Småhus.

Vackra attefallshus och små stugor du bara måste se

Efterfrågan på små hus bara ökar. Och det fina är att utbudet av både friggebodar och attefallshus bara blir bättre och snyggare.

Annons

I en röd liten stuga, nere vid sjön ska vi bo. Sliskiga slagdängor, Elsa Beskow-sagor, magasinsomslag som förra månadens Residence … Räck upp handen alla som inte drömmer om ett litet hus på ett vackert ställe.

Studio Puistos skulpturala trähus Space of mind är bara 9,9 kvadratmeter och kan flygas in med helikopter om det behövs. Perfekt sovplats för två.
Studio Puistos skulpturala trähus Space of mind är bara 9,9 kvadratmeter och kan flygas in med helikopter om det behövs. Perfekt sovplats för två.  

Växande efterfrågan på småhus

Vi har stugdrömmen i blodet, ja, men de senaste åren har vi inte bara sett en fritidshusrusning – påhejad av pandemi- och klimatanpassade svemestrar, så klart – utan också en ständigt växande efterfrågan på attefallshus och friggebodar. Med resultatet att dessa små stugor bara blir bättre och bättre. Nu finns det nästan ingen gräns för hur snygga de kan vara.

Annons
Tidlöst-kollektionen är Sommarnöjens storsäljare.
Tidlöst-kollektionen är Sommarnöjens storsäljare. »Ju längre det nya huset står, desto bättre för planeten. Med tiden börjar livet slita på ett hus, oavsett hur gediget det är. Det är den främsta anledningen att välja kvalitet när man bygger nytt. Massiva golvtiljor kan slipas när de blir slitna och riktiga snickerier kan restaureras«, säger grundaren Tomas Tjajkovski.  

På årets Fiskars village art & design biennale i Finland är utställningen Arkitektens hus huvudnumret: åtta fantastiska hus i trä, alla helt olika, precis som attefallshus max 30 kvadratmeter stora och perfekt inspiration till alla som letar efter det spännande lilla fritidshuset. Eller gäststugan till svärmor, tonårsboendet, komplementhuset med kontor eller vad det nu kan vara.

Sommarnöjens hus finns med olika funktioner – kök, badrum, bastu, separata sovrum och dubbla sovloft.
Sommarnöjens hus finns med olika funktioner – kök, badrum, bastu, separata sovrum och dubbla sovloft.  

»Småhus som inte planeras från en viss byggnadsplats, utan som kan installeras i olika miljöer blir alltmer populära«, säger Helena Fernström, projektledare på biennalen.

Annons

»Förståelsen för, och värdesättandet av, arkitektur går hand i hand … Det krävs mycket kreativitet för att skapa ett fungerande, hållbart och vackert litet utrymme.«

Woodworks attefallshus.
Woodworks attefallshus Hållbar säljs i moduler och både tak och fasader är impregnerade med Linax, hållbart både klimat- och livslängdsmässigt.  

Projektets mål är att uppmärksamma betydelsen av planering i byggandet, och det enda huset i utställningen som är massproducerat är svenska Sommarnöjens attefallshus Tidlöst.

Speciellt designad säng.
Speciellt designad säng.  

»Våra mest sålda attefallshus är vår Tidlös-kollektion. Kombinationen av skarpt skurna sadeltak och stora skjutglaspartier gör att husen smälter in i alla slags omgivningar, utan att dominera dem. Det finns med mängder av olika funktioner«, säger Tomas Tjajkovski, Sommanöjens grundare, och fortsätter:

Annons
Thomas Sandells komplementhus.
Thomas Sandells komplementhus – och förra månadens omslagsmodell – har han ritat själv där det följer klippans nivåer.  

»När det gäller valet av hus kan det vara klokt att tänka på hela miljön där huset står – huvudbyggnaden, tomtens topografi och omgivningar – snarare än huset isolerat. Ett bra hus anpassar sig till miljön, inte tvärtom. En av de viktigaste delarna i planeringen handlar därför om placering och orientering.«

Pella Hedeby byggde attefallshus

Pella Hedeby, stylist, inredare och medarbetare i Residence, byggde ett attefallshus tillsammans med sin sambo. Ett 25 kvadratmeters komplementhus med skräddarsydda lösningar.

Timmer- och glasstugan Hammoc av unga Helsingforsbaserade arkitektfirman AS LL TK.
Timmer- och glasstugan Hammoc av unga Helsingforsbaserade arkitektfirman AS LL TK är 14 kvadratmeter, triangelformad och inspirerad av safaritält. Den är också med på Fiskars designbiennal. Inbyggd solelsproduktion i taket, träväggar och isolering av träull. ETC mini är ETC torps kommande attefallshus med kompletterande växthusdel.  

»Andreas ritade Attefallshuset i stil med bostadshuset, utifrån en gemen­sam tanke om planlösning och funktion«, säger Pella som ville ha ett hus som skulle rymma både studio och arbetsplats, förvaring och övernattande gäster.

Annons

»Att inreda för compact living handlar mycket om att anamma ett mini­malistiskt mindset – att fundera över vilka funktioner man önskar – och endast inreda med det man verkligen behöver … Det blev en lösning med hall/förvaring och badrum under sovloftet och ett rum med full takhöjd och kök med förvaring efter ena väggen. I den luftiga delen har vi också ett stort fönster med fin utsikt som vi inte ville avvara. I ett mer slutet hus kan man få in ytterligare förvaring genom att nyttja fler väggar.«

Dalslands glashusfabrik gör glashus.
Dalslands glashusfabrik gör glashus – i lexan – i flera olika storlekar. Störst är attefallsmodellen på 30 kvadrat.  

Dalslands glashusfabrik

Några som tänker attefallshus men på ett helt annat sätt är Dalslands glashusfabrik. 30 kvadratmeter glashus – fast i lexan i stället för glas av säkerhetsskäl – som ett kombinerat orangeri eller rum att umgås i, som öppnas på båda gavlarna.

Annons

»Det började med att vi inspirerades av glamping och gjorde små glashus att sova i ute i naturen, under namnet 72 hour cottage«, berättar Gustav Ericsson om husen som är ritade av Jeanna Berger.

Stylisten Pella Hedeby, sovloft.
Stylisten Pella Hedeby fick tack vare smarta lösningar in ett charmigt och fint sovloft i sin 25-kvadratare.  

Den tänkta kunden är kanske främst hotell, restauranger och liknande – eller naturområden och arkeologiska utgrävningar, ser Gustav framför sig – men han har själv ett attfallsglashus i sin trädgård i Sölvesborg i Blekinge.

»Jag använder mitt till allt möjligt. Hade nyårsfest där, det var tio minus men med kaminen går det hur bra som helst. Och påskfest. Nu har jag satt in odlingslådor. På sommaren är det perfekt att kunna öppna i båda ändarna.«

Annons
Pellas komplementhus matchar huvudhuset exteriört och de binds samman med ett däck.
Pellas komplementhus matchar huvudhuset exteriört och de binds samman med ett däck.  

Och vem är det som säger att inte gäster kan sova där? Om man inte har anlag för scenskräck kan det bli en god natt där bara stjärnorna ser på.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 26 juli 2022
Annons