medelhavsinspirerad inredning 2021

8 sätt att inreda med den stora Medelhavstrenden 2021

Vi drömmer om medelhavsinfluenser, solgult, runda, organiska former och konst inspirerad av Matisse. Här är åtta sätt att styla den stora Medelhavstrenden i inredningen.

Annons
TV: Se 8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden
TV: Se 8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden
2:04

I tider som dessa, då resorna är få, drömmer vi oss bort till varmare breddgrader genom vår inredning. Inom modet har Jacquemus lyft in Provence och Medelhavet som en stor inspirationskälla och nu smyger sig influenserna även in i våra hem. Den stora trendfärgen gul för tankarna till solen och ger oss 90-talsnostalgi.

Medelhavstendenserna får gärna ha retrokänsla och föra våra tankar till evig sommar och inspirerande platser som Capri, den franska rivieran – eller varför inte Positano?

Här är 8 inredningsdetaljer och stylingknep som tar Medelhavet hem till dig 2021:

1. Trendfärgen gul

Pantone utsåg gult till årets trendfärg 2021 och det gjorde även flera färgtillverkare. Från varmt och solgult till lätt och luftigt i ljus pastell. Det gula ger hemmet en vitamindos i det nordiska mörkret. Dessutom ger den retrokänsla à la 90-talet.

Annons
Vägg målad i den glada gula kulören Stäpp 612 från Beckers. Foto: Beckers  

2. Grova ytor

Material och detaljer med grövre ytor, inspirerade av väggar i grovt murbruk som ofta syns i Medelhavsområdet, tar sig in i våra inredningar. Nu suktar vi efter tydliga texturer och strukturer i materialen, som ger genuin hantverkskänsla.

Grova ytor och hantverkskänsla är återkommande bland it-detaljerna i stilen. Foto: Serax  

3. Färgglatt vintageporslin

Vintage är en av de största tendenserna som genomsyrar både vår konsumtion och våra inredningar just nu. En trend i trenden är själva vintageporslinet. Allra hetast? Den Medelhavsinspirerade, målade keramiken. Stylingknepet som fulländar känslan är utan tvekan att hänga upp tallrikarna som prydnader på väggen.

Annons
Vintageporslin som målats av konstnärer för Wall of Art x Attack Shop. Foto: Jesper Florbrant  

4. Lyxig vintagevibb

Som ett slott i Provence. Mjukt varmgula väggar, vintagedetaljer som är naggade i kanten och stora glaserade urnor i keramik. Medelhavstrenden är som bäst i en lyxig vintagevariant, med både slottskänsla och historia bakom varje föremål. Flätad rotting i form av både möbler och krukor med citrusträd i blir pricken över i:et.

Vackert hos Atelier Vime, som säljer möbler och inredningsdetaljer i rotting, i Provence. Foto: Atelier Vime  

5. En jordig palett

Vi inspireras gärna av den jordiga, varma färgpaletten som syns i många Medelhavsinteriörer. Det är luftigt med en stor mix av olika nyanser av vitt, varmgrått och beige, samtidigt som det ljusa känns varmt tack vare många detaljer i trä.

Annons
Den jordiga paletten är harmonisk, utan att bli monokrom eller tråkig. Foto: Lulu and Georgia  

6. Matisses konst som inspirationskälla

Vi klär väggarna med Medelhavsinspiration i år. Konstnären Henri Matisse är utan tvekan den mest eftertraktade och hans verk syns på posters i vart och varannat hem. Populärast? Kvinnosilhuetterna i blått, enklare linjeteckningar och naturinspirerade motiv i sommarens färger.

Matisse har återigen blivit populär i utbudet hos posterbutikerna. Foto: Etsy/Gallery wall printable  

7. Runda organiska former

Även formspråket i inredningen inspireras av länderna kring Medelhavet. Det ska vara mjukt och organiskt. Gärna oregelbundet och runt. Hyllan nedan prickar in trenden, särskilt med sina nischer som inspirerats av inbyggda hyllväggar man ofta ser i hem längre söderut.

Annons
Oregelbundet, runt och mjukt är ledorden för trendens formspråk. Foto: Urban Outfitters  

8. Skulpturala föremål

Skulpturer, vaser i skulptural keramik och dekorativa objekt som även kan fungera som exempelvis fruktfat eller karaff. Vi pryder såväl hyllor i kök som vardagsrum med vardagliga ting i monokroma färger, stengods och naturmaterial.

Dekorativa föremål, som samtidigt är funktionella, är de vi helst ställer fram i hyllor och på sidobord i år. Foto: Lulu and Georgia  
Växtguiden - trendiga inomhusväxter 2021
Växtguiden - trendiga inomhusväxter 2021
1:04

Läs mer:

11 inredningstips som ger medelhavskänsla till sommarhuset

Annons

Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen

4 stora inredningstrender 2021 – enligt Pinterest

Annons