Frida Ronges kök.

Köksdrömmar hemma hos Frida Ronge

Fiskhandlardottern från Göteborg, den flerfaldigt prisade kocken och restaurangchefen Frida Ronge bor på Kungsholmen i Stockholm. För Residence berättar hon allt om sin köks-renovering och lite till.

Annons

Frida Ronge är snabb, generös och chosefri, och allt detta utan dröjsmål. Kanske idealiska karaktärsdrag för en kock? Det räcker med att glida in i Instagrams dm för att fråga om Residence får fota hennes lägenhet och så kommer det tillbaka blixtsnabbt: »Yes! Jättekul!«

Det är hög energi i denna kvinna, som är en av Sveriges mest kända sushikockar och som sedan 2017 är kulinarisk chef på Stockholmsrestaurangen Tak mitt i stan. Tak är en bjässe i regi av Petter Stordalen och ingår i Nordic choice-koncernen. Restaurangdelen på Brunkebergstorg bakom Kulturhuset omsätter 100 miljoner om året. Under hösten 2022 är Frida i färd med att öppna ytterligare en variant av Tak i Oslo. Hon har tusen järn i elden, och hon är då, när vi fotograferar hemma hos henne i ett glödande varmt sensommar-Stockholm, dessutom höggravid.

Frida Ronge

Ålder 37 år. Bor i en sekelskifteslägenhet på Kungsholmen. Gör Frida Ronge är konsult och »culinary director« på Tak i Stockholm, och har just öppnat en ny Tak-restaurang i Oslo. Båda dessa restauranger ingår i Nordic choice-gruppen. Hon driver också olika hållbarhets- och tångprojekt. Aktuell med TV-programmet People of the north som ska sändas i USA, och en ny upplaga av sin bok Nordisk sushi.

Annons

Det stoppar henne inte nämnvärt, tvingar henne bara för korta stunder ner i en stol för att andas lite. Trean på Kungsholmen köpte hon för något år sedan och började renovera omgående. Större delen av budgeten hamnade på köket, vilket kanske inte förvånar någon.

Renovering

»Jag ville ha ett kök med fransk bistrokänsla som samtidigt var toppmodernt. Jag älskar att man kommer in här i lägenheten och direkt hamnar i köket, men det är kanske för att jag är kock, haha«, skrattar hon. Köket är otroligt fint med en kakelvägg, en stor köksö, maffig spis med rotisseridel och en enorm fläkt.

Fridas kök.
Köket ritades i samarbete med inredningsföretaget Ett vackert kök. Köksön är en stadig pjäs. Kök från Tibro, spis från Ilve, och fläkt från Fjäråskåpan. Matbord, Hay, och stolar, Åhléns.  

»Jag fick hjälp av Lotta Berglund på företaget Ett vackert kök. Hon kom med en hel del ovärderliga tips. Som storleken på köksön (105 x 90 x 95, bredd, djup, höjd) och att man ska tänka två gånger innan man tar en stor porslinsho, för de är väldigt svåra att hålla rena.«

Annons

Hos Frida blev det således rostfritt, men med plats för att diska »riktigt stora grejer« med den obligatoriska kranduschen. »Den är kanske välkänd för många nu, men det tål att upprepas, så otroligt lätt att diska med denna!«

Detaljer kök.
På väggen Zelligekakel och en lång knopplist som är platsbyggd av D13 Bygg. Bänkskiva i carraramarmor.  

Rotisseridelen kan kännas väl avancerad för vanlisar, men Frida säger: »Detta var ett måste för mig. Nu köper jag en hel kyckling eller grillar en hel ananas på denna på 45 minuter, så enkelt och så supergott.«

Kökschef på flertalet restauranger

Före Tak har Frida varit kökschef på Råkultur i Stockholm, grundat Vrå på Clarion Hotel Post i Göteborg. Hon har blivit utsedd till Årets Rising Star av White guide, fått Karin Franssons mentorpris och var med i 2021 års Kockarnas kamp i TV4. (Där hon bland annat vann deltävlingen att skära upp laxfiléer på gram på ögonmått, hon missade målvikten 175 gram med 8 gram och var överlägset bäst. Fattas bara för en fiskhandlardotter!)

Annons
Förvaring i ett valv.
Valvet i väggen upptäcktes under renoveringen, Frida fattade direkt att här fanns det utrymme för förvaring. Med valvet uppstod möjligheten att välja bort överskåpen.  

Hon lagar mat i TV4, ger ut kokböcker, samarbetar med MSC och ett Hungerprojekt. Listan är så pass lång att Frida själv brukar ställa sig frågan: »Vem är jag egentligen?«

Uppvuxen i pappas fiskaffär i Göteborg hade hon närheten till råvaran som skulle bli hennes signum. Efter hotell- och restauranglinjen blev ett första jobb i Sälen till ett heureka-moment, när Frida för första gången fick smaka på sushi och omedelbart blev kär.

Matplats och kök.
En generös kakelvägg fanns redan i Fridas förra lägenhet, »Den satte jag upp själv med en kompis«, och Frida tog med sig samma koncept till Kungsholmen.  

Sedan dess har hon blivit känd för att laga sushi med svenska råvaror, hennes första kokbok i ämnet kom redan 2017. Och under hösten 2022 kom en uppdaterad version, Nordisk sushi, på Natur & Kultur.

Annons

Fram till 2017 jobbade hon på restauranger med ett överskådligt antal platser, där man kunde hålla koll på varje gäst. Sedan plockade Petter Stordalen henne till sin stora satsning Tak i Stockholm. Frida har öppenhjärtigt berättat vilken chock de första kvällarna var under öppningen av restaurangmonstret med 160 platser, där köket de första kvällarna knappt hade rinnande vatten. De första två veckorna lämnade Frida inte köket och jobbade nonstop.

Vardagsrum.
Mittemot köket en Melimeli-soffa full med kuddar, soffbord Terrazzo vit och matta Fluffy, båda från Sleepo.  

Prestationsångesten red henne och hon fick till slut ta professionell hjälp för att ställa mer rimliga krav på sig själv.

»Jag har jobbat mycket med mig själv för att trivas med det jag åstadkommer, för att vara nöjd med mig själv«, säger hon.

Annons
Gästrum.
I gästrummet en affisch från en Japanresa. Frida älskar japansk matlagning och har gjort den till sin egen med tillägget nordiska råvaror.  

»I och med jobbet på Tak tog min tjänst en annan riktning, jag upplevde en liten kris, jag kände mig inte effektiv längre och undrade vad jag gjorde hela dagarna. Jag gick ur produktionen och jobbade mer i projekt och då kändes det som att jag inte fick någonting gjort längre. När man jobbar som kock händer ens produktivitet där och då, och inte ett halvår framåt. Jag var så identifierad som kock, det var också svårt.«

Nytt projekt

Som kulinarisk chef jobbar hon bland annat med menyplaneringen och presentationen, med att hålla koll på trender och matvanor, men inte med det dagliga i köket. Tak är som en stor tanker, det omsätts mängder av pengar och mat och dryck. Och nu sedan oktober 2022 har Frida dessutom satt i gång samma projekt en gång till, i Norge, närmare bestämt i Oslo.

Annons
Bambukorgar.
Bambukorgarna köpte Frida i Tokyo.  

»Men nu lite mer med facit i hand. Oslo-Tak har ju varit så mycket lättare. Och superkul att göra ett projekt som man nu känner väl till på ett nytt ställe. Och kan anpassa till de lokala råvarorna man har i Norge, som brunost och torrfisk.«

En av Fridas stora ambitioner är att jobba så hållbart som möjligt. Hon jobbar som sagt med MSC, men har även suttit med i regeringens miljö-målsberedning och jobbat med Nordic sea farm.

Hall.
Från den lilla hallen blickar man direkt mot köket, som det ska vara hos en kock.  

»Just nu vill jag hitta en partner för att jag tror att vi behöver ta in algerna i pastan, i müsli och så vidare, så att det inte blir så svårt för konsumenten. ›Nu ska jag gå till tånghyllan och shoppa ren tång‹, det tror jag blir lite för drastiskt.«

Annons

Tång har högt näringsvärde. Rikligt med proteiner och kolhydrater, liksom mineraler och andra spårämnen, plus vitaminer, så att addera tång i basvaror skulle vara ett mycket bra sätt att spara på andra råvaror.

Fridas sovrum.
Båda överkasten från Himla, lampa, antik, i fönstret Pallo av Carina Seth Andersson.  

Fridas mammaliv kommer att utspela sig i både Oslo och Stockholm. Hennes pojkvän är norrman och jobbar i Oslo, och där finns ju numera också Tak.

I sovrummet på Kungsholmen väntar bebiskorgen. Ett nytt stort äventyr lurar runt hörnet på Frida Ronge. Och hon kommer att kirra det med, så klart.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Se också: Så bor Adele – kika in i stjärnans lyxvilla
Se också: Så bor Adele – kika in i stjärnans lyxvilla
0:52
Publicerat 07 november 2022
Annons