En möbelskatt hemma hos ägarna av möbelföretaget Gärsnäs

Dag och Anna Klockby har förmånen att inreda med skatter ur Gärsnäs produktion. En lyx man kan unna sig som ägare till ett av Sveriges finaste möbelföretag.

Annons
Hemma hos ägarna av möbelföretaget Gärnäs
Hemma hos ägarna av möbelföretaget Gärnäs
1:15

Hon är stockholmare och bodde sina första år på Kungsholmen. I samma hus som statsminister Tage Erlander; Anna minns än i dag hur Tage varje morgon hälsade artigt på hennes mamma i trappuppgången: »God morgon, fru Axelsson!« Han är göteborgare, men det anar man bara knappt numera, Dag bor i Stockholm sedan decennier tillbaka.

Anna och Dag Klockby träffades på 80-talet när de både jobbade på Lammhults. Allt sedan dess har de följts åt både privat och affärsmässigt. Tillsammans har de numera vuxna barnen Gustav och Isabella, och i hushållet ingår också jack russell-hannen Frank.

1988 startade de Galleri stolen, ett mindre möbelföretag, tillsammans med Annas pappa, Åke Axelsson. Presentation närmast överflödig för denna läsekrets. Men i alla fall, stolmästaren, inredningsarkitekten och formgivaren, som Residence porträtterade senast i nr 4/2020.

Bord Embla hemma hos ägarna av Gärsnäs
Bordet heter Embla, och är ett samarbete mellan Gärsnäs och två Beckmanselever, Elsa Ericson Ekdahl och Anne Skoug Obel, 2020.  
Dag och Anna Klockby äger Gärsnäs
Dag och Anna Klockby äger och driver Gärsnäs sedan 2003.  
Fåtölj Bleck av TAF
I vardagsrummet möter Alvar Aaltos serveringvagn 901 från Artek den moderna fåtöljen Bleck av TAF. I hörnet en Pia-lampa.  

2003 tog de tre över det anrika möbelföretaget Gärsnäs på Österlen i Skåne, ett företag som började med att tillverka stilmöbler i slutet på 1800-talet, men som numera är ett av få svenska premiumvarumärken inom inredning och design, med tillverkning i Sverige. Och här finns naturligtvis all Åke Axelssons produktion ända sedan 60-talet.

Annons

En självklarhet för paret Klockby att producera i Sverige

Att få sitta ner en stund med paret Klockby är som att lyssna till ett spännande samtal mellan två mycket samspelta individer. De fyller i varandras meningar och de tycks ha en väldigt tydlig bild av vad de vill uppnå och göra.

»Jo, vi har väldigt lika uppfattning och tankar om det mesta. Det tar oss sju timmar att åka ner till fabriken i Gärsnäs från Stockholm. Då hinner vi prata igenom allt, vi bollar och nöter«, säger Anna.

»En mission för oss har varit att visa att det faktiskt går att tillverka i Sverige. Vi har blivit ifrågasatta ibland för att vi inte lägger ut på Asien, men för oss är det självklart att producera här«, säger Anna.

I Gärsnäs stall finns många av våra främsta svenska designers, som Färg & Blanche, Pierre Sindre, David Ericsson, Nina Jobs och TAF. »Ibland blir det ju väldigt fokus på all dansk design, som ­Wegner-stolar etcetera, då är det kul att kunna visa upp Gärsnäs portfölj.«

Möbelskatt hemma hos ägarna av företaget Gärsnäs
Träden utanför fönstren skapar ett vackert ljus i vardagsrummet. Ryamatta, Marrakech design. Fåtöljerna till vänster om soffbordet är PK 22 av Poul Kjærholm, de har liksom den konjaks­färgade soffan av Børge Mogensen, fått hänga med genom åren. Fåtöljen Dandy av Pierre Sindre för Gärsnäs. Golvlampa Costanza, Luceplan.  
Taklampa från Svenskt tenn hemma hos ägarna av Gärsnäs
Ljusspel från arbetsrummet in i köket. Taklampa, Svenskt tenn, stol Hedda av David Ericsson för Gärsnäs.  
Stol av Åke Axelsson för Gärsnäs
Borden i arbets­rummet innanför köket är två sammansatta fällbord helt i trä, namnet är Ballerina på grund av deras tåspetsben, formgivare Åke Axelsson för Gärsnäs. Stol Lina av Färg & Blanche för Gärsnäs.  

»Anna har på något sätt alltid varit predestinerad att jobba med möbler med tanke på Åke och hon ägnar sig åt marknad, jag håller i vd-klubban och ansvarar för fabriken och driften«, säger Dag.

Annons

Dag & Anna Klockby

Ålder: 62 & 20 år

Bor: I lägenhet på Östermalm och hus på Österlen

Gör: Driver möbelföretaget Gärsnäs med tillverkning just i Gärsnäs

Aktuella med en nysatsning som släpps under Designveckan i februari 2021

Lägenheten med det perfekta läget

De tillbringar förstås långa perioder i Skåne, de har ett hus i Simrishamns gamla del helt nära fabriken i Gärsnäs. Och särskilt i fjol har det blivit mycket tid där nere, när corona-pandemin begränsar allas vår tillvaro. Förra året stod den nyrenoverade fabriken färdig, en stolthet både för paret Klockby och för bygden.

Anna och Dag har sin bas i Stockholm, men bodde i fem år i Skåne när dottern Isabella började skolan. Efter de åren flyttade de in i Guldhuset i Vasaparken, där även deras showroom låg ett tag. I dag ligger Gärsnäs showroom på Skeppsbron och Dag och Anna bor i en 141 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm, intill det beramade kvarteret Fältöversten. Men vägen hit gick via Observatoriegatan där familjen bodde i några år.

»Det här är ett så bra läge. Dels är huset omgärdat av träd, som vi båda har ett stort behov av att se. Dels ligger det så bra till med Gärdet och Djurgården runt hörnet. Jag börjar varje dag med en promenad ner till Djurgårdsfärjan vid Gröna Lund, tar båten till Gamla stan och är inom en halvtimme från det att jag stängt dörren hemma framme på kontoret«, säger Anna.

Magnifik matsal hemma hos Anna och Dag Klockby
Magnifik matsal. Matsalsbordet har Annas pappa Åke Axelsson designat, liksom sidobordet. Stolarna är David Ericssons Madonna 1 för Gärsnäs. Taklampa, Foscarini. Konstverk av Annas syster, konst­nären Katarina Axelsson, verksam i Frankrike. Matta, Kasthall.  
Serveringsgång hemma hos Anna och Dag Klockby
Anna och Dag Klockby gjorde om det mesta när de flyttade in, men serveringsgången fanns kvar till deras glädje. Nytt parkettgolv ligger genomgående i lägenheten.  

»Den resvägen är en del av min önskan att göra vardagen vackrare. Ibland är jag ensam på färjan och står bak i aktern och bara njuter.«

Annons

När de kom in i lägenheten första gången tyckte de allt att den var lite ointressant, och konstigt planerad med många små rum, skrymslen och vrår. Den var onödigt mörk och kändes nästan trång. Numera är den allt annat än det. Det mest iögonfallande är det stora vardagsrummet med fönster åt två håll. Men givetvis också det dramatiska, vackra, svarta köket från Nordiska kök i svartbetsad ek.

»Ett hem skapas genom dem som bor i det och deras sätt att sätta sin prägel. Vi älskar till exempel renoveringar och att sätta tänderna i nya projekt hemma. Det är en ren fröjd. Och vi har gjort om mycket här med nya parkettgolv, nytt kök och planlösning. Vi känner oss trygga med att det blir bra till slut. Även om det såg ut som en ruin här ett tag«, säger Anna.

Ett hem fyllt med det bästa av svensk och nordisk design

Deras hem är givetvis inrett med det bästa av svensk och nordisk design. Det finns två möbler de aldrig flyttar utan: den konjaksfärgade soffan av Børge Mogensen och det stora matbordet i mahogny som ledigt rymmer tolv personer.

Annons

»Åke ritade från början den här modellen till skådespelaren Bibi ­Andersson. När vi flyttade till Observatoriegatan ritade Åke ett liknande till oss. Numera flyttar vi inte förrän vi vet att det här bordet får plats. Och så gillar vi att det är i mahogny, det känns väldigt festligt«, säger Dag. »Vi älskar att kunna socialisera oss med vänner, att använda vårt hem och bjuda hem på middagar. Då är det här bordet perfekt.«

Lägenheten används i princip som showroom för Gärsnäs-produkter, även om det nästan känns hafsigt att prata om showroom i det här fallet eftersom det här i högsta grad är ett mycket ombonat och personligt hem. Runt matbordet står David Ericssons Madonna-stolar, vid soffbordet Bond av Märta Friman kan man slå sig ner i Pierre Sindres prisade fåtölj Dandy. En liten sittgrupp består av Bleck-fåtöljerna, ritade av TAF, och den klassiska tevagnen från Artek.

»Vi provar möbler här hemma när de är nya hos oss. Det är en ynnest förstås.«

Soffbord Bond av Märta Friman för Gärsnäs
Soffbord i vardags­rummet, Bond av Märta Friman för Gärsnäs.  
Mörkt kök i svartbetsad ek från Nordiska kök
Det mörka köket i svartbetsad ek är från Nordiska kök och skapar skön dramatik. Bänkskiva i carraramarmor.  

Framtidsplanerna för Gärsnäs

Anna har alltid drömt om att ha en liten, liten soffa i köket. Och nu har hon en! Ritad och byggd på fabriken i Gärsnäs förstås, i detta enda exemplar. »Det är stor fördel när man har en egen fabrik med skickliga hantverkare som kan förverkliga ens idéer.«

Annons

Att prata om någon speciell inredningsstil kan ibland kännas väl simpelt, som att vi alltid måste sätta in hem i olika fack: maximalisten, minimalisten, klassikern eller bohemen. Men hemma hos Dag och Anna Klockby enas vi om att det ändå är en rätt klassisk stil som gäller. Det är inte Stockholmsvitt på väggarna utan lugna färger från Farrow & Ball. »Köket känns lite kaxigt och tufft med sin svärta, men intrycket blir förstås klassiskt med carrara-­marmor på bänkskivan.«

Planer framåt?

»Vi är på jakt efter en ny lokal, det är en del i vår plan att nå även den privata marknaden. Många frågar efter vårt utbud, som från början varit mer för offentlig miljön. Det känns naturligtvis väldigt kul«, säger Dag.

Läs mer:

Kika in i Gert Wingårdhs nya sommarställe i Husdrömmar

Hemma hos Bruno Mathsson – Sveriges mest ryktbare designer

Häng med in i Cecilia Blankens magiska 60-talsvilla

Publicerat 26 februari 2021
Annons