Hänga konst hemma hos Hannah Widell Ed-art

Så skapar du en tavelvägg som hemma hos Hannah Widell - experten tipsar

Häng upp konsten och få ett ombonat, trevligt, personligt, konstfyllt hem. Våga hänga i grupp, linjera inte och blanda nytt med personliga favoriter. Låt dig inspireras av Hannah Widell och konsten hemma hos henne.

Annons
Möt konstnären Karin Mamma Andersson
Möt konstnären Karin Mamma Andersson
3:08

Hur får man konsten att komma till sin rätt i ett hem? Hur blandar man gammalt och nytt? Hur hänger man harmoniskt men inte stramt?

Affärkvinnan och influencern Hannah Widell bor med sin nya kille och barn i en etagelägenhet på Södermalm i Stockholm. Hemma har hon lite arvegods och egna inköp på väggarna men hon behövde få hjälp att hänga konsten och komplettera. Hon tog hjälp av Elisabeth Blennow Calälv på Ed.art.

Sovrum hemma hos Hannah Widell

Hänga konst hemma hos Hannah Widell Ed-art
Hannah Widell, affärskvinna och influencer.  

– Vi fick fria händer att hänga konsten hemma hos Hannah Widell. Här har den ärvda och köpta konsten framförallt stått på golvet, och det har funnits många hål att fylla på väggarna. Vi kombinerade ihop den befintliga konsten med ett antal verk ur Ed.arts utbud som hon valt ut, berättar Elisabeth.

Annons

Ed.art är en tjänst där Elisabeth har samlat en mängd grafiska blad i begränsad upplaga av konstnärer.

Hänga konst hemma hos Hannah Widell Ed-art sovrum
Sovrummet före...  

– Jag är rätt ensam om att arbeta med grafik i upplaga, handtryckta på nätet. Jag tyckte att det fattades konst i mellanprissegmentet. Mycket som görs i dag är ju reproduktioner.

Hänga konst hemma hos Hannah Widell Ed-art sovrum
... och efter. Tavlan ovanför spjälsängen är målad av en släkting till Hannahs kille. Tavla ovanför sängen av Nacho Tatjer, Ed-art.  

– Konstnärerna själva tycker att grafiken som teknik är rolig och alla kan inte det utan lär sig. Screen, etsning, torrnål eller litografi är de grafiska teknikerna där litografin är vanligast.

Annons
Hänga konst hemma hos Hannah Widell Ed-art köket
Köket före...  

De konstnärer som har sin grafik hos Ed-art är flera av våra mest namnkunniga som t ex Linn Fernström, Roger Metto, Max Book och Olle Bonniér. Upplagan brukar var 50–80 ex.

– Jag såg på Instagram att Hannah Widell ville ha hjälp med konsten så jag hörde av mig till henne. Vid själva konsultationen tar jag med mig en del verk och så väljer vi ut tillsammans.

– Jag är så himla nöjd med hur det blev. Ett hem är inte klart förrän det hänger konst på väggarna. Tidigare har jag låtit tavlorna stå mot väggarna. Men nu så är min konst på plats, säger Hannah Widell.

Hänga konst hemma hos Hannah Widell Ed-art köket efter
... köket efter. Grafiskt blad, Ed.art.  

– Bra tips är att lägga ut tavlorna på golvet och mäta ordentligt. Jobba med alla verk du har, olika ramar, mixa och ta ut svängarna. Övre raden ska inte linjera, då ser det ut som tvätt på tork, säger Elisabeth Blennow Calälv på Ed.art.

Annons

– Min mission är att folk ska ha konst på väggarna. Och att jag stödjer konstnärerna, vi delar lika på vinsten.

Här är några före- och efterbilder hemma hos Hannah Widell

Hänga konst hemma hos Hannah Widell Ed-art hallen före
Hallen hemma hos Hannah Widell före...  
Hänga konst hemma hos Hannah Widell Ed-art hallen efter
... hallen efter med verk från Ed.art.  
Hänga konst hemma hos Hannah Widell Ed art vardagsrum före
Vardagsrum före med konsten lutad mot väggen. Den prickiga soffan kommer från Melimeli, som är Hannahs syster Amelia Widells företag.  

Vill du hänga flera konstverk av olika storlek intill varandra och fortfarande få en harmonisk hängning? Att justera efter överkanten kan få hängningen att se ut som tvätt på tork. Att justera efter mitten kan bli ”hoppigt” om formaten skiljer sig mycket åt. Som tur är finns ett trick som alla i konstbranschen känner till: att hänga längs en horisontlinje vid 1/3 av konstverket. Kolla exemplet här från Hannah Widells vardagsrum!

Annons
Hänga konst hemma hos Hannah Widell Ed art vardagsrum
Vardagsrummet efter. Apan är ett verk av Bobo Wallmansson. Övriga verk, privat samt Linn Fernström, Johan Nobell och Carl Hammoud, Ed.art.  
Publicerat 02 september 2021
Annons