Malin Rudén Börjesson Andreas Börjesson

Ett hem med patina – kika in hos Malin Rudén Börjesson

Modestylisten Malin Rudén Börjesson och hennes man Andreas är svaga för danskt 60-tal. Hemma på Nybrogatan är det ombonat med köket i fokus.

Styling
Annons
7 största inredningstrenderna under 2021
7 största inredningstrenderna under 2021
1:18

Sofi Almquists samskola på Östermalm i Stockholm stod färdig 1904, arkitekt var Konrad Elméus. Den centrala tanken i pedagogiken var att pojkar och flickor skulle undervisas tillsammans i en så kallad sam­skola. Undervisningen innehöll både handarbete, slöjd och kroppsarbete. Fram till för några år bedrevs det skola i byggnaden, senast Hillelskolan.

hall
Sparsmakat och stilla med vyn från hallen in mot köket. Tavla i fokus av Emma Bernhard.  

2016 köpte Malin Rudén Börjesson och hennes man Andreas en femrummare i fastigheten, efter att Oscar properties hade totalrenoverat hela bygget. 2018 flyttade de in. Efter 14 år i en lägenhet en bit bort var det inte helt lätt att flytta.

Annons

Malin Rudén Börjesson

Familj Maken Andreas, advokat, och sönerna Oscar, 12, och Hugo, 8 år.

Bor Lägenhet på Östermalm i Stockholm och sommarhus i Torekov.

Gör Stylist.

Aktuell med Ständigt med olika stylingjobb i diverse magasin. @stylistmalinruden på Instagram.

»Vi trivdes så himla bra i vår funkislägenhet. Och vi är sådana som boar in oss, riktiga hemmakatter. Vi är svårflyttade helt enkelt. Andreas och jag är sådana som funderar länge. Men när vi såg skisserna var vi bara tvungna att slå till.«

Malin och Andreas
Modestylisten Malin Rudén Börjesson och hennes man Andreas inreder tillsammans och köper helst saker med patina.  

Och så rätt det blev. Eftersom alla material redan var valda, ner till färg, bänkskivor och viss armatur behövdes inte så många beslut längs vägen.

Annons

»Vi ville faktiskt inte ändra på något när vi flyttade in, det är ändå rätt otroligt.«

kök
Platsbyggt och helt integrerat kök, byggt av Oscar properties. Pendellampor, Rubn, och pallen Zigzag från Hans K.  

Och kanske är det något med hur historiens vingslag vittnar om en ovanligt kreativ miljö som gör att familjen trivs extra bra. Malin är uppvuxen i en musikerfamilj och visste tidigt att det var mode hon ville arbeta med.

»Det var en väldigt konstnärlig miljö, med ständiga museibesök, konserter och musikskola.«

matrum
Matbord av Ib Kofod Larsen, lampa Orient av Jo Hammerborg, Fritz Hansen, gardiner, Gotain.  
På teakbänken en teckning av Jesper Waldersten, runt matbordet mixas skolstolar med klassiska Sjuan. På bordet ljusstakarna Nagel.  
Annons
Vas på matbord
På bordet en ­magnoliakvist i en vas av Anna-Lisa Thomson från Upsala Ekeby. Ljusa ­linnegardiner, Gotain.  

Målmedveten som hon är drog hon till Paris för att jobba som barnflicka, lära sig franska och vara i modets huvudstad. Väl hemma sökte hon en ettårig modekurs på Beckmans för att visa ELLE:s dåvarande chefredaktör Inger Martin att hon hade erfarenhet av branschen när hon sökte jobb som modeassistent på tidningen. Och på den vägen är det. Sedan tidigt 90-tal är hon verksam i modevärlden som stylist för tidningar och reklamkampanjer.

Annons

»Jag är så himla glad att jag fick vara med om 90-talet. Vilka visningar vi gjorde, med obegränsade budgetar och hur många modeller som helst. Det var bara ’kör’ hela tiden och helt spektakulärt. När det gäller min bransch kan man faktiskt säga att det var bättre förr.«

Köksbänken är en rejäl dröm i marmor. Pendellampa, Rubn, pall, Hans K.  

Efter tiden på ELLE drog hon till Paris igen för att inspireras. Ett halvt löfte om att få gå på en Jean Paul Gaultier-visning drog henne. Nu blev det ingen biljett till den. I stället blev hon lovad att få komma till hans kontor och se visningen på VHS (vi snackar 90-tal, barn!). Och plötsligt sitter hon där bland Missonifolk och andra modeikoner när monsieur Gaultier gör entré.

Annons

»När jag berättar den här historien i dag, är det ju nästan svårt att tro att det är sant. Men jag, Stylist-Malin på dryga 20 år från Stockholm, kliver alltså in på hans kontor och får uppleva detta. Det här var långt innan smartphones och ständiga uppdateringar … Jag har inte ens en bild från det tillfället!«

soffbord
Hans J. Wegners klassiska fåtölj CH25 har stått på familjens önskelista länge, liksom soff­bordet CH008. Matta, Åhléns.  

Sedan sociala medier, och kanske framför allt Instagram, gjorde sitt intåg är det inte längre tidningar eller modefolk på plats som exklusivt är först med det nya, nu finns allt överallt så fort det släppts. Och det är klart att yrket förändrats då. Malin är dock noga med att understryka att hon älskar det hon gör, variationen, möten med en massa spännande människor och att få omge sig med kläder som hon älskar. För självklart lever och andas stylisten Malin Rudén Börjesson mode. Men å andra sidan får hon ju leka av sig en del i jobbet, så hennes garderob hemma är ganska »basic«.

Annons

»Jag har en basgarderob med få, väl utvalda plagg, baserad på bra passform och kvalitet. Det blir oftast en svart uniform. När jag handlar nytt är jag också noga med att rensa garderoben och sälja på second hand. Men jag har nog aldrig haft en så liten garderob som nu!«

stilleben
På teakbordet står kohorn köpta vid en vägkant i Sydafrika, vas, 101 ­Copenhagen, järnklot, köpt på loppis.  
Tavla och vas
Intill konstverket av Jesper Waldersten en fantastisk vas av Gunnar Nylund.  

Hemmet andas också minimalism. Malin och Andreas är väldigt svaga för danskt 60-tal. Och det syns. Här finns Sjuan-stolar, 50- och 60-tals­keramik, teak och noga utvalda lampor. Och konst.

Annons

»Vi har inte fått upp allt än, men sakta så«, säger Malin med ett skratt.

»Dessutom köper vi inte så mycket nytt, vi hänger på nätauktioner. Jag tycker att nya möbler saknar karaktär och patina. Det får hellre gå lite långsamt att inreda, men bli rätt.«

vardagsrum
Det ombonade hörnet i vardagsrummet bjuder på soffan Alphabet av Piero Lissoni för Fritz Hansen, lampa Gatto, Flos, gardiner, Gotain, och 50-talsvas i fönstret från Upsala-Ekeby.  

Hela lägenheten – lister, snickerier och den höga bröstningen – är målad i samma ljusgrå nyans men med olika glans, det gör att det lever och att färgen ändrar sig beroende på hur ljuset faller. På golvet ligger en fransk fiskbensparkett som är oljad och vitpigmenterad.

Annons
hall
I den lilla korridoren mot pojkarnas sovrumsdel står en Sjuan-stol.  
skrivbord
Malins arbetsbord är ett under av patina, köpt i Amsterdam, 60-talsstol omklädd i tyg från Svenskt tenn.  

»Man kanske kunde tro att det ljusa golvet skulle krocka med våra bruna teakmöbler, men jag tycker tvärtom att det blir en snygg kontrast.«

Annons

Lägenheten består av en rejäl hall, tre sovrum, två badrum, arbetsrum och så hemmets hjärta: den gamla skolsalen som nu är kök, matsal och vardagsrum. (Dock ingen teve, den står i det stora sovrummet). Tre höga, valvformade fönster, 3,70 i takhöjd och den ombonade inredningen gör det här till ett rum att trivas i. Bara för umgänge.

»Vi hänger här jämt, älskar hela det stora rummet. När vi lagar mat kan våra gäster hänga vid köksön och man har kontakt hela tiden. Våra söner äter sin frukost runt den också.«

marmorbadrum
Gardinerna har Malin sytt upp via Tygklippet, pall, Plan Ett, handduk, Granit.  

Oscar och Hugo har varsitt litet, funktionellt rum, de två badrummen har en air av lyxhotell över sig, helt klädda i grå marmor. Det är påkostat, men inte pråligt.»Jag tycker att vårt hem är som en oas, jag vill nästan inte gå ut när jag är här.«

Annons
sovrum
Lugna drömmar i sovrummet. Kuddar, Magniberg, linnelakan, H&M Home, överkast, Himla, lampa Cesta, Santa & Cole.  

På sommarlovet drar dock alla fyra till sitt älskade sommarhus i Torekov som funnits i Andreas familj länge. Han tillbringade sin barndoms alla somrar där och sedan några år är huset helt deras.

»Det är inget märkvärdigt hus alls, och med en ganska skruttig tomt. Men det är vårt paradis.«

Detta reportage publicerades först i Residence Magazine 8/2019

Läs mer:

Renovera köket? Här är 15 snygga kök att inspireras av

Kika in i den moderna släktgården på Gotland

Hemma hos Joanna Lavén – en vintagedröm på Lidingö

Publicerat 24 september 2020
Annons