Kalkstenshus på Gotland.

Se gotländska kalkstenshuset på Sudret – vi hälsar på!

Malin Glemme har ett visionärt öga och förälskade sig i en kalkstensgård på Sudret. Här lever hon gotländskt sommarliv med sina tre barn.

Annons

Tänk er en familjesemester med tre små barn, två lite sämre svenska sommarveckor (där det regnar konstant) och så en lite för optimistisk packning som gör att du måste ha samma kläder på dig varje dag. Låter det drömskt?

När Malin Glemme och hennes dåvarande man för fem år sedan tillbringade två veckor på Gotland med exakt det upplägget så var det just det – drömskt. Det fanns otroligt många utflyktsmål som passade hela familjen och när veckan var slut fanns det inte mycket att klaga över.

Malin Glemme

Ålder: 43 år.

Bor: Funkislägenhet i Hjorthagen och sommartid i ett 1800-talshus i Hamra socknen på Gotland.

Gör: Grundare och kreativ ledare för inrednings­varumärket Layered.

Aktuell med: Mattor med mönster av Stig Lindberg.

»Det slog mig hur fantastisk den här ön är. Det finns alltid något att hitta på, oavsett väder, och i en fantastisk miljö dessutom.«

Kalkstenshus på Gotland.
Det vackra kalkstenhuset har milsvid utsikt över det gotländska landskapet. Här trivs Malin Glemme. Vill man slappna av och bara vara kan man det, och vill man ge sig ut på äventyr så väntar de runt hörnet.  

Med den insikten i bakhuvudet började de leta efter ett sommarboende. Sudret, som hittas på den södra delen av ön, var högst upp på önskelistan.

Annons

»Dels för det bördiga vackra landskapet och det otroliga ljuset och lugnet, men även för alla upplevelser som finns i området.«

Stort sällskapsrum.
I det stora sällskapsrummet har man låtit öppna upp ända till nock. Det vackra taket blir som en del av inredningen och gör att man inte behöver så mycket annat för att skapa stämning och personlighet. Runt hela rummet har man satt in dörrar i stället för fönster.  

Klassiskt gammalt kalkstenshus

Så kom dagen när Malin ramlade över annonsen på ett klassiskt gammalt kalkstenshus från 1800-talet med ett tillhörande uthus med anor från 1600-talet. Golven i bostadshuset behövde bytas ut – förutom att vara slitna var de dessutom i olika höjd i varje rum och stilen skvallrade om att de renoverats i omgångar. Även taket och fönstren behövde uppdateras, men känslan fanns där och med Malins visionära öga var det inget problem att se hur fint slutresultatet skulle bli.

Annons
Kvinna gående längs en väg på Gotland.
Landskapet, alla spännande utflyktsmål och den sociala sidan av Gotland lockade Malin och hennes familj till att köpa ett kalkstenshus i Hamra socken.  

Malin Glemme är nog bekant för Residence-läsarna vid det här laget. För sex år sedan startade hon Layered, mattföretaget som i dag även producerar och säljer sittmöbler. Innan hon byggde sitt mattimperium var Malin sektionschef på H&M:s globala inköpskontor, men när entreprenören i henne såg ett hål på mattmarknaden bestämde hon sig för att starta sitt eget drömföretag.

Öppen spis och stort fönster.
Huset är mer ett fritidshus än ett sommarboende. Så fort det finns tid tar familjen färjan över till Gotland. Under de kallare årstiderna går de vackra spisarna varma, precis som under sena sommarkvällar och regniga dagar.  

Hon bestämde sig även för att hon skulle lyckas, detta skulle vara hennes framtid. Så här en handfull år senare kan man inte annat än lyfta på hatten. Utan riskkapital har hon lyckats bygga en mångmiljonverksamhet. Men det är kanske inte bara på grund av Layered som man känner igen namnet Glemme utan även för de reportage hon tidigare figurerat i, nu senast i höstas när vi fick hälsa på i hennes stilrena funkislägenhet i Hjorthagen. Och även innan dess har vi bekantat oss med Glemmes inredningar, dels i hennes tidigare villa på Lidingö och i Layereds inspirerande showroom i Lillienhoffska-palatset vid Medborgarplatsen. Huset har sålts, showroomet har bytts ut och det har blivit tydligt att Malin alltid hittar en inredning och stil som matchar arkitekturen men samtidigt med en härlig, personlig twist.

Annons
Hängmatta och vacker natur.
För att verkligen uppmuntra till att koppla av och umgås har Malin anlagt en lättunderhållen ängsrabatt runt huset. Dessutom blir den som en vacker tavla när den romantiskt böljar i vinden.  

Likadant blev det på Gotland. Efter en omfattande renovering, där allt som blev kvar var väggar och innertak, är huset en oas av lugn och rymd. Alla de putsade väggarna har målats i samma gråbeige nyans, en färg som absolut ligger i tiden men som även andas Gotland och tradition. De nya golven är gjorda av långa breda plankor av furu som vackert vitsåpats så att de perfekt matchar väggarna.

Matbord och utsikt.
För den extroverta Malin var det viktigt med ett stort bord för härliga middagar med vänner eller familj. Här samlas familjen bland annat till påsk. Varma dagar kan man öppna de många dörrarna och inne känns som ute. Under matbordet ligger en matta som Layered gjort i samarbete med stylisten och inredaren Lotta Agaton.  
Annons

Inredningen består av Gotland med en släng av Toscana

På entréplan finns det stora familjerummet där semestrar och helger tillbringas i avslappnad samvaro. Här finns allt det nödvändiga för socialt mys men inget onödigt överflöd. Ett rustikt gammalt bord med plats för tio personer, en mysig soffa med schäslong, en stor öppen spis, som putsats och målats i samma ton som resten av rummet, och ett shakerkök med en vacker marmorskiva. Taket är öppet till nock och det vackra takhantverket blir som en del av inredningen. Kombinationen av de rustika takstolarna, det såpade golvet och de putsade väggarna ger rummet en rå äkthet som gör att man känner sig nära naturen och det får en att vilja dansa barfota med dammiga sommarfötter över det mjuka golvet. Samtidigt ger den otroliga rymden rummet en sakral och högtidlig känsla.

Uteplats.
Långa middagar ackompanjerade av syrsornas sång intas på den soldränkta uteplatsen.  

»När jag inredde var min avsikt att spegla det karga och öppna landskapet utanför. Att skapa något som inte pockar på uppmärksamhet utan som blir en lugn harmonisk fond. Jag tycker alltid att det är väldigt viktigt att inredningen speglar platsen och omgivningen, så man kan nog sammanfatta känslan som 95 procent gotländsk, rustik minimalism och fem procent toskansk romantik.«

Annons
Platsbyggt kök.
Även det platsbyggda shakerköket har målats i den varma, gråbeige nyansen som går som en röd tråd genom huset. Genom att hålla sig till den mjuka naturinspirerade färgskalan har Malin gett huset en tydlig gotländsk identitet.  

Samma känsla av Gotland med en släng av Toscana fortsätter i vardagsrummet som tillsammans med det stora sällskapsrummet utgör entrévåningen. Där finns ett ljust innertak och den lite lägre takhöjden gör att man känner sig mer omhuldad och privat. Även härinne hittas en stor, putsad öppen spis. Soffan matchar den i det större rummet. De är båda raka, avskalade och minimalistiska i sitt uttryck och ger en stram och återhållsam känsla i den patinerade byggnaden.

Mörkt sovrum.
Sovrummen är lite mörkare än resten av huset för att inte bli för varma och ljusa under de långa sommarnätterna. Den rustika känslan från undervåningen går igen i linnetygerna och vägglampan i smidesjärn.  

»Jag inreder i princip aldrig om ett lantställe utan kör på en tidlös look som man kan leva med under väldigt lång tid. Det ska vara en miljö som alla känner igen sig i och där man skapar minnen. En lite mer nostalgisk approach än hur jag ser på inredning i mina permanentboenden.«

Annons
Kök och matsal.
Det stora köket och matsalen är imponerande med sin otroliga rymd, det vackra hantverket i väggar och tak samt det mjuka ljuset som strömmar in från de många glasdörrarna.  

På ovanvåningen finns sovrummen. Även där går den gråbeige färgskalan igen. Det är ledigt, avskalat och känns enkelt och exklusivt på samma gång. Här sover man tungt efter en lång dag på stranden eller tar en tupplur före kvällsdrinken.

Vardagsrum.
Vardagsrummet är inrett med en matta och en soffa i bouclé från Layered. Den lilla bänken och karmstolen har samma patinerade känsla som de vitlaserade takbjälkarna. Tanken är att hela inredningen ska vara tidlös och andas Gotland.  

Den omkringliggande trädgården har planerats för att matcha huset och för att framkalla känslan av ledighet och semester. I stället för avancerade rabatter som kräver omsorg och pyssel, vilket är svårt när man inte bor permanent på ön, har Malin anlagt en vacker ängsrabatt med vilda blommor som böljar i det öppna landskapet. Mellan områdena med högt gräs har hon låtit anlägga olika sittytor för långa luncher, middagar och frukost i solen. Hela tanken med Gotlandslivet är att koppla bort alla måsten, umgås och njuta av ledigheten och naturen.

Annons
Trädgården inramad i kalksten.
Ute i trädgården har några upphöjda bäddar i cortenstål ramats in av gotländsk kalksten på traditionellt vis. I bäddarna växer aromatiska örter som används flitigt till grillmiddagarna.  

»En typisk dag åker vi ner till stranden vid Holmhällar eller Austre om vädret tillåter och det blir oftast något stopp på vägen, till exempel en tur till söta Vamlingbo prästgård som har en trevlig restaurang, självplock av blommor, trädgårdsbutik samt en ljuvlig trädgård med ett överdåd av rosor och lavendel. Nästgårds ligger även Razzle dazzle som är ett familjeföretag som tillverkar egen, fantastisk glass. Ett givet stopp kvällstid är charmiga Hamra krog. De serverar fransk bistromat och sitter man där är det lätt att inbilla sig att man är i Provence. Vill man ha något lite mer uppstyrt är även Guldkaggen by Allegrine i närliggande Burgsvik jättetrevligt. Ta deras grillade abborre och se solen gå ner över havet. Magiskt«, bubblar Malin och man riktigt ser hur hon drömmer sig bort till lata dagar på Gotland.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

SE OCKSÅ: Kika in i Thomas Sandells sjöstuga
SE OCKSÅ: Kika in i Thomas Sandells sjöstuga
0:57
Publicerat 29 juni 2022
Annons