Sophie Wiking.

Hemma hos floristen Sophie Wiking – så blandar hon gammalt och nytt

Sophie Wiking driver blomsterstudion Florista med bas i Malmö. Hon ser blommor som det vackraste vi har i en hård värld.

Styling
Annons

När Sophie Wiking skapar sina sagolika buketter handlar det om att följa naturens egna lagar och inte tvinga in blomster och blad i strama, tajta kreationer. I stället låter hon det naturliga växtsättet styra och höga blommor förblir höga och låga hamnar lägre ner. Hon vill varken jobba emot naturen eller försöka kontrollera den alltför mycket.

»Det som kommer naturligt för mig är det organiska och det handlar mycket om att efterlikna naturen så mycket som det bara går. Om jag gör en brudbukett så vill jag att det nästan ska se ut som att man har en liten bit av en trädgård i handen«, säger Sophie Wiking.

Det var efter en tuff period i livet som Sophie Wiking hittade en floristutbildning av en slump. Hon var redan utbildad biodynamisk trädgårdsmästare och grafisk designer, men livskrisen gjorde att hon var tvungen att stanna upp fullständigt.

Sophie WIking

Ålder: 35 år.

Bor: Rörsjöstaden Malmö tillsammans med maken Gustaf och cockerspanieln Farfar.

Gör: Florist och blomsterkreatör Instagram @florista_studio_

Aktuell med: Blomsterstudion Florista där hon jobbar bland annat med bröllop, installationer och utställningar.

Annons

»Jag var tvungen att starta om hela livet och omprogrammera allt, så jag fick sätta mig ner och tänka: Vad är det som jag behöver? Vad är det jag mår bra av?«

Florist blev perfekt

Florist blev den perfekta kombinationen av att jobba med händerna och att ändå få in det grafiska och visuella tänket. Hon startade egen blomsterbutik i Malmö som hon drev i fem år och fortfarande älskar – men bestämde sig sedan för att lämna det inrutade butikslivet och ta klivet till egen studio.

Vardagsrum med soffor och stor tavla.
Sofforna i vardagsrummet kommer från Ligne Roset, mattan är köpt av Marie Olsson Nylander, lamporna från Art n deco. Planschen som visar ögats anatomi är från 1800-talet, pallen är vintage och lampan ovanpå är Petite friture. Soffbord, Jakobssons möbler och gardinerna är uppsydda på Syknuten.  

Det innebär att hon nu har tid och möjlighet att tacka ja till alla stora uppdrag för speciella tillfällen som bröllop, utställningar och installationer som hon tidigare missade eftersom hon jobbade ensam i butiken. I år kommer hon dessutom att ta ytterligare ett kliv i sitt företagande och börja odla mer egna blommor till buketter och arrangemang.

Annons

»Jag tror det var Hanna Hellquist som sa att man känner sig som gud när man odlar, för att man har skapat något. Man blir nästan hög på den känslan, det är jävligt häftigt.«

Kontor med loppisfynd.
Hemmakontoret: Loppisfyndad stegpall och stol inköpt på loppmarknad i Amsterdam.  

Hon ser fram emot att skapa en trädgård från scratch med perenner, buskar och ettåriga blommor och tror att just detta att odla blommor är en stark trend som kommer att öka. Det i sin tur krokar i hela slow flowers-rörelsen som står för just närodlat och giftfritt i samklang med naturen. Sophie älskar främst det kreativa med floristyrket, samtidigt som det är just det kreativa som kan ge mer prestationsångest ju större ett projekt är.

Annons

»Jag kan ha ångest i veckor eftersom jag har en exakt bild i huvudet av vad jag vill ha och ibland går det inte att få till eftersom jag jobbar med organiskt material, det gör inte alltid som man vill.«

Affisch från 70-talet.
Filmaffischen av Fellinis Roma är från 70-talet och inköpt på en auktion i USA.  

Hur kommer du runt det? Har du en strategi?

»Nej, inte alls, haha. Men jag har aldrig haft någon som kommer tillbaka och är missnöjd, det har faktiskt aldrig hänt. Så det brukar ju bli bra… Det handlar nog mer om att jag har en bild i huvudet av hur jag vill att det ska se ut. Men den har ju ingen annan sett.«

1920-tals lägenhet

Sophie bor tillsammans med sin man Gustaf och cockerspanieln Farfar på 122 kvadrat i Rörsjöstaden i centrala Malmö. De föll pladask för 1920-talslägenheten som hade allt.

Växter framför spegel.
Den torkade jättelokan som blivit över från ett uppdrag fick flytta hem och blir ett dramatiskt tillskott. Spegeln är tillverkad av en glasmästare.  

»Fina detaljer, balkong, stort badrum med badkar, massa förvaring, tvättmaskin och diskmaskin – gud jag är lika glad varje gång jag startar diskmaskinen, säger hon med ett skratt och konstaterar: Det gick inte att motstå!«

Annons

Trots att lägenheten praktiskt taget kryssade alla rutor så var det ändå något som saknades för att få den där rätta känslan och de började med att måla om överallt.

Kranium som är loppisfynd.
Med en förkärlek för det lite oväntade finns en del udda objekt i parets ägo. Som det här kraniet, inköpt på loppis.  

»Det var pasteller i alla rum. Köket var ljusgult, sovrummet ljusblått och vardagsrummet ljusgrönt och matsalen beige. Hallen var köttfärsröd, det var en jättekonstig färg, helt fruktansvärd.«

Hon fick ett infall och bestämde sig för att riva upp hela parketten i jakten på originalgolv – och mycket riktigt, under den fula moderna parketten fanns ett plankgolv liksom i övriga lägenheten. Nu är lägenheten målad i varma neutrala nyanser i kalkfärg i nästan alla rum vilket på ett fint sätt framhäver lägenhetens rymd. Men av hennes yrke syns inte mycket.

Matsal med mycket ljusa färger.
I matsalen är bord och bänkar fyndade på Blocket, tillverkade för ett kontor på Münchenbryggeriet. Stolarna kommer från Joe Colombo, hittade på DBA (danska motsvarigheten till Blocket). Lampan är Ikea och snickarbänken brukade stå i familjens sommarhus.  

»Nej, ingenting! Alltså, jag har nästan aldrig blommor hemma, så det är lite skomakarens barn över det hela. Ibland tar jag hem det som blir över, men det händer ganska sällan. Om jag bara sett bilderna här kunde jag aldrig ha gissat att det var en florist som bodde här. Jag har nästan inga krukväxter heller.«

Annons

Det hon saknar i växtlighet väger hon upp med unika objekt hon själv handplockar på loppisar och second hand. Hon ger sig ut till synes planlöst – men vet direkt när det är rätt.

Vardagsrum i en och samma färgskala.
I vardagsrummet är det mesta vintage eller loppisfynd. Snickerierna är målade i samma nyans som väggen och innanför ligger sovrummet. Vid sidan av väggbonaden hänger ett gammalt flöte från Italien.  

»Det är en blandning av nytt och gammalt och små konstiga grejer som jag bara inte kan motstå. Jag vill att det ska kännas varmt och inbjudande hemma, men det måste samtidigt finnas en luftighet och ordning kring det hela.«

De flesta saker eller möbler i hemmet har en historia. Matbordet har stått på ett kontor på Münchenbryggeriet, tavlan på golvet i sovrummet är målad av hennes bästa kompis Annica Klingspor och originalaffischen från 70-talsfilmen Roma köpte hon på auktion i USA. Alla de här sakerna har en särskild plats i hennes hjärta – och så även väggbonaden över sängen som köptes under en resa till Berlin. Ett galleri som hon passerar av en slump ska stänga och säljer ut sin inredning. Genom fönstret skymtas en väggbonad och hon måste gå in.

Sovrum i ljus och mörk färgskala.
Innanför vardagsrummet ligger sovrummet. Samma färgskala följs i detta rum.  

»Konstnären som hade gjort den var där och jag fattade bara hälften av vad han sa, men den är gjord av hår från schweiziska getter. Det var så konstigt att jag var tvungen att ha den.«

Annons

Begäret är den röda tråden i Sophies inredningsprocess och det kan vara en viss form eller ett material som fångar hennes intresse, men hon faller sällan för praktiska lösningar. Och känns det inte rätt, ja då kan det kvitta.

Stor fot med en växt.
Fot från Miloii i Malmö.  

»Jag har svårt att dras till grejer som är massproducerade. Om jag flyttar till ett nytt ställe är jag hellre helt utan belysning i evigheter i stället för att bara köpa något för sakens skull. Då kan jag hellre vänta och leta tills det rätta dyker upp.«

Nu närmar sig sommaren med allt sitt naturliga flor och grönska. Hon har redan förverkligat drömmen om att bli florist, driva butik och starta studion – så vad kommer härnäst?

Skål med blommor.
När Sophie skapar med blommor – här drivor av brudslöja – har hon som filosofi att låta naturen styra så mycket det går. Här syns även en vågformad skål, vintage inköpt på Boho habits i Köpenhamn.  

»Jag har uppnått så mycket som jag aldrig hade kunnat drömma om och har fått göra så coola grejer. Men jag har mycket fokus på nuet. Just nu drömmer jag om att odla och kunna använda mig av mina egna blommor så mycket det går och att få det att funka.«

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons