Blankens är hennes liv! På så många vis. Familjens efternamn förstås, men kanske framför allt för att hennes eget sko- och väskmärke bär namnet. 2014 startade den före detta modejournalisten Cecilia Blankens sitt företag efter att i något år ha varit kreativ konsult och suttit i styrelsen på Kavat med deras produktutbud.

De första åren hade hon Kavat i ryggen, men sedan 2016 styr hon skutan själv. En sann entreprenörssjäl. Företagets usp har varit snygga skor framtagna med miljöns bästa för ögonen, med hög kvalitet och till ett bra pris.

– Åren i Los Angeles fick mig att våga lansera företaget. Man kan tycka mycket om det landet, men man måste älska den amerikanska inställningen som smittar: ”You go, girl!”

Uppvuxen i Västergötland

Cecilia Blankens är uppvuxen på Västgötaslätten med ”fixa det själv”-attityden i modersmjölken.

– Man måste nog äga mycket energi och en dos naivitet för att våga starta eget. Jag skulle säga att de två bitarna är en formel för att lyckas. Det är klart att jag har gått på smällar, men jag växer av att våga. Att inte vara rädd för att misslyckas är en bra inställning.

Familjen, som består av maken Per och de tre barnen på tolv, tio och sex år, bodde först i Farsta, sedan drog Pers jobb som tv-producent dem till USA i sex år. Förra året flyttade de hem igen. Hemma är numera ett vitt tegelhus från 1960-talet i Enebyberg i norra delen av Stockholm. Och det är som att LA fick följa med hem. Den färgstarka, kaxiga och lite mer vågade stilen.

Detaljer från 60-talet

– Jo, helt klart. Ljust och fräscht har aldrig varit min grej. Och jag är jätteglad att det fanns så många detaljer från 60-talet kvar, som dörrar med rotting i hallen, mörka träpaneler och sjögrästapeter.

Souterränghuset bjuder på halvtrappor och inte mindre än fyra plan, där varje våningsplan har sin funktion. Längst ner källaren med garage och gillestuga, sedan nästa plan där makarna har kontor och under trappan har ett konstigt, outnyttjat område blivit Cecilias alldeles egna walk-in-closet.

– Den här garderoben, det är min woman cave. Kläder är mitt stora intresse, ja, det är nog en hobby till och med. Nu älskar jag att jag har sådan överblick över mina plagg och skor. Till och med ridkläderna får plats där inne. Jag tycker att min garderob känns tio gånger större innehållsmässigt!

Keramikplattor från Bricmate

På nästa våning ligger entréplanet med välkomnande hall med keramikplattor från Bricmate på golvet och 60-talets sjögrästapeter på väggarna. Även dörrar och elementskydd med rotting finns kvar. På det här planet finns också köket, det stora vardagsrummet med öppen spis, gästrum och tvättstuga.

Det sista våningsplanet i det cirka 370 kvadratmeter stora huset (varav hälften räknas som biyta!) bjuder på allrum med teve, badrum och familjens fyra sovrum.

– Att så pass mycket av 60-talet fanns kvar, det passar vår inredningsstil. Vi gjorde ny ventilation, el och satte in bergvärme. Sedan har vi förstås målat om, men den största förändringen är köket från Kvänum. För mig är det extra kul att det blev ett Kvänumkök eftersom mina föräldrar kommer därifrån.

– Mycket kan man komma runt när det gäller kostnader vid renovering, men kanske inte just ett kök. Vi hänger här så mycket. Barnen sitter som tre hungriga fågelungar vid köksön varje morgon, säger Cecilia med ett skratt.

Färgskalan i hemmet går i jordens toner med inslag av silver och guld, med orange och rött som tillfälliga gäster.

– Jag har inspirerats av Malene Birger och hennes syn på inredning: att välja ut ett gäng basfärger och ett par accenter och sedan ganska strängt hålla sig till dem.

– Jag var mer ’Stockholmsängslig’ förr, det har jag släppt. Jag vet vad jag gillar och inte gillar. Viktigast är att det är mysigt och att det finns många ställen att slå sig ner på med en filt svept om sig. Och att det finns tillgång till brasa. Det har vi både inne och ute. Det finns öppen spis på altanen, i vardagsrummet och i källaren.

Le Corbusiers fåtölj

Cecilia och Per har smält ihop när det gäller inredning och lärt av varandras smak. Det blir sällan diskussioner om vad som ska flytta in hos dem, även om Per kan ha ett horn i sidan till kitsch. Det är ett allt annat än just ängsligt hem de bjuder på, här finns mycket loppisfynd, möbler med patina och gott om färger och former.

– Renoveringar och inredning måste få ta tid. Men våga vara spontan och håll ögonen öppna. Le Corbusiers liggfåtölj fyndade jag på loppis för 30 dollar. Tröttnar man på saker kan man alltid sälja vidare. Recycling!

På helgerna åker familjen gärna till sommarstugan på Kinnekulle, eldar, gör utflykter och har picknick. De gillar att åka skidor, tågluffa och ”göra varje dag speciell i det lilla”.

Just nu har Cecilia och hennes kollega köpt en affärslokal i Gamla stan, som ska fungera som pop up-store och showroom.

– Jag mår bra i det jag gör och där jag är i livet. Jag har en tendens att jaga på och kan ha ett oerhört högt tempo; men jag är å andra sidan väldigt förlåtande mot mig själv och mina brister. Jag har förståelse för att jag inte alltid räcker till och är sjukt bra på att slappa när jag väl är ledig.

Cecilia Blankens

GÖR: DRIVER EGNA SKOFÖRETAGET BLANKENS OCH BLOGGAR PÅ CECILIABLANKENS.FEMINA.SE

Ålder: 41 år.

Bor: I mexitegelvilla från 1966 i Enebyberg. Sommarhus i Kinnekulle.

Familj: Maken Per, tv-producent. Barnen Bonnie, Rio och Remy. Hundarna Mona och Goldie.

Foto Jesper Florbrant

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

En halv trappa upp från entréplan ligger Goldie och vilar i soffan. Soffborden har Cecilia hittat vid en vägkant i Los Angeles. På den här våningen ligger familjens fyra sovrum och badrum.

Alla vitvaror i köket kommer från Miele. Tekanna, Bo Fajans, och bordslampan på köksbänken är i marmor, köpt på auktion.

Kvänumköket blev precis så bra som Cecilia och Per ville. För Cecilia känns det extra kul eftersom hennes föräldrar kommer från just Kvänum.

Cecilia driver det egna skomärket Blankens, utöver det jobbar hon också som influencer och bloggar på Femina.

I bokhyllan, som är designad av Louise Liljencrantz, syns delar av Cecilias samling av keramik.

Cecilia och Mona i det Los Angeles-inspirerade vardagsrummet som är inrett med möbler och lampor som köptes under åren i USA.

När Cecilia och Per flyttade in rev de ut de gamla ­plastgolven. I hallen ligger nu ett keramiskt golv från Bricmate, i vardagsrummet ett nytt parkettgolv.

Sjögrästapeten i hallen har suttit där sedan huset byggdes. Golvet i keramikgranit kommer från Bricmate.

I sonen Remys rum hänger pärlplattor som mobil i taket. Lakan från Juna.

I gästbadrummet i hallen sitter en lampa från Flos över spegeln. Till vänster syns en av dörrarna med rotting som är kvar sedan 60-talet.

Cecilia har själv målat fälten i taket i vardagsrum och matsal. Ovanför matbordet hänger pendeln Gregg från Flos. Runt bordet bland annat Eames- och Pantonstolar. Målning av Tomas Vagner.

Familjen har valt att behålla så många tidstypiska detaljer som möjligt. I vardagsrummets tak hänger en lampa från Petite Friture. Le Corbusiers liggfåtölj LC4 köpte Cecilia för 30 dollar på loppis i LA.

Läs mer:

Hemma hos Bruno Mathsson – Sveriges mest ryktbare designer

Gert Wingårdh ritar dyraste huset i Grand Designs Sverige

Här är de populäraste husen från Residence hemma hos-reportage 2020