Rofyllt hemma hos rikke i köpenhamn

Som kontrast till den nyckfulla modebranschen har Rikke Møldrup Rasmussen inrett sitt hem med dämpade färger och trygga föremål.

Styling
Annons
Blågrå toner och konst - kika in hemma hos skådespelaren Andreas Wilson
Blågrå toner och konst - kika in hemma hos skådespelaren Andreas Wilson
0:48

Rikke Møldrup Rasmussen bor endast ett stenkast från sitt arbete på kontoret för Moshi moshi mind, modeföretaget som hon grundade med sin kompanjon för 20 år sedan, tillsammans med sin dotter. Ett stenkast åt andra hållet bor maken Flemming Møldrup i en annan lägenhet med sin dotter. En lösning som omgivningen fann spännande men som paret tyckte passade dem, här och nu, när de gifte sig för ett par år sedan.

Rikke flyttade in i lägenheten om 105 kvadratmeter 2015, på Østerbro i Köpenhamn, med båda sina barn. Sedan sonen Gilbert, 24 år, flyttat hemifrån bor nu Rikke här med tonårsdottern Molly.

Annons
Kombinationen av trä, vitt och beige ger en lugn och skön känsla. Speciellt då träet är i form av två patinerade, flätade ekbord av Børge Mogensen som hittades på en loppmarknad för många år sedan. Modulsoffan Rope från Normann Copenhagen är en av få nya möbler i hemmet.  

Rikke Møldrup Rasmussen

Ålder 52 år.

Bor I en lägenhet om 105 kvadratmeter på Østerbro i Köpenhamn, tillsammans med tonårsdottern Molly.

Gör Grundare av livsstilsmärket Moshi moshi mind.

Rikkes kläd- och livsstilsvarumärke lanserar ny design varje säsong men i hennes hem sker inga snabba förändringar. Snarare tvärtom.

»De flesta av mina saker är gamla som gatan. När jag kommer hem efter en lång arbetsdag och har huvudet fullt av intryck – färger, former och design – längtar jag bara efter igenkänning och lugn. Jag vill bara ha möbler och färger som fungerar ihop och som gör att jag kan slappna av mentalt.«

Annons
Matbordet i teak har utdragsskiva så att tolv personer kan rymmas runt det. Stolarna, av okänt ursprung, hittades på Dba, den danska motsvarigheten till Blocket. Skål, Marie Worsaae. Pendellampa med skärm i bomullstråd, Alexandra Raben. Bild på väggen, Cathrine Raben Davidsen.  
Väggskulpturen Sea urchin i mässing av Curtis Jere ger väggen liv. På den andra väggen hänger en bild av Cathrine Raben Davidsen och fotokonst av Robin Skjoldborg. Jaktstol från Rikkes föräldrahem.  
Annons
Väggarna är målade med nyansen Stone från Farrow & Ball. Hylla på hjul, Fil de fer.  

Ett hem fyllt av historia

Den gemensamma nämnaren för alla föremål i Rikkes hem är att de bär på en historia, vare sig de är köpta i antikaffärer eller under viss möda har letats fram på loppisar runt om i landet.

»Historien kan också komma sig av att jag har en personlig relation till designern, konstnären eller fotografen i fråga.«

Det gäller för många av verken på hennes väggar.

»Pappa var hobbymålare och jag njuter av att betrakta hans små skildringar varje dag. På det sättet håller jag minnet av honom vid liv nu när han är död.«

Annons
Dörrarna mellan rummen står oftast öppna och Rikke tycker att det är skönt att färgerna harmonierar med varandra. Rummen är målade i vitt, ljusbrunt och lite mörkare brun färg.  
Diskbänken framför fönstret gör alltid disken lite härligare och en samling handgjorda skärbrädor ger skön hantverkskänsla. Dessa kommer från Andrea Brugi. Hyllor, Frama.  
Annons

Båda Rikkes föräldrar gick bort med endast åtta veckors mellanrum 2017, och hennes fars målningar och en jaktpall som en gång stod i föräldrahemmet har speciell betydelse för henne.

»Jag vänjer mig aldrig vid att inte ha dem i mitt liv längre. Därför är det skönt att åtminstone omge mig med utvalda saker som betytt något för dem.«

Pinnsoffan köptes på loppis för många år sedan. Kählerlampan med en Le Klint-skärm är del av Rikkes stora Kählersamling. Målningen bakom lampan har hennes far gjort.  
Ett inbyggt element blir en fin liten hylla.  
Annons

Trots att Rikke gifte sig för ett par år sedan, bor hon ensam med dottern. Rikke och hennes man har helt enkelt valt att inte bo ihop. I stället bor han en bit nedför gatan med sin dotter och en god vän som de delar lägenhet med. Tillsamman bildar de en modern stjärnfamilj, där även »kollektivsambon« ingår och alla fem umgås och äter middagar till vardags.

Rikkes man heter Flemming Møldrup och är i Danmark känd som livsstilsexpert i tv-programmet Kender du typen? – inte så konstigt att hon var lite nervös inför hans första besök i hennes hem.

»Kommer han att tycka att maten jag köpt inte är klimatvänlig nog? Och har jag verkligen sorterat mitt avfall ordentligt? Men som tur var tänkte han inte på några sådana saker«, säger Rikke.

Rikkes dotter Mollys rum går ton i ton med resten av lägenheten men här får de jordiga färgtonerna energi av sänglinne och kuddar från Merci merci i Paris.  
Annons
Ädelträ som teak och valnöt ger värme och mysig känsla. Byrån hittades på en loppis. Puff och pendellampa, Normann Copenhagen. Skulptur i glas, Helle Mardahl. Postern köpte Rikke för att Yayoi Kusama är en favorit.  

Genom att välja bort att bo tillsammans med sin man slipper Rikke kompromissa när det gäller inredning och många andra saker i vardagen. Här har hon skapat sitt eget bo, som fungerar perfekt för henne och dottern. När sonen flyttade ut fick hon dessutom plats att inreda ett vardagsrum så nu är hemmet optimalt planerat för en förälder med ett tonårsbarn som ofta har vänner och familj på besök.

Sovrum med väggar och gardiner i mörka färger. Väggarna är målade med London stone, Farrow & Ball. Gardinerna kommer från Gardinbussen. Sängkläder, Moshi moshi mind.  

I varje rum står minst en av de stora Kählervaser som Rikke började samla på i 20-årsåldern.

Annons

»Det är underbara former, fint hantverk och dekoren på vaserna är i mönster och färger som är spännande att titta på samtidigt som de är rogivande. Precis så vill jag att min inredning ska vara«, säger Rikke som föredrar färger som komplementerar varandra snarare än färgkombinationer som »låter«.

Hon är helt klart mer för lugna nyanser, det passar henne som person. Hon är också en utpräglad ordningsmänniska.

»Jag kan bara slappna av när det är välstädat. Och det är ett starkt incitament för att bo enkelt.«

Se skandinavisk modernism hemma hos musikern Jimmy Källqvist
Se skandinavisk modernism hemma hos musikern Jimmy Källqvist
0:54
Publicerat 21 februari 2023
Annons