Sommarhus i Skåne inrett av Pella Hedeby.

Kika in i sommarhuset – helt och hållet inrett i vitt

Anettes och Hasses sommarhus i Skåne är ett skolexempel på hur man inreder ombonat med ett minimum av färg. Hemligheten? Mjuka övergångar mellan olika toner, kontrasterade material och massor av naturligt ljus.

Styling
Annons
Kika in i sommarhuset – helt och hållet inrett i vitt
Kika in i sommarhuset – helt och hållet inrett i vitt
1:50

Det finns många skäl att älska Kullabygden i nordvästra Skåne: Inbjudande små samhällen i ett pärlband längs kusten. Avtryck från berömda sommargäster som Selma Lagerlöf, August Strindberg, Hjalmar Söderberg och Carl Fredrik Hill. En lång och rik kulturhistoria med den bitvis vilda och karga naturen som kontrast.

Anette White living

Ålder: 56 år.

Bor: Sommarhus i Kullabygden.

Gör: Driver företag tillsammans med maken Hans.

Aktuell med: Instagramkontot @whiteliving.

Och naturligtvis havet, ömsom glittrande inbjudan och stormande barriär. Här, berättar Anette, tar havet hårt på alla material. Vinddriven fukt och sälta får till och med beslag av rostfritt stål att börja rosta.

Annons
Rum med öppen planlösning inrett i olika nyanser av vitt.
Anette tycker om att blanda olika vita och ljusgrå toner och material och bryter gärna av med naturmaterial som trä och bambu för att skapa värme, som i köksstolarna från Fredericia. Huset har genomgående kalkstensgolv. Vägglampor, Gubi Bestlite. Spis, Bertazzoni. Espressomaskin, Rocket.  

Byggde sommarhuset 2013

Från sitt sommarhus tar Anette och hennes make Hasse gärna cyklarna till Höganäs eller till den klassiska badorten Mölle nedanför Kullen.

»Vi fick upp ögonen för området när vi hälsade på min mans syster som hade ett hus inte långt härifrån«, berättar Anette.

I ett tidigare förråd som hörde till det gamla huset har Anette och hennes man skapat en soffhörna genom att gjuta soffor direkt på betongplattan.
I ett tidigare förråd som hörde till det gamla huset har Anette och hennes man skapat en soffhörna genom att gjuta soffor direkt på betongplattan.  

Det ledde så småningom till att de köpte en tomt med ett nedgånget litet hus på en liten höjd med bara landvägen och en allmänning mellan tomten och stranden. I dag fungerar det renoverade äldre huset som gästhus när de tre vuxna barnen och de två barnbarnen kommer på besök. 2013 byggde de huset som i dag är deras sommarhus.

Annons

Enplanshus på 120 kvadratmeter

Det är ett enplanshus på omkring 120 kvadratmeter disponerade på ett stort, kombinerat vardagsrum och kök, ett sovrum samt gästrum och ett litet kontor. Eftersom de är egenföretagare kan det finnas saker att ta tag i även under semestern. Å andra sidan kan de arbeta härifrån när det behövs.

Kök från Kvik med specialbeställd bänkskiva i marmor. Vägglampor, Gubi Bestlite. Espressomaskin, Rocket.
Generös takhöjd skapar rymd i det kombinerade vardagsrummet och köket. Kök från Kvik med specialbeställd bänkskiva i marmor. Vägglampor, Gubi Bestlite. Espressomaskin, Rocket.  

»Det är en härlig rymd här inne och eftersom det ligger på en höjd får vi in mycket ljus. Materialen är enkla och lättskötta, som stengolvet, och vi har inte så mycket saker. När man kommer till ett sommarhus vill man inte ägna all tid åt att städa«, konstaterar Anette.

Annons
Den stora takhöjden och mötet mellan de ljusgrå och vita väggytorna skapar en lugn och vilsam atmosfär. Det gamla köksbordet hade målats vitt av säljaren. Stolar J39 ritade av Børge Mogensen, Fredericia.  

Dragningen till den vita färgen

Husets insida är ett skolexempel på hur man kan skapa en trivsamt hem nästan helt utan färg – annat än olika nyanser och texturer av vitt och grått och naturmaterial som ljust trä och bambu för att addera värme.

»Jag har alltid gillat vitt. Jag känner mig lugn med det avskalade och med ljusa färger. Kanske handlar det om själva ljuset. Vi har vitt där vi bor på vintrarna också«, berättar hon.

Jag har alltid gillat vitt. Jag känner mig lugn med det avskalade och med ljusa färger. Kanske handlar det om själva ljuset.

Stor följarskara på Instagram

Anette är inte ensam i sin passion för vitt. Sedan några år tar hon bilder på vita interiörer till sitt konto @whitelivingetc på Instagram, som när det här skrivs har drygt 77 000 följare.

Annons

»Det startade som ett eget album och sedan blev det ringar på vattnet. Det roliga är själva fotograferandet, man försvinner in i en annan värld. Men jag är inte så intresserad av att hänga på det nya och jag skulle aldrig sälja min själ för likes eller för att få nya följare. Det är bilder som jag tar för min egen skull. Sedan är det naturligtvis roligt när någon uppskattar det man gör.«

Trähyllan från Frama Copenhagen adderar värme till matplatsen. Kanna och skål från Olsson & Jensen.
Fönster högt upp på väggen i köket släpper in dagsljuset utan att ge insyn. Trähyllan från Frama Copenhagen adderar värme till matplatsen. Kanna och skål från Olsson & Jensen.  

Så inreder du med olika nyanser av vitt

Trots allt det vita känns inredningen aldrig hård eller steril. Tvärtom. Här inne råder ett vilsamt lugn som får axlarna att sjunka och eventuella bekymmer att anta realistiska proportioner.

Annons

En del av förklaringen är de mjuka övergångarna mellan olika toner av vitt och grått och mellan olika material. Här finns inga hårda kontraster mellan starka kulörer, men väl tydliga skillnader mellan toner och material som gör att de hjälps åt att lyfta fram varandra. Vid det hemmabyggda soffbordet med skiva av betong står soffor med klädsel av mjukt linnetyg. Textil är viktigt för att mjuka upp intrycket av de hårda materialen.

Hylla, String furniture. Bordslampa Atollo, design Vico Magistretti för italienska Oluce.
På anda sidan sovrummet finns ett litet kontor med takfönster. Hylla, String furniture. Bordslampa Atollo, design Vico Magistretti för italienska Oluce.  
Höj- och sänkbar golvlampan TMM från Santa & Cole, ritad av den spanske industridesignern Miguel Milá.
Höj- och sänkbar golvlampan TMM från Santa & Cole, ritad av den spanske industridesignern Miguel Milá.  
Annons

Små inslag av färg

Den bakre väggen i det stora rummet är putsad i en ljus gråbeige ton som värmer upp de vita väggarna och taket. Till en början början var tanken att putsen skulle vara mer grå och Anette var först ganska missnöjd med resultatet. Men i dag är hon glad över hur det blev.

Putsad bakre vägg i vardagsrummet.
Putsen på den bakre väggen i vardagsrummet var tänkt att bli mer grå. Anette var först missnöjd men i dag är hon glad för den varmare, nästan sandfärgade tonen som ger värme till rummet. Dagbädden har hängt med i många år.  

»Jag tycker också om att blanda in ljusa träslag och kanske små inslag av färg för att mjuka upp det vita. Lite svärta mjukar också upp«, konstaterar hon.

En annan aspekt av interiören som bidrar till den behagligt lugna atmosfären är den stora takhöjden, som skapar en volym fylld med naturligt ljus. Åt söder, ner mot allmänningen och havet, öppnas huset upp i stora fönster. Åt andra hållet släpper höga fönster och takfönster in dagsljus i huset. Träfärgade bjälkar i taket understryker höjden och kontrasterar mot det vita taket.

Annons
Fyra garderober från Kvik vid matplatsen. Vitmålat matbord, antikt. Stolar J39 ritade av Børge Mogensen, Fredericia. Kanna och glas från Ferm Living.
Fyra garderober från Kvik adderar ett estetiskt element vid matplatsen. Vitmålat matbord, antikt. Stolar J39 ritade av Børge Mogensen, Fredericia. Kanna och glas från Ferm Living.  

Hemmabyggda möbler och havsutsikt

Möblemanget är en blandning av äldre saker som hängt med länge, relativt nya möbler och hemmabyggen som soffbordet vid fönstret, ett hemmabyggt stativ med en skiva gjuten i betong. Träfärgade inslag som formgivaren Børge Mogensens stolar J39 i köket, trähyllan från Frama Copenhagen och golvlampan TMM från Santa & Cole bidrar med värme. Ett genomgående golv i kalksten håller ihop husets olika delar.

Från soffgruppen ser man havet.
Från soffgruppen ser Anette och hennes man ut över havet. Soffa från Ikea med linneöverdrag från Bemz. Bordet med en gjuten betong­skiva är hembyggt. Rund vas från By On. Kruka i marmor från 101 Copenhagen.  
Annons

Balansen mellan hårt och mjukt går igen även i uterummen. På baksidan ramas huset in av grönska. Mellan det gamla huset och det nya har Anette anlagt en liten uteplats där hon bland annat odlar smultron till barnbarnen. Framför vardagsrummet finns en terrass med en bekväm bambusoffa och en bordsgrupp från Fermob.

Från terrassen har man utsikt ut mot Öresund och Kattegatt. Bambusoffa från Tine K home. Bordsgrupp Luxembourg från Fermob.
Från terrassen har man utsikt ut mot Öresund och Kattegatt. Bambusoffa från Tine K home. Bordsgrupp Luxembourg från Fermob.  
Spången i grusgången leder upp från det gamla huset till det nya.
Spången i grusgången leder upp från det gamla huset till det nya.  
Annons

Härifrån är utsikten milsvid ut över Öresund och Kattegatt. Klara dagar ser man över till Danmark och på kvällarna njuter Anette och Hasse av solnedgångarna över Kullen i väst.

»Från stranden ser man solnedgången bäst och det händer att man får släppa det man håller på med för att gå ner och titta. Ibland är himlen rosa och häromdagen var den helt orange, som om hela himlen brann. Då får maten vänta«.

Publicerat 10 september 2021
Annons