Kök och altan hemma hos stylisten Pella Hedeby

Hemma hos stylisten Pella Hedeby

Residence Pella Hedeby öppnar dörrarna till sitt hus på kullen. Här bjuds på scenografier som lugnar och tröstar, alltid med en taktil elegans.

Stylist
Annons
Kika in hemma hos Residence bloggare Pella Hedeby
Kika in hemma hos Residence bloggare Pella Hedeby
1:14

Pella Hedeby är en av Residence mest anlitade stylister och medarbetare. Hon minns än i dag när hon sålde in sitt första jobb som även blev omslag för oss. »Den känslan var helt fantastisk, jag kände mig både stolt, glad och rörd.« För är det något Pella är, så är det just ödmjuk. Hon förhäver sig icke och tar sina framgångar som stylist och inredare på ett coolt, norrländskt och just mycket anspråkslöst vis.

Pella föddes i Norrbotten och växte upp i Strömsund, en liten by utanför Råneå, så småningom flyttade familjen till Piteå och därefter pluggade hon något år i Umeå, konsthistoria bland annat. Hennes mamma var alltid väldigt följsam och lät Pella hålla på med sitt inredningsintresse när flickrummet konstant möblerades om. Hästar var också en stor del av hennes liv. Hon är djupt rotad i den lantliga miljön, behöver lugnet som naturen och skogen ger för att ladda batterierna och för att varva ner.

Annons
Vardagsrum inrett med soffa från Melimeli, matta Hemp fringe från Roots Living och som soffbord en vintagebänk i rotting från Temporärt
Soffa från Melimeli, matta Hemp fringe från Roots Living, som soffbord en vintagebänk i rotting från Temporärt. Litet konstverk av Åsa Stenerhag. På bordet, ett av favoritobjekten, Pawson bowl från When objects work.  
Stylisten Pella Hedeby med sin vinhud sittandes i fåtöljen CH25 av Hans J Wegner
Pella tillsammans med sin italienska vinthund Gypsy. Kimonon är en prototyp från en provkollektion framtagen i samarbete med Astrid och XV Productions. Fåtöljen CH25 formgiven av Hans J Wegner är inropad på auktion hos Lauritz.  

Pella drog sig söderut till Stockholm i 20-årsåldern och arbetade under flera år i inredningsbutiker. Sitt första jobb fick hon på Mique, som var 90-talets älsklingsbutik, för att sedan arbeta under flera år på bland annat NK inredning och Classic home. Parallellt gick Pella en dekoratörsutbildning och hamnade sedan, lite av en slump, på byggföretaget JM, där hon var ansvarig för tillvalshantering, styling och inredningar av nyproduktioner under många år.

Annons

»Jag har räknat ut att jag hjälpte kunder med tillval i över 600 lägenheter under tiden på JM!«

Pella Hedebys stylingjobb och karriär

Under åren på JM var lusten stor att utvecklas vidare. Efter Lotta Agatons stylist master class på Beckmans växte stylistdrömmen och hon fick uppdrag som stylist och inläggskreatör för Ikeas blogg Livet hemma under ett par år för att sedan söka drömjobbet på Lotta Agaton interiors.

Matplats med bordet Divinity no 2 från Apartment objects, Vintage Y-stolar tillverkade olika år på 70-talet.
Matplatsen med bordet Divinity no 2, Apartment objects, Vintage Y-stolar tillverkade olika år på 70-talet. Gardiner från Astrid, lampa Akari A75 från Vitra och skålar på köksön design Vincent Van Duysen för When objects work.  
Vaser från Anna Lerinder och keramikskål från Manos shop and workshop.
Vaser från Anna Lerinder och keramikskål från Manos shop and workshop.  

När hon tittar tillbaka på sin »karriär« så får hon nypa sig i armen. »Jag hade aldrig en uttalad vision om vad jag ville göra – att få jobba med inredning var en dröm – som överträffades.«

Annons

Sedan drygt ett och ett halvt år jobbar Pella i helt egen regi, med uppdrag för bland annat butiken Målarboden, runt hörnet där hon bor, stylingar för varumärken som Bricmate, tidningar och inredningar av privata hem. Hon har att göra och hon stortrivs med att vara sin egen.

Pella Hedebys enplansvilla i Viksberg

»Det handlar om balans, precis som mina inredningar. Jag är down to earth, kanske nästan lite asketisk. Det syns både i det jag gör och i hur jag valt att leva mitt liv. Jobbet är viktigt och jag älskar det jag gör, men den stora utmaningen är att hitta balansen i tillvaron. Som egen har jag bytt 45 minuters pendling mot en hundpromenad. Det är livskvalitet.«

Produkter från Hada i badrummet hemma hos Pella Hedeby
Väggen i badrummet har putsats med Detale Cph:s KC14 i nyansen Concrete. Mattsvarta blandare och beslag från Tapwell. Favoritprodukterna kommer från Hada.  
Annons
Soffa Luca, från Melimeli i vardagsrummet hemma hos Pella Hedeby
Blick in mot sovrummet som har en mix av textilier ton i ton från Astrid. Mattan Long pile linen från Roots living. Soffan Luca, Melimeli, tavla av Bo Andersson inropad på Bukowskis, lampa Daphine från Lumina och pall Gala, Noorstad.  
Altan med hänggungor hemma hos stylisten Pella Hedeby
Sommarens vardagsrum under pergolan. Loungemöbler från Muubs, olivträd i stor kruka från &Tradition/Målarboden och hänggungor från Granit. Altangolvet är behandlat med Sioo x.  

Vi träffas en vårvinterdag i hennes och snart före detta sambon Andreas hem, i Viksberg några kilometer utanför Södertälje. De bor lantligt på en kulle i ett hus klätt med vita paneler, en härlig böljande trädgård, pergola på terrassen och attefallshus. Mälaren ligger 900 meter bort och det är ett vackert och öppet landskap. Det här är en miljö som Pella trivs i, precis så där lantligt och rofyllt som hon behöver för sitt välmående.

Annons

PELLA HEDEBY

Ålder: 44 år.

Bor: Villa i Viksberg utanför Södertälje. 110 kvm + garage, attefallshus och orangeri

Familj: Andreas Backman, 42 år, arbetsledare i byggbranschen, Pellas söner Leo, 15, och Viggo, 13 år, och Andreas dotter Filippa, 15 år, samt den italienska vinthunden Gypsy, 1 år.

Gör: Inredare, stylist och influencer med blogg på Residence Magazine, stilinspiration.residencemagazine.se

Man kan luras av utsidan, som har drag av New England, och tro att man ska komma in ett marint hem. Men då känner man inte Pella! Det här är helt andra scenografier hon bjuder på.

Sovrum med texturfärg på väggen hemma hos stylisten Pella Hedeby
Sovrum med texturer i lager. Vägg putsad med KC14 i nyansen Limestone från Detale Cph. Sänggavel och kappa klädda i textil från Astrid, bäddlinne från Norrgavel, hurts, Bisley, lampa Daphine, Lumina och doftljus, Frama Cph.  

Det är Andreas, som är före detta snickare, som både ritat och byggt huset. Utgångsläget är en New England-dröm i enkel tappning, med naturliga materialval som sten och trä, med karaktärsfulla gamla svartmålade dörrar. Där Pella tonat ner karaktären och skapat en behaglig hemkänsla med sitt mjuka minimalistiska uttryck.

Annons

Det är ett enplanshus om 110 kvadratmeter. Från hallen når man in till två tonårsrum, Pella har två söner och Andreas en dotter. Här ligger också ett av badrummen och tvättstugan. Snygga kontraster bjuder de höga svartmålade dörrarna som möter hårdvaxade golv som går i grått.

Barnrum stylat av stylisten Pella Hedeby
Leos och Viggos rum. Bäddlinne, Dirty linen, heltäckningsmatta från Dahl agenturer. Stol EA 117 av Eames för Vitra, inropad på auktion, arbetsbord från Habitat, pallen Cork från Vitra, plåtskåpet är vintage, vägglampa Bestlite från Gubi.  
Kök med kalkstensskiva i kombination med rostfritt stål hemma hos Pella Hedeby
I köket kombineras en kalkstensskiva med rostfri plåt. Den gråsvarta blandaren i färgen Shadow kommer från Primy.  

När man kommer in i det kombinerade vardagsrummet och köket bjuds det på härlig utsikt över trädgård och golfbanan (Viksbergs GK) genom stora fönsterpartier. Intill vardagsrummet, avgränsat med svarta skjutdörrar, ligger sovrummet i anslutning med klädkammare och badrum.

Annons

Så tänker stylisten Pella Hedeby kring sin inredning

Det senaste tillskottet i hemmet är köksön, det saknades helt enkelt avställningsytor och förvaring i det väggskåpslösa köket. Men köksön skapade domino-effekt, det stora matbordet fick ersättas av ett runt matbord i beige marmor, Divinity table no 2 från Apartment objects.

Ett samtal med Pella runt matbordet handlar mycket om just hur hon tänker när hon skapar inredning, hur hon får till trivsel och harmoni och hur det ska sjunga om inredningen med en klar, ren ton.

»Givetvis får man utgå från funktionerna (vad behövs för att hemmet ska fungera?) och sedan gifta ihop det med själ och estetik. Av de tre delarna skapa en helhet och ett hem att trivas i.«

»För mig är det också viktigt att bygga ett djup med hjälp av olika texturer. Kalkfärg på väggarna, textilier och fårskinn, som ett exempel hämtat från mitt eget hem. Men det handlar också om så basala grejer som att inreda med rätt proportioner och utgå ifrån rummets karaktär och funktion.«

Annons
Altan hemma hos stylisten Pella Hedeby
Trappan ner från altanen leder till hallonbuskarna som serverar frukostbär hela sommaren. I slänten havtorn och ett överdimensionerat ligusterklot. Nedanför altanen anas vit lavendel som doftar magiskt hela sommaren.  
Bord och stolgrupp från Grythyttan hemma hos Pella Hedeby
Grön vy från uteplatsen med stolar från Grythyttan.  

Pella bjuder på något som man kan likna vid sakrala scenografier, det finns ett tilltalande lugn i det hon skapar. Det är aldrig överlastat, inte extra dekor bara för att – i stället utvalda, tidlösa ting som får stanna och inte byts ut. För det handlar naturligtvis också om hållbarhet när man bygger sitt hem.

Annons

»Jag tilltalas av det mjuka, naturmaterial och saker som både har kvalitet och känsla. Om jag skulle sätta ord på min stil är det mjuk minimalism som håller över tid. Det tycker jag täcker in bra det jag vill uppnå.«

»Jag är bra på att få till trivsel och må bra-inredning«, säger hon just ödmjukt. »Det teatrala är inte för mig, jag väljer i stället det neutralt tidlösa. Ett uttryck som jag inte tröttnar på.«

Detaljer i inredningen ska skapa ett blickfång

Att skapa en inredning där man kan hitta balans och harmoni, att låta blicken vandra genom rummen men också att hitta känslan i detaljer. Att till exempel ta in en stor kvist som blir till ett blickfång, det är något av Pellas katekes.

Mattan Long pile linen från Roots living hemma hos stylisten Pella Hedeby
Blick in mot sovrummet som har en mix av textilier ton i ton från Astrid. Mattan Long pile linen från Roots living.  
Annons
Altan med fladdermusfåtöljer hemma hos stylisten Pella Hedeby
Trädgården går genomgående i en grågrön färgskala där havtornbuskarna sätter tonen tillsammans med olivträd och vitblommande sommarljus i krukor på altanen. Fladdermusfåtöljer från Cuero för utomhusbruk, Länna möbler.  

Inte bara invändigt har hemmet fått nya kläder, även trädgården har blommat upp och ut. Havtornsbuskar klättrar vid sidan av altanen, tillsammans med en mix av stenkross, gröna klot, doftande lavendel och marktäckare i grågröna nyanser. Men favoriten i trädgården är nog ändå de gamla hallonbuskarna som ger frukostbär hela sommaren. I orangeriet vinterförvaras just nu flera olivträd i krukor som får flytta ut i värmen snart. Den stora altanen rymmer en långbänk, matplats och en pergola.

»Jag använder uteplatsen så fort värmen kommer, den fungerar som vårt vardagsrum sommartid. Det är sista sommaren här för mig nu.«

Efter sommaren flyttar Pella till en lägenhet en bit bort, så resan fortsätter med ny boplats och ett nytt kapitel i livet.

Annons