Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet

Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet

Layereds grundare Malin Glemme är varken rädd för att testa nya saker eller för att våga drömma. Vi hälsar på i lägenheten i Hjorthagen.

Annons
TV: Kika in hemma hos Layereds grundare
TV: Kika in hemma hos Layereds grundare
1:21

De flesta av oss har nog haft en eller två bra idéer genom livet och lekt med tanken på att starta eget företag. Men få förverkligar drömmen, det kan verka komplicerat och ogenomförbart och läggs på hyllan. Men en som har gjort slag i saken är Malin Glemme, som för sex år sedan grundade det hajpade matt- och möbelföretaget Layered.

»Jag är en vinnarskalle, jag bestämde mig för att jag ville sälja mattor och att jag skulle starta ett framgångsrikt företag.«

Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet
Klaffbordet i matsalen hittades för 1 500 kronor för femton år sedan och har haft hedersplats i alla boenden sedan dess. Ljusstakar, Svenskt tenn, och konstverk av Isak Sundström.  

Vännerna tyckte att det var en dålig idé

Med facit i hand så gick det vägen, även om många i Malins närhet till en början var skeptiska till hennes idé.

Annons

»De tyckte att det lät som bad business. På den tiden hade folk knappt mattor alls. Men just därför ville jag börja producera dem – jag kände på mig att det skulle komma en mattrend inom en snar framtid.«

I början var hon ensam i företaget och hon har genom åren lärt sig många olika aspekter av yrket.

»Hade jag startat i dag med det jag vet nu, hade jag gjort allt väldigt annorlunda, framför allt hade jag tagit in fler seniora medarbetare tidigt. Kanske hade företaget kommit dit det är i dag mycket snabbare, men å andra sidan jag har haft ynnesten att få lära mig väldigt mycket.«

Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet
Malin Glemme är en klassik entreprenör: envis, vinnarskalle och med en ypperlig magkänsla.  
Hemma hos Layerds grundare Malin Glemme
Under matsalsbordet ligger Layereds matta Residue. Lampa av Carl Fagerlund för Orrefors och stolarna Standard SP av Jean Prouvé. Vasen och skulpturen har Malin fått av sin mamma.  

Layered har alltid legat i framkant

Det som utmärkt Layered genom åren är företaget alltid legat i framkant stilmässigt och erbjudit kunderna något nytt redan innan de vetat om att de velat ha det.

Annons

»Initialt var det våra art déco-mattor som sålde mest och sedan våra ryamattor. I dag är det en kombination av de färgglada och mönstrade mattorna och yllemattorna i dova färger som säljer bäst«, säger Malin över en kaffe i hennes nya lägenhet i Hjorthagen.

Malin Glemme

Ålder: 42 år.

Bor: Funkislägenhet i Hjorthagen i Stockholm och sommarhus på Gotland.

Gör: Grundare och kreativ ledare för inredningsvarumärket Layered.

Aktuell med: Samarbete med Klippan yllefabrik och Lotta Agaton.

Ny lägenhet och nytt showroom

Både lägenheten och Layereds showroom är nya och har flyttats in i under det senaste året. Hemmet och showroomet har det gemensamt att de på många sätt är motsatsen till sina föregångare. Strax efter att Malin startat Layered flyttade hon in i en lägenhet i en stor privatvilla på Lidingö. Lägenheten var fylld till brädden med tidstypiska detaljer från förra sekelskiftet, som vackra paneler och takdekor. Det var ett boende som på alla sätt och vis andades fest, flärd och social samvaro. Bara något år efter att hon flyttat in i den lyxiga lägenheten i Villa Klippudden fick Layered möjlighet att hyra Lillienhoffska palatset vid Medborgarplatsen som showroom. Ett om möjligt ännu mer ornamenterat utrymme med guldmålade senbarocksnickerier från 1600-talet.

Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet
Väggarna i alla rum utom sovrummet är målade med Jotun Space. Tavlan över soffan har Malins före detta kollega Caroline Ellingsen gjort.  

Klassisk funkis och hippt konstgalleri

Den nya lägenheten som Malin och hennes tre barn har flyttat in i är en klassisk funkislägenhet och det nya showroomet i två våningar andas hippt konstgalleri i Berlin. Denna helomvändning i stil motiverar Malin med att hon gillar att testa nytt, är osentimental till lynnet och att hon känner att både hon själv och alla andra är i behov av något mer utvalt, avskalat och harmoniskt i den tidsanda vi befinner oss i just nu.

Annons

»Jag har visserligen en egen stil och sådant som känns jag men samtidigt har jag en väldigt bred repertoar så både det excentriska och det harmoniska får plats inom spektrat.«

Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet
Från vardagsrummet ser man in i köket. Tavla i köket av Olle Bonniér bakom en auktionsfyndad skulptur i form av ett ägg. Mot väggen i vardagsrummet lutar en inramad plansch och ett konstverk som köptes på Stockholms auktionsverk.  

Dova nyanser av grått och brunbetsat trä

Lägenheten har en tydlig röd tråd, alla väggar är målade i dova nyanser av grått och möblerna är antingen ljusgrå eller i brunbetsat trä. Detaljerna är sedan i metall, marmor eller svart. Några få utvalda accessoarer och konstverk agerar blickfång i den annars väldigt lugna inredningen.

Att Malin alltid lyckas få till det inredningsmässigt, oavsett vad grundförutsättningarna är, gissar hon beror på att hon alltid utgår från platsen och sedan »adderar mig själv på ett sätt som lirar med förutsättningarna«.

Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet
Väggarna i sovrummet är målade med Jotun Sheer grey. På teakskåpet från Ikea står ett fotografi på Malins mormor och ett konstverk av en okänd konstnär. Vasen hittades i en butik i Västermalmsgallerian.  

»När jag flyttade till Hjorthagen ville jag skapa en mer funktionell tillvaro, precis som avsikten med arkitekturen var när huset byggdes. Samtidigt var jag i behov av mycket lugn och harmoni. I stället för att gå det färgstarka Josef Frank-spåret har jag fokuserat på det funktionella i min inredning.«

Annons

Det är första gången som Malin bor i funkis och hon tycker att fördelen med stilen är att man får plats med allt man behöver, men på en mindre yta. Att det inte finns utsmyckningar längs dörrar och väggar gör att hon känner sig lugnare och lägenheten låter henne fylla på med energi snarare än att den pockar på hennes uppmärksamhet.

Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet
I köket lät Malin lacka om luckorna från Picky living i en ton som matchar väggfärgen. Konstverk av John Jon-And som Malin fått av sin pojkvän Niclas. Stilnovo-lampa köpt via Studio Laurin. Såssnipa i silver från Stockholms auktionsverk och vas från Bo Fajans.  
Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet
På köksbänken och i hyllan ovan står utvalda favoriter som den lilla brickan med cocktailglas och en shaker av Folke Arström. Malin fick dem av sin pojkvän – det visade sig att de budat mot varandra.  

Pandemin och idén till modulsoffan

»Pandemin har fört med sig att jag helhjärtat kunnat fokusera på jobb och familj. Andra saker, som det sociala och hemmet, har tagit upp mindre tid och det har på många sätt varit fint.«

Annons

Flytten har även haft effekter på företaget. »Vi bor högst upp i huset och ingen av mina soffor gick att få in i lägenheten. Så jag bestämde att Layered skulle göra en modulsoffa! Sedan ville jag ha vår njurformade vita matta under matbordet, men den var alldeles för stor. Så nu producerar vi mattan även i en mindre storlek. Sådana saker har alltid påverkat Layereds design. Om jag känner att jag har ett särskilt behov så har rimligtvis många andra detsamma«.

Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet
Ingen av Malins soffor gick att få in i lägenheten så hon designade en ny modulsoffa för Layered, denna är i bouclé. Mattan Swedish grace kommer även den från Layered, liksom sammetskuddarna. Bord från Zara Home.  

Som utomstående kan man snabbt förstå att Malins stilkänsla och sinne för att snappa upp trender innan de de blivit mainstream är en stor del i hennes framgång. En annan framgångsfaktor är hennes extroverta personlighet. Malins sociala nätverk agerar inspiration och är ofta länken till de många framgångsrika samarbeten hon har gjort. Till exempel bad hon vännerna Ditte Lauridsen, Joanna Sundström och Jonas Kleerup, som alla arbetar med modern konst, att föreslå konstnärer hon kunde samarbeta med. Sedan gick hon på en rad »blinddates« för att hitta konstnärer det klickade med.

Annons

Sist men inte minst är det den klassiska envisheten som gjort att Layered i dag är ett av Sveriges mest kända varumärken inom mattor med hälften av affären utomlands – när Malin får en idé så ger hon sig helt enkelt inte.

Kika in hemma hos Layereds grundare – stilren funkislägenhet
Golvlampa av Serge Mouille och bordslampan Taccia av Achille Castiglioni. Vasen på bordet köptes i blomsterkiosken Petit marché och konstverket på väggen på Ebay. Det har flyttat med från tidigare boenden och när det kom upp kändes det genast som hemma.  

Vann pris på Elle Decoration Awards 2020

»När Layered och Poppykalas vann priset för årets inredningsaccessoar på Elle Decoration Awards 2020 sa Thilde i sitt tacktal att hon aldrig träffat en envisare person. Hon var skeptisk till att göra ett samarbete men jag åkte ner till Köpenhamn fyra gånger och sista gången sa jag bara, nu gör vi det här, jag vet att det kommer att bli bra. Samma sak gäller samarbetet med Lotta Agaton, hon var också skeptisk i början men jag övertalade henne och både jag och Lotta är jättenöjda med utfallet.«

Annons

Det ska bli spännande att se var nästa hållplats blir för Malin och för Layered och vilka mattor och möbler det resulterar i. Företaget är inne i en expansiv fas och kommer att satsa ännu mer på försäljning i utlandet. En ny VD har kommit in och låter Malin fokusera mer på det kreativa. Hon själv ser fram emot att åter kunna träffa sina samarbetspartner i fabrikerna i Indien. »Det är familjeägda företag där all produktion sker med otrolig hantverksskicklighet. Jag blir väldigt inspirerad när jag är där och hälsar på och jag tror att det kommer att påverka designen när man väl får besöka andra platser igen.«

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 02 december 2021
Annons