Bukowskis 'Claesson Koivisto Rune in Japan'.

Se Bukowskis nya utsällning: Claesson Koivisto Rune in Japan

Svenska design- och arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune har under 30 år samarbetat med japanska företag. Bukowskis presenterar nu dessa samarbeten i en omfattande utställning, följt av en onlineauktion.
»Det har aldrig tidigare samlats ihop och det har aldrig tidigare synts utanför Japan«, säger Mårten.

Intervju
Annons
5:21

Länge har japansk design fascinerat skandinaviska arkitekter och designers. Den skandinaviska minimalism och materialvalen ligger nära det japanska uttrycket. Residence är givetvis på plats för att se utställningen och prata med den namnkunniga trion.

»Vi har hängt ihop länge, 30 år ungefär. Ungefär lika länge har vi återkommande åkt till Japan, så det är en stor del av vår inspiration som kommer därifrån. Den sidan har kanske inte synts så mycket i vår verksamhet här«, säger Mårten Claesson till Residence.

Annons
Trion Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune ställer ut på Bukowskis.
Trion från vänster Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune.  

»Vi har gjort en hel del uppdrag [i Japan] och allt som finns med på den här utställningen, och påföljande auktion på Bukowskis, kommer därifrån. Det har aldrig tidigare samlats ihop och majoriteten av det har aldrig tidigare synts utanför Japan«, fortsätter Mårten.

Japandi och Claesson Koivisto Rune

Japandi, en kombination av Japanese och Scandi är en ihållande trend som känns hetare än någonsin. Efter sitt breda genomslag 2020 har trenden uppmärksammats och nått en ny publik. Design- och arkitektkontoren Claesson Koivisto Rune har en unik position i detta sammanhang. Deras närvaro och samarbete med Japan går inte att jämföra med något annat svenskt kontor genom tiderna. År 2021 mottog man utmärkelsen Interior Designer of the Year in Japan, vilket är en enastående bedrift för ett icke-japanskt kontor.

Annons
Bukowskis 'Claesson Koivisto Rune in Japan'.
 

Fascinationen för den japanska designen började tidigt. »Det kom redan när vi träffades på Konstfack 1990. Vi började studera vad som var mest intressant av det som fanns runtom. Då var Japan en av de länderna, eller kulturer som var intressant. Under vår studietid på Konstfack åkte vi alla tre på stipendier till Japan för att studera arkitekturen. Det var då det började«, berättar Ola för Residence.

»Det är en väldigt speciell kultur. Om man ska försöka sammanfatta det väldigt kort så är det nog det mest civiliserade landet i världen. Det är extremt stimulerande som kreativ person att komma dit«, fortsätter Ola.

Annons

Utställning och auktion på Bukoswkis

Mellan den 20-28 augusti visar man utställningen Claesson Koivisto Rune in Japan på det auktionshuset Bukowskis i centrala Stockholm. Utställningen följs av en onlineauktion som avslutas den 29 augusti.

Förutom de egendesignade föremålen kompletteras utställningen av ett litet urval av japansk konst och antikviteter. Claesson Koivisto Rune är också utställningens arkitekter.

Föremålen som auktioneras ut

Auktionen innehåller över 100 utrop som alla är signifikanta för Claesson Koivisto Runes unika formgivning i japanska projekt under de senaste tre decennierna. Aldrig någonsin har man kunnat se dessa objekt samlade på en och samma plats. Vissa föremål har heller aldrig visats offentligt utanför Japan.

Föremålen som auktioneras ut inkluderar handgjorda möbler av japanska mästare i finsnickeri, stoppmöbler för egna arkitekturprojekt i Japan, keramik, metallarbeten, lampor i washi-papper, industriellt tillverkade plastbehållare, konsttryck, textil och mycket mer.

Annons