Hemma hos Jaume Roig och Adriana Meuiné på Mallorca

Hemma hos keramikern Jaume Roig och textilkonstnären Adriana Meunié på Mallorca

Här, långt ut på den mallorkinska landsbygden bor Jaume Roig, keramiker, och Adriana Meunié, textilkonstnär. Båda två har sin ateljé hemma i det lilla huset.

Annons
Kika in hemma hos keramikern Jaume Roig och textilkonstnären Adriana Meunié
Kika in hemma hos keramikern Jaume Roig och textilkonstnären Adriana Meunié
1:11

Adriana och Jaume möttes första gången för många herrans år sedan i ett helt annat sammanhang. Adriana hade då en hemlig plats dit hon brukade gå som låg i närheten av hennes hemstad, det var en bäck som ringlade sig genom magisk natur, och precis vid denna plats bodde då Jaume.

De brukade ses nere vid bäcken titt som tätt och dessa stunder har en alldeles speciell plats i deras hjärtan eftersom området numera är exploaterat av turismen och magin är borta sedan länge. Men det var inte förrän många år senare som de träffades igen och förälskade sig i varandra. De blev ett par och skaffade gemensamt boende och studio i Palma där de bodde i ett par år, men de hade en gemensam längtan efter ett enklare och tystare liv, ett liv utanför stadens brus.

Annons
Adriana Meunié och Jaume Roig utanför deras hem på Mallorca
Nästan hela familjen är samlad för fotograferingen, det är endast katten som saknas.  
Trädörrar med fönster in till Jaumes ateljé
Vid ingången till Jaumes ateljé står lera på tork och blir samtidigt ett vackert stilleben mot träfasaden.  
Annons
Vardagsrum med soffa i Jaumes och Adrianas hem i Mallorca
Det stora rummet i det lilla huset, ett rum i ständig förvandling. Här testar både Jaume och Adriana sina alster vartefter de bli klara. För dagen är rummet möblerat efter en träskulptur skapad av Jaume och en väggbonad som Adriana formgivit.  

Efter en tids letande hittade de detta hus som skulle hyras ut, de tänkte att de kunde hyra en tid tills de hittade något eget men de har trivts så bra så här har de blivit kvar nu i några år. Sitt showroom har de dock kvar i Palma så de får känna på stadens puls med jämna mellanrum.

Att arbeta i stillhet kring böljande fält

»Huset har enklare standard men det ser vi inte som ett problem, tvärtom, att vara så nära naturen och att leva så här enkelt gör att man även kommer närmare sig själv. Att inte vara beroende av en viss materiell standard ger en enorm frihetskänsla, en känsla av tillfredsställelse«, förklarar Jaume.

Annons

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Adriana och Jaume älskar att jobba här i stillheten med utsikt över böljande fält. Det spelar ingen roll om det blir stökigt, man kan bara jobba vidare och röja undan när man är klar, jobb och privatliv flyter samman med varandra i symbios.

»Att jobba med lera är kladdigt och geggigt och dammigt då det torkar och det är inte mycket bättre med textilkonsten med alla fibrer av tyger, snören och ull som Adriana använder sig av. Däremot börjar det bli lite trångt här med alla alster så vi har faktiskt precis skaffat oss ett nytt och lite större showroom inne i Palma för att lösa platsbristen.

Jaumes sitter och drejar i sin ateljé på Mallorca
I Jaumes ateljé och keramikverkstad är det full kreativ verksamhet, förutom beställningsjobb så har han alltid en massa idéer som han testar vid sidan om och så målar han och gör träskulpturer. Dubbeldörrarna ut till gårdsplanen står för det mesta vidöppna och här vandrar katten och hundarna ut och in lite som de vill. Jaume älskar att jobba i tystnaden och med utsikt över naturen det ger honom kraft och energi som ger bränsle till kreativiteten.  
Annons
Lerkrukor av Jaumes
Jaumes alster i en fin gruppering.  
Inne i Jaumes ateljé står lerkrukor på tork
Vid ingången till Jaumes ateljé står lera på tork och blir samtidigt ett vackert stilleben mot träfasaden.  
Annons

Fördelarna med att jobba kreativt hemifrån

»Att ha våra ateljéer här och kunna jobba hemifrån passar det perfekt. Vi förlorar inte en massa tid på resor, vi har alla våra verktyg och material här på en och samma plats och vi älskar det. Sedan är det ju så att vi har våra egna ytor här hemma så vi ses väldigt lite under arbetstid även om vi kan rådfråga varandra om vi klurar på något särskilt, men annars så håller vi oss i våra respektive arbetsrum«, säger Adriana.

»Trots det enkla så är vi oerhört intresserade av inredning och det här huset är så enkelt och tacksamt att ändra om i. För oss är vårt hem vårt tempel och här måste man få må bra. När Jaume jobbat klart med ett alster så vill han ha det på display i hemmet för att kunna betrakta det ordentligt och då ändrar han om överallt för att konstverket ska få ta för sig vilket leder till att han gör om inredningen igen från scratch. Jag å min sida söker enkelhet, tomhet, vilket vi båda uppskattar och har som ett grundtänk i inredningen.«

Annons
Stenfasad på huset är typiskt mallorkinsk med rosabeige puts
Stenfasaden på det lilla huset är typiskt mallorkinsk med den rosabeige putsen.  
Korgar fyllda med strå, snöre, träbitar och ull som kanske blir konst eller kläder.
Adriana jobbar med naturmaterial som strån, snören, träbitar och fårull som hon får från grannen. Hon samlar även på vintagetyger som hon både skapar nya kläder och gör konst av.  
Annons
Adriana Meunié med material som hon ska skapa verk av
Adriana på väg med material att skapa med.  

»Kanske det kommer från estetiken i de gamla husen här på Mallorca, de var alltid väldigt tomma, man ägde bara det mest nödvändiga, alla saker har en speciell funktion och då blir allt meningsfullt«, berättar Adriana vidare.

ADriana Meunié och Jaume Roig

Bor: På Mallorca, Felanitx.

Gör: Jaume är keramiker och Adriana textilkonstnär som jobbar mycket med växter i sina skulpturer.

Aktuell med: Båda har samarbeten med lyxhotellet Es Raco d’Arta, Jaume är för närvarande med i en utställning på Sa pleta Freda, Mallorca, och Adriana är med i en utställning på Club Matador i Madrid.

Instagram: adrianameunie_textilework, jaumeroig_ceramics

Adrianas hållbara modeprojekt

Både Jaume och Adriana jobbar med varierande kunder runt om i världen, och båda har just nu fullt upp med att slutföra sina respektive beställningsuppdrag. Jaume målar tavlor och så jobbar han med sin uppskattade skulpturala keramik. Han kommer inom kort att vara med på en utställning på ett galleri och det är alster till den som han jobbar mest med just nu.

Annons
Träbord med träbänkar som matbord
Den svala vårluften flödar genom huset via draperiet som Adriana sytt själv av vintagetyger. Här har det för tillfället blivit ett matsalsbord – eller arbetsbord för den delen – i rummet som är i ständig förändring. På bordet står keramikalster från Jaume och en vävd bordsdekoration av Adriana.  
Adriana skapar en väggbonad med grovt hampasnöre
Adriana testar att göra en väggbonad på grovt hampsnöre. Till och med hennes hemgjorda träramar är vackra att se på, med eller utan alster. Kimonon har hon sytt själv och skorna är lokala från Mallorca.  
Annons
Inblick in i vitt avskalat sovrum genom dörröppning
I detta vita och avskalade hem blir minsta detalj skulptural, som här i sovrummet. Kläderna på kroken är designade och uppsydda av Adriana och urnorna är Jaumes. Jieldé-lampa samt träkrattor är vintage.  

Adriana är textilkonstnär och hon väver fantastiska väggdekorationer av naturmaterial, gärna återbrukat sådant. Hon har ett samarbete med grannen som är fårbonde, han håller henne med ull till hennes verk. När det är dags för bonden att raka av ullen på fåren så hör han av sig till Adriana – så kommer hon och hämtar ullen som hon sedan tvättar och använder i sitt arbete. Just nu har Adriana även ett modeprojekt på gång, en kollektion med hållbara kläder tillverkade av vintage-bomull, kollektionen blev precis färdigställd så nu håller hon på med lanseringen av den.

»Våra privatliv och arbetsliv är helt och hållet sammanvävda just nu och vi älskar verkligen att leva så här med total kreativ frihet. För oss är målet att alltid fortsätta arbeta och utforska materialen, att fundera ut vad som funkar bättre till nästa gång, och nästa, och nästa.«

Publicerat 30 april 2021
Annons