Hemma hos Trendgruppens VD och grundare Karin Sköldberg.

Hemma hos Trendgruppens vd och grundare Karin Sköldberg

Hon driver ett av Sveriges största pr-företag för design och arkitektur, Trendgruppen. Hemma hos Karin Sköldberg skyndas det långsamt och hållbart.

Stylist
Annons
Kika in hos Trendgruppens vd Karin Sköldberg
Kika in hos Trendgruppens vd Karin Sköldberg
1:12

Välkommen in på en titt hemma hos Karin Sköldberg, pr-byrån Trendgruppens vd och grundare. Hon bor med sina tre barn i en lägenhet i Stureby i Stockholm. Här inne är det trivsamhet som gäller, en stämning som är svår att uppnå med bara några viftningar med kontokortet.

Här råder i stället en avslappnad ordning, styrd av ett varsamt öga, med saker som sparats och samlats. Det är något mer än de trender som är Karins yrkesspecialitet. Kanske är det just därför det är så trevligt här, hon vet vad som kommer, vad som är nu, men också hur snabbt det kan försvinna. Att hitta hem i den snabba förändringen kräver självkännedom.

I en oval spegeln från Montana syns Karin Sköldberg stå lutad mot väggen. Vi ser hennes morfars skåp och ett draperi från Astrid.
Så som i en spegel. Reflektioner i hallen löser upp rummet, gör det större, lite gåtfullt med Karins morfars skåp. Han förvarade sina rakgrejer innanför den lilla gröna glasdörren. Spegel från Montana. Draperi från Astrid. Väggar i Tranquil dawn och snickerier i Dusky Paris, Nordsjö. Jonas Bohlins klassiker Star sitter som punktbelysning i alla rum.  
Kök med lackade köksluckor i Kvänums kulör Ax och ett matbord med stolar av Jean Prouvé.
Köket var befintligt, men Karin har lackat om luckorna i Kvänums kulör Ax och byggt in skåpen. Handtag Vide från Kvänum. Stänkskydd Quartzit grey från Bricmate. På diskbänken i rostfritt stål står en Fiskars wokpanna. Stolar av Jean Prouvé, Standard chair.  

Långsam inredningsfilosofi och 'otrendighet'

»Jag vill ha det hemtrevligt och harmoniskt. Jag vill komma hem och känna att jag trivs och att sakerna hos mig har en själ«, säger hon vid köksbordet som hängt med genom livet, en värmande träyta med intarsia i art déco-stil, antagligen från ett småländskt snickeri. Samma sak med Jean Prouvé-stolarna som också har hängt med ett tag.

Annons

»Jag köper inte saker bara för att matcha och byter inte kuddar efter säsong. Det kan vara jättefint hemma hos andra, men är inget för mig. Jag är lite mer långsam i min inredningsfilosofi och vill att det jag köper ska finnas i mitt hem länge. Denna ’otrendighet’ kanske kan tyckas lite märklig när jag driver ett företag som Trendgruppen, men jag tror att jag delar dessa tankar med de flesta av våra kunder, som arbetar med hantverksmässig tillverkning och gärna ser att deras kunder behåller möbeln länge”, säger Karin. Här tipsar Karin om sina sommarpärlor i Småland.

Karin Sköldberg

Ålder: 50 år
Bor: Stureby utanför Stockholm
Gör: Driver Trendgruppen PR inom design, arkitektur och lifestyle med kunder som Absolut Art, Aloud Bricmate, Cervera, Dux, Fiskars, Gaggenau, Habo Selection, Iittala, Kvänum, Luxaflex, Minotti, Montana, Offecct, Ogeborg, Obrital Systems, Rörstrand, Swedese och Woodio.

Aktuell med: Nya TV-kanalen Trendgruppen Design TV, finns på Trendgruppens Youtube och hemsida.

Trendgruppen mer som en livsstil än jobb

Trendgruppen frodas. »Det är vårt goda renommé och de resultat vi uppnår som ger oss nya kunder och som får befintliga kunder att stanna länge.« Erfarenheten är ett av Trendgruppens starka kort. Trendgruppen är den byrå som har funnits längst i nischen inredning.

Vardagsrumm med gul soffa från Meli Meli och framför soffan ett lågt soffbord från Lim + Lu.
Matta Space från Ogeborgs samarbete med Sundling Kickén. Fåtölj Domus från Dux. Soffan från Meli Meli fick klädsel vald efter kulörerna i Gunilla Lagerhem Ullbergs verk Herbarium. En ärvd spegel ger fina kopplingar bakåt. Soffbord i design av Lim + Lu från New works. Glasobjekt (från vänster) Planet av Lena Bergström, svart kula från Petite friture, Slitz av Lena Bergström, Cube av Carina Seth Andersson. Keramikknut från Cooee Design.  
Serveringsvagn modell 900, ritad av Alvar Aalto för Artek och i fönsterkarm bakom glaspyramider av Jan Johansson och Åsa Jungnelius.
Serveringsvagn modell 900, ritad av Alvar Aalto för Artek. I fönstret konstglas av Markus Emilsson och Lena Bergström. Kizu lamp från New works. Glaspyramider av Jan Johansson och Åsa Jungnelius, litet djupblästrat fat av Malin Lindahl.  
Karin Sköldberg i svart dress på den gula soffan i vardagsrummet.
Med rötterna i Glasriket. Karin Sköldberg, grundare av och vd för Trendgruppen PR.  

Kärleken till hantverk är en drivkraft

»Vi har breda nätverk, långa relationer, kunskap om branschen och medier. Trendgruppen är en livsstil snarare än ett jobb. Vårt mål är att vara bäst i branschen – och att ha kul på jobbet! Jag tror att det märks utåt, och drar både kunder, medier och bra personal till oss och får dem att vilja hänga med oss länge.« Omsättningen av folk i pr-branschen är stor, men hos Karin stannar de anställda länge.

Annons

Hennes egen kärlek till hantverk och närheten till schyst tillverkning driver gruppen. »Vi vill lyfta de bra produkterna. Har vi inte kunskapen om dem blir det ointressant. I dag när alla scrollar efter bilder kan det vara svårt att se skillnad på produkterna. Att synliggöra tillverkning och ursprung är viktigt för att vi ska förstå hållbarheten och prisbilden på hantverk«, säger Karin Sköldberg, i sitt hem där kvaliteten genom tiden talar sitt lugna, sköna språk.

Sovrummet med platsbyggda garderober, heltäckningsmatta och stor säng från Dux.
Dux säng 6006 tronar i sovrummet där Karin lät bygga in garderoberna. Heltäckningsmatta från Ogeborg wool collection. Spegeln är Mia Lagermans Comma för Swedese, hängd på tvären. Gardiner, Luxaflex/Mimou.  

Område med arkitektritad historia

Området hon bor i är av gedigen folkhemskvalitet, ritat av Sven Backström och Leif Reinius, arkitektduon som ligger bakom några av landets finaste områden från 50- och 60-talen: Stjärnhusen och Terasshusen i Gröndal, Rostaområdet i Örebro, »Fotogenkannorna«, höghusen på Danviksklippan, Vällingby Centrum, Farsta centrum, Åhlénshuset och »5:e höghuset« vid Sergels torg.

Annons

Överallt där de ritade skapades en balanserad och trivsam modernism, strax innan miljonprogrammets stordrift drog i gång.

Här i Stureby byggdes husen 1953, insmugna i parkmiljö med bergknallar, grönytor och gångvägar. Det är mycket bra arkitektur. Sådana här välbalanserade områden kan förhoppningsvis inspirera arkitekter och byggherrar till högre svansföring när Stockholm ska förtätas, men med pandemiklok planering.

Här finns luft mellan husen, träd utanför fönstren, burspråk släpper in ljuset, väggar i olika bleka putser reflekterar solen och ger vindskydd. Högst upp finns etagevåningar.

En inredning med djup

När Karin flyttade in ville hon ha områdets färgskala med sig in i lägenheten. »Jag målade hela lägenheten innan jag flyttade in, i rosa, sand och duvgråblå. Sedan kom alla möblerna i mörkt trä in«, berättar hon och visar skåpet hennes morfar hade sina rakgrejer i, en spegel där förfäder har speglat sig. Sådant ger djup åt en inredning. Här och var tavlor målade av glaskonstnärer, Vicke Lindstrand och Edvin Ollers.

Tonårsrum med rosa väggfärg, fåtölj Karin av Bruno Mathsson för Dux och konstverk av Ruvan Wijesooriya, Absolut art.
Tonårsrum. Matta Napa av Note för Ogeborg. Fåtölj Karin av Bruno Mathsson för Dux. Sidobord, Verner Pantons Wire för Montana. Foto Splash av Annica Eklund. Konstverk av Ruvan Wijesooriya, Absolut art. På golvet Iittalas Kuukuna-lampa av Oiva Toikka.  

I ett annat skåp, en vitrin som klirrar lite, står Karins samling av bruksglas och konstglas. Hennes samlarspecialitet är svart glas. Fina bitar av Lena Bergström, Ann Wåhlström och Markus Emilsson sprider glasmystik i lägenheten. I dotterns rum står två ärvda möbler i mörk ek, som hon absolut ville ha där.

Glasobjekt av Lena Bergström, Orrefors, och Per B Sundbergs Move i klarglas för Orrefors. Liten blästrad vas av Markus Emilsson för Målerås glasbruk.
Karin samlar på svart glas. Objekt av Lena Bergström, Orrefors, och Per B Sundbergs Move i klarglas för Orrefors. Liten blästrad vas av Markus Emilsson för Målerås glasbruk.  

Hallen var det sista som fixades. Det behövdes något spännande, lite teatraliskt, något att bli glad av och som tog hand om familjens alla skor, träningsgrejer och ytterkläder. Tillsammans med färgexperten Tekla Severin tog Karin fram en palett av kontrasterande kulörer som förvandlade en ganska vanlig hall till en välkomnande scenografi att mötas av: grönt i fyra olika nyanser från dovt mossgrön till pigg pistasch, tegelrött, ett draperi i rabarberrött och ett tak målat i blek persika. Ett modulsystem från danska Montana tar hand om alla grejer som behövs med tre barn hemma.

Hall med kontrasterande kulörer, modulsystem från Montana och stolikoner av Aalto och Verner Panton från Artek.
Stolikoner av Aalto och Verner Panton från Artek ­respektive Montana. Väggknopp av Monica Förster och dörrhandtag av Thomas Sandell, båda från Habo Selection. Matta från Pappelina.  
Montana-moduler i färgerna Rhubarb, Masala, Fennel och Oregano från Nordsjö.
Montana-moduler i färgerna Rhubarb, Masala, Fennel och Oregano. Två olika gröna kulörer på väggar och snickerier och ett tak i persikorosa, valda av färg­kännaren Tekla Severin, gjorde Karins hall till ett välkomnande äventyr. Färger från Nordsjö.  

En enkel idé: ta med husens färg in i hemmet, då uppstår en lugn helhet, med fina ekon av arkitekternas vision för snart 70 år sedan.

Annons

Med en fot i Glasriket

Trendgruppens grundare har sitt ankare i Glasriket. Karins farfar var hyttmästare på Målerås glasbruk där hon i dag är styrelseledamot. Glashistorien finns nära och levande. Karin växte upp i Växjö, pluggade medie- och kommunikationsvetenskap i Lund och återvände till Småland, till en anställning på Orrefors Kosta Boda.

Hon bodde i en stuga i Målerås och pendlade till sin lägenhet i Stockholm när det behövdes för möten och pressvisningar. Hon kom till Orrefors glasbruks pr-avdelning som praktikant redan under skoltiden.

»Jag har hög arbetskapacitet«, säger hon och skrattar. »Jag gillar att jobba, högg på alla uppgifter och fick mycket gjort.« När praktikperioden var över ville bruket att hon arbetade kvar. Det fanns inga direkta jobb, men marknadsdirektören fixade ett suveränt vikariat. Det här var när Orrefors skulle fylla 100 år 1998 och Karin drogs in i en virvel av pr och planering. Det gjordes böcker, pressresor från hela världen gick till glasbruket, det var utställningar på Waldemarsudde och i New York. Jubileumskollektioner togs fram.

Annons

»Jag jobbade alla vakna timmar och fick ganska fria tyglar. Ett fantastiskt roligt, kreativt och utmanande jobb, som gav mig den erfarenhet och det mod som behövdes för att senare starta eget företag.«

Skrivbyrå med stolen Sam, ritad för Dux av Sam Larsson 1974 och tavla av Vicke Lindstrand.
Skrivbyrån är arvegods. Karins skönaste stol heter Sam, ritad för Dux av Sam Larsson 1974, återupptagen i produktion 2015. Tavlan som skymtar är målad av Vicke Lindstrand, en gång konstnärlig ledare för Kosta Boda. Lampetten Orbit från Workstead/Perspective studios. Svart pokal av Simon Klenell, köpt på sommarutställning i The Glass factory i Boda. Draperi, Luxaflex.  
Hylla för Kvänum med objekt i glas från bland annat Rörstrand, Hope och Iittala.
En skåpsektion i köket ersattes av Louise Liljencrantz hylla för Kvänum. Rörstrands Ostindia-skålar i svart, Iittalas Kastehelmi-­glas på fot, på bänken Carina Seth Anderssons glas för Hope. Det stora glasobjektet på bänken är av Ann Wåhlström. På väggen Bricmates Quartzit grey.  

Efter jubileet arbetade Karin i fem år som press- och pr-chef för både Orrefors och Kosta Boda. När hon ville få nya uppgifter blev hon produktchef och snart också marknadschef för varumärket Orrefors. Hon jobbade allt som allt nästan tio år i Glasriket.

Trendgruppen tar form

När Orrefors Kosta Boda köptes av New Wave Group 2005 valde Karin att säga upp sig. Nya äventyr väntade i Stockholm. Under åren hade hon lärt känna Stefan Nilsson, »Trend-Stefan«, som då var marknadschef på Svensk Form.

Annons

»Vi tog en kaffe då och då, utbytte idéer och erfarenheter. Jag fick veta vad som hände i branschen och han fick veta vad som pågick på glasbruken.« Så småningom väcktes idén om att Karin skulle gå in i Stefans nya projekt Trendgruppen, som startade 2007. Karin jobbade med pr, Stefan med trendspaningar. Karins pr-avdelning växte med allt fler behov och anställda. Stefan la mer tid på det gemensamma projektet Designgalleriet och Karin ville ha ett större showroom, det var olika slags verksamheter.

Pandemin och Trendgruppens Design-TV

Det blev naturligt att dela på sig och Karin är ensam ägare sedan 2014. Senast sågs Stefan som programledare i Trendgruppens Design-TV, en idé Karin fick när pandemin hade lagt lock på alla vanliga kanaler för att nå ut under Designveckan.

»Jag tycker det är kul med förändring, vill alltid hitta nya vinklar, nya sätt att arbeta för att lyfta uniciteten hos våra kunder och deras produkter.« Karin ville ha TV-programmen korta, med lättsamt format, men med bra information till journalisterna. Det var produkterna som skulle lyftas, med inslag av trendspanande utblickar.

TV-avsnitten ligger kvar på Trendgruppens Youtube. När lamporna släcks och arbetsdagarna är över är det härligt att komma hem.

»Med full fart och ständigt nya ideér på jobbet vill jag landa hemma i min inredningsstil, som är så trivsam, rofylld och energigivande att livets alla skeden får plats. Om hemmet står sig över tid har jag lyckats.«

Publicerat 12 maj 2021
Annons