Linda och Martin flyttade tillbaka hem till Gotland.

1:11

Efter reklamen: Kika in hemma hos keramikern Jaume Roig och textilkonstnären Adriana Meunié

(1:11)

På sydvästra Gotland, längs Södra Kustvägen inte långt från Djupvik, kan man råka cykla förbi ett gammalt hus som anas bakom en stor syrenhäck. För bara några år sedan var det ett tomt skal där vind och regn letade sig in genom glipor och hål. I dag är det fullt av liv, springande barnfötter i hallen och nyplanterad lavendel kring uteplatsen.

Linda och Martin Bendelin Munkhammar är båda uppvuxna på Gotland men hade flyttat till Stockholm för studier och jobb. När de skulle få sitt första barn kände de att de längtade tillbaka till rötterna och ville ge barnen samma sorts barndom på landet som de själva hade haft.

Trädgård med äppelträd och syrenhäck.

Den stora trädgården med äppelträd är helt omgärdad av en lång syrenhäck.

»Varför inte bo där man vill vara när man är ledig?« säger Linda och det är ju så självklart och befriande att man kan bli alldeles upprymd av att tänka på det.

Från början hade Linda och Martin tänkt sig ett boende närmare Visby. Men när de kom till det gamla kalkstenshuset med närheten till kuststräckan blev de förälskade. Huset är byggt på 1850-talet med stenväggar och tidstypiskt djupa fönsternischer. Mer ovanligt för den tiden är det brutna taket, vilket signalerade visst välstånd och gav huset en generös takhöjd för att vara ett Gotlandshus. Dess tidigare invånare hade hanterat den gamla byggnaden med varsam hand. Kakelugnarna och trägolven med sina breda plankor fanns kvar, men golven var bitvis i dåligt skick. På råvinden en trappa upp blåste det rakt in. Listan på vad som behövde göras växte sig lång: det fanns inget avlopp, ingen välfungerande el, ingen isolering och ingen uppvärmning.

Linda och Martin Bendelin Munkhammar

Ålder: 34 och 36 år.

Bor: Renoverat kalkstenhus i Nedre Fröjel på Gotland

Gör: Linda är bild-, form och designpedagog på Wisbygymnasiet, utbildad på Konstfack. Martin är idrottsansvarig/headpro på Kronholmen, Visby Golfklubb. Aktuell med: Instagramkontot @kalksten.gotland

Kika in hos Johnny Andersson – den odlande arkitekten

Bygger en dröm

Linda och Martin bestämde sig för att slå till ändå. 2017 köpte de huset och efter ett år av hårt arbete kunde de flytta in.

»När vi köpte huset var vår dotter 5 månader. I dag har vi två små barn. Jag tror kanske man ska vara ung för att orka en sådan här resa. Även om vi förstod att det var mycket så är det ändå alltid mer än man kanske tror. Nu är jag stolt över mitt och Martins samarbete. Vi har blivit starkare i vår relation, byggt in kärleken i huset. Jag tror att det var glädjevågen över att bli föräldrar och komma till Gotland som gav oss energi. Vi såg framför oss hur livet skulle bli här. Vi byggde en dröm.«

Ett gediget projekt

Den här texten kan inte bli tillräckligt lång för att berätta om allt de har gjort. De fick hjälp av Martins pappa att göra en prioritetsordning och han bidrog med viktig kunskap under arbetets gång. Först grävde de ut källaren för att sätta in en värmeanläggning och dränerade runt huset. Där det var möjligt isolerade de golven underifrån för att spara de vackra golvtiljorna. I köket och det stora sovrummet kunde originalgolven inte räddas men plankorna återanvändes till golv i övre hallen och barnens rum. De drog ner gamla papptak och tapeter för att frilägga trätak och stenväggar.

»Det är någonting fint med att de som bott här tidigare har varit så försiktiga. Vi har varit väldigt noga med att inte renovera sönder någonting. Vi ville rädda huset, inte göra om det. Sedan möter man olika problem på vägen. Som att socklarna är väldigt höga och ska man fortsätta lägga in höga socklar? Hur får man i så fall tag på sådana? Finns det ens?« säger Linda.

Omgivning och insida hänger ihop

På övervåningen har Martin kastat in bruk mellan stenarna i väggen och sedan borstat för att stenen ska bli synlig. Kalksten som grävdes fram när de grävde ut källaren används till den låga muren kring uteplatsen.

Stenhus med uteplats framför.

Kommande projekt är att gjuta en trappa från köket ner till uteplatsen och fortsätta bygga den låga kalkstensmuren hela vägen runt.

Stenhus med putsad fasad.

Uteplatsen utanför köket har sol hela dagen och en stund på kvällen. Till höger skymtar muren som ska fortsätta byggas längs hela uteplatsen. Den putsade fasaden har de renoverat själva genom att kasta på puts som sedan strukits med kalk. Solstol i rotting från Ellos. Olivträdet kommer från Lindas syster som är florist.

Fikonträd och soffgrupp från Hillerstorp på uteplatsen.

Fikonträd och soffgrupp från Hillerstorp på uteplatsen.

Drönarbild på den uteplatsen.

Drönarbild på den solrika uteplatsen.

»Jag tycker att det är viktigt att husets omgivning och insida hänger ihop. Stenväggen anknyter till klipporna i Djupvik. Sovrummet är färgsatt efter vår favoritsandstrand på östra sidan. Det är nästan som att jag går och lägger mig på sandstranden i det fiskeläge där jag är uppvuxen«, säger Linda.

Sandstrand nedanför huset.

Stranden nedanför huset sträcker sig från Göstavs fiskeläge ner till Djupvik där stenklipporna tar vid. Utanför skymtar Lilla Karlsö.

Stenstranden i Djupvik.

Stenstranden i Djupvik.

Stenstranden i Djupvik.

Stenstranden i Djupvik.

Konstnärlig enkelhet hemma hos Jaume och Adriana på Mallorca

Färger unika för huset

»Jag har plockat färger från platser jag tycker om och liksom blandat in i huset. Allt hänger samman. För mig är det verkligen Gotlandsfärger.«

Stenkust vid Djupvik.

Den vilda stenkusten nere vid Djupvik var en stark influens för Linda när hon färgsatte huset.

Stenväggar.

De grova stenväggarna skapar atmosfär.

Lindas arbete med renoveringen har bidragit till att hon fått ta fram en egen serie färger i samarbete med Colorama Visby.

Kök med grå väggkulör.

Den grå väggkulören i köket är hämtad från Gotlands stenkuster. Linda beskriver den som stenraukgrå. Stenväggarnas karaktär skapar fin rörelse i färgen. Kroklisten på väggen hittade Linda på vinden. I Stringhyllan står ett hopplock av antikvitetsfynd och designköp. Pallen är antik. När de renoverade köket tog de bort en mellanvägg så att vedspisen, som har en öppen eldstad på andra sidan, fick stå fritt i rummet som den gjorde från början.

Kök med grå väggkulör.

Stenhylla med porslin, keramik, glas och köksredskap.

Kök med marmorbänk och fönster.

Genom murgrönan syns lite av uthuset. Fat från Gotlandskeramikern Mariaform. Lampa, Artilleriet. Kökets fem fönster i olika väderstreck bidrar generöst med ljusinsläpp och utsikt över trädgården.

Kök med grå väggkulör.

I matrummet mitt emot köket har väggarna en mjukare sandbeige ton som upplevs mer beige eller grå beroende på ljuset. Pläden har Linda knutit själv. Kvist från trädgården.

Kök med grå väggkulör.

Ljuset fångas upp i stenväggarna i köket, som har fem fönster i olika väderstreck. Stolar från Thonet. Gotlandslammskinn från en gård i Ala. Lampa från House Doctor.

Kök med grå väggkulör.

Tre fönster släpper in ljus i matrummet. Barnstol från Solhem Inredning. Bordet från EM Home passade till y-stolarna CH24. Pläd, Garbo & Friends. Glas från Iittala. Ljusstake, Stoff Nagel. Vas Kolonn, Skrufs glasbruk. Matta Chevron Lampa, Artilleriet. Matta Chevron Aluminium, Classic Collection. I fönstret står vaser från G.A.D.

Dukning på köksbordet.

Dukning på köksbordet,

I uthuset hittade de gårdens gamla grindar och ett svartvitt foto som visade hur de var placerade i ett hål i syrenhäcken mittemot husets entré. Linda och Martin tog upp ett hål i häcken och satte tillbaka grindarna där de en gång stått.

Hemma hos Gert och Karin Wingårdh på Äggdal

Gammalt hus blir ungt

Familjen på uteplatsen.

Martin och Linda bestämde sig för att lägga in en överväxel i renoveringen redan från början.

»Under tiden vi har arbetat har vi fått så mycket uppmuntran av grannar och andra. Jag kände när jag renoverade fönster att det var som om huset kramade om stegen. Det låter konstigt, men det är nästan som om huset tackade för att det fick bli ungt igen. Det kommer att fortsätta leva efter vår tid. Man kan känna sig ganska liten när man står framför kakelugnarna och tänker på hur folk gick här i sina vida klänningar. Vi är så små i jämförelse med hur gammalt huset är.«

Gaveln vetter mot havet.

På gaveln som vetter mot havet tog Linda och Martin bort en tillbyggnad, satte in ett glasparti och gjorde det till badrum. Härifrån har familjen utsikt över solens nedgång i havet intill Karlsöarna. När syrenhäcken nedanför blommar fyller den rummet med doft. Växten är en passionsfrukt från Lilla Bjers. Marmorburk köpt på Lotta Agatons inredningsbutik. Antik pall från Akantus Visby. Ljusstake, Design by Kibisi.

Historien återupprepar sig

Under renoveringen har de haft ovärderlig hjälp av både Lindas och Martins förändrar, som både är intresserade och kunniga. I Lindas fall är det nästan som att den här typen av projekt går i familjen.

»Min mormor och morfar gjorde i ordning en Gotlandsgård när de var unga. Det känns roligt att historien återupprepat sig på det sättet. De var lite yngre än vi och jag tror att många tyckte de var lite galna. Men det är en av de vackraste platser jag vet.«

Sovrum med träbalkar i taket.

De ursprungliga takbjälkarna har bevarats synliga. Pläd, Pia Wallén. Lampa, Flos. Kudde, Hay. Stol, Thonet.

Emma Jönsson Dysell
Sovrum med träbalkar i taket.

I sovrummet har Martin kastat in bruk mellan stenarna och sedan borstat med kvast för att få fram stenen. För färgsättningen har Linda utgått från en sandstrand som hon tycker väldigt mycket om.

Sovrum med träbalkar i taket.
Emma Jönsson Dysell

Lyssna in huset och dess historia

Än så länge är det en hel del som återstår att göra. Kanske blir ett hus aldrig riktigt färdigt. »När man hittar en sådant här ställe ska man inte vara för snabb. Man ska lyssna in huset. Prata med människor som bott i området. Jag fick till exempel höra att huset tidigare alltid hade haft blå fönster och då var det kul att måla dem blå igen.«

Linda berättar att hon hittat mycket som skrivits om huset, om hur trädgården var full med barn som lekte. »Jag har fått två tavlor från kvinnor som bott här tidigare och målat av huset när de blev gamla. Vi har skrattat åt att det här får jag också göra en dag så att konstnärshistorien fortsätter. Det är en bra känsla här. Min mormor har alltid sagt att när man köper ett ställe ska man känna efter. Lägga handen på huset och lyssna in. Känns det rätt så är det där man ska bo.«

Vardagsrum hemma hos Linda och Martin på Gotland.

Här har Linda och Martin dragit ner ett papptak för att få fram trätaket, skalat av tapeter för att få fram stenväggarna och satt in element i äldre stil. Stol, Afteroom. Matta, Hay. Bord, OX Denmark. Soffa, Mio. I fönstret står en Pantonlampa och en Nagelljusstake.

Vardagsrum hemma hos Linda och Martin på Gotland.

I vardagsrummet berättar de breda såpskurade golvtiljorna och djupa fönsternischerna om husets historia. Fönstren i den här typen av hus placerades så att man skulle kunna se både himlen och jorden samtidigt.

I matrummet mitt emot köket har väggarna en mjukare sandbeige ton som upplevs mer beige eller grå beroende på ljuset. Pläden har Linda knutit själv. Kvist från trädgården.

Emma Jönsson Dysell