5 stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

Escape rooms i ny tappning, rundade former och lyxiga influenser. Pinterests fullmatade trendrapport för 2022 är här – spana in tendenserna som spås regera framöver!

Annons
TV: Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest
TV: Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest
1:30

Inget nytt år utan en rykande färsk trendrapport från Pinterest. Inspirationsplattformen sammanställer trendanalyser baserat på aktiviteten bland deras miljontals användare och dess beteenden. Enligt Pinterest själva blev åtta av tio spaningar för 2021 tydliga trender och nu är vi nyfikna på att se om samma trend håller i sig för 2022.

Här är fem heta inredningstrender 2022, från escape rooms till lyxiga miljöer, enligt Pinterest:

Inredningstrend 1: Escape rooms 2.0

Inredningstrender 2022 enligt Pinterest, escape rooms
Sugen på en lugnande tillflyktsort? Pinterest spår att något mer känslomässiga escape rooms regerar 2022. Foto: Kristofer Johnsson Styling: Joanna Lavén Syns i: Vintagedesign och specialbeställd konst signerad Studio Lawahl.  

Trend nummer ett i Pinterests trendspaning för 2022 berör våra känslor. I spår av pandemin söker vi oss till ett känslomässigt escape room (inte det vi kanske är vana vid), oberoende om det rör sig om ett faktiskt rum eller en mindre dedikerad yta av vårt hem. Hit flyr vi för att få utlopp för våra känslor, bli kvitt frustration, ladda om och ta nya tag. Igenkänningsfaktorn? Skyhög.

Annons

Sökorden som lyfts i rapporten täcker stort som smått, från renodlade rage rooms gjorda för att bli av med all tänkbar ilska till behagliga minibibliotek i compact living-anda och helande kristallrum.

Inredningstrend 2: Runda former

Inredningstrender 2022 enligt Pinterest, runda former
Inspireras av danska Ferm living, vars blå divan går i bulliga, rundade former. Foto: Ferm living.  

Lekfulla former och okonventionella uttryck har ökat i antal och spås dominera inredningsbilden även fortsättningsvis. En estetik som nu ligger i framkant enligt Pinterests trendrapport är de bulliga, runda och kurviga formerna. Raka linjer byts ut mot vågiga kontraster i alla dess former, från stora till små detaljer.

Några sökord som lyfts i rapporten är rundade pooldäck, kurviga soffor och rundade väggar. Räkna alltså med att den lekfulla trenden gör avtryck i hemtextilier så väl som rejäla snickerier under 2022.

Annons

Inredningstrend 3: Biofilisk design

Inredningstrender 2022 enligt Pinterest, biofilisk design
2022 tar vi grönskande hemmiljöer till helt nya höjder med maximalistiska uttryck och växtlighet så långt ögat når. Foto: Gianfranco Ferrè Home via Pinterest.  

Säg hej till biofilisk design, inredningsfilosofin som bottnar i modern arkitektur med syftet att integrera naturnära element i heminredningen för en rogivande helhetskänsla. Att stilen ser ut att blomma ut rejält under 2022 är inte speciellt konstigt, då vi lägger mer fokus på hälsa och välmående efter långa perioder av ovisshet och oro.

Utöver tydliga lugnande fördelar hjälper den prunkande trenden till att minska stress och boosta välbefinnandet. Enligt Pinterest är det maximalistiska växtinredningar i fokus, från växtblickfång i taket och maffiga växtgardiner till trappräcken inlindade i växter.

Annons

Inredningstrend 4: Hellenistisk comeback

Inredningstrender 2022 enligt Pinterest, hellenistiskt
En sparsmakad, genuin och historisk känsla med influenser från antikens Grekland genomsyrar våra hemmiljöer framöver. Foto: Tine K home.  

2022 är året då nostalgi når helt nya, historiska nivåer. Ombonade 70-talsytor och neonsprakande 80-talsinfluenser i all ära, men nu är det hellenistiska drag och antikens Grekland som agerar inspirationskälla. Enligt Pinterest är det dessutom bland Gen Z, alla födda mellan 1997 och 2012, som trenden ökar allra mest.

Några populära söktermer inom områden är smycken från antikens Grekland, den grekiska gudinnan Afrodite och tidstypiska korintiska inslag, med rejäla kolonner, pelare, valv och statyer i framkant. Tänk en sparsmakad och historisk profil – utan konstigheter.

Annons

Inredningstrend 5: Lyxig guldkant

Inredningstrender 2022 enligt Pinterest, lyxig guldkant
Enligt Pinterests trendrapport gör den lyxiga inredningsestetiken en comeback, med guldkant i alla hemmets vrår. Foto: Mike Karlsson Lundgren Syns i: Kika in hemma hos Layereds grundare Malin Glemme.  

Den femte inredningstrenden för 2022 signerad Pinterest stavas lyx och guldkant – i alla hemmets vrår. Den exklusiva tendensen är inte på något sätt ny, men nu ska lyx injiceras precis överallt. Nu gör de bortglömda ytorna comeback och även de suktar efter ett exklusivt lyft.

Just lyxiga är den starka gemensamma nämnaren för alla Pinterests populära söktermer på temat. Nu söks det extra mycket på något mer otippade miljöer, exempelvis lyxiga tvättstugor, lyxiga källare, lyxiga spelrum, lyxiga garage och slutligen lyxiga barnrum.

Se också: 5 stylingtrender som spås bli stora 2022
Se också: 5 stylingtrender som spås bli stora 2022
1:43
Publicerat 10 december 2021
Annons