.«

Hemma hos arkitektparet Marja-Liisa Okko och Olle Rex – kika in!

Inredningen är ritad i samarbete med arkitektbyrån Stamuli, som också stod för Köpenhamnsbutiken, och inredaren Marie-Louise Sjögren.

Stort valv med kläder och inredning.

»Det är lite back to the roots.«

©Pär Olofsson 2022

»Det är verkligen teamwork. Kuberna har vi ritat och klätt med kakel från Stiltje. Möblerna är mest köpta på auktion. Det får gärna vara lite spretigt, ofta är det i kraschen mellan det sirliga och enkla och mellan olika typer av material som det händer något.«