minimalistisk skandinavisk stil

Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen

Säg hej till den nya skandinaviska inredningsstilen! Med mjuka inslag och en varm, jordnära känsla är den uppdaterade, minimalistiska stilen redan en storfavorit såväl i Sverige som internationellt.

Annons

Videon kunde inte hittas

Vi minns alla den helvita, minimalistiska stilen som dominerade i början av 2010-talet och som slog igenom stort utomlands som den ”skandinaviska stilen”. Då skulle allt gå i vitt – från golv och väggar till möbler och inredningsdetaljer. Den nya varianten av ”ljust och fräscht” (för att låna Lindströms och Schyfferts ord) ger dock utrymme för fler nyanser.

Inredningsstilen, som vi kallar för skandinaviskt 2.0, är en minimalistisk stil som många svenskar lockas av just nu. Vi tipsar om inredningsknepen och -detaljerna som återkommer i stilen – och hur du kan inreda med dem.

Här är sex detaljer och stylingknep som kännetecknar den nya, skandinaviska stilen:

1. Naturnära palett

Den nya ljusa stilen går inte enbart i vitt, utan spänner från krispigt vitt och mjukt naturvitt till sandbeige samt nyanser av brunt och greige. Det ger inredningen mer djup och karaktär och det går att jobba med både kalla och varma toner för att skapa den atmosfär man vill uppnå i rummet.

Annons
Toner av beige, vitt, brunt och svart hos H&M Home våren 2021. Foto: H&M Home  

2. Mörkare kontraster

Den jordnära ljusa paletten får gärna brytas av med mörkare kontraster, i både mörkbrunt, svart och mörkbetsat trä. Det bryter av det monokroma och skapar blickfång i inredningen.

Svarta detaljer och it-materialet rotting är både återkommande i den skandinaviska inredningsstilen. Foto: Ellos Home  
Bruna detaljer både matchar och kontrasterar i de beige inredningarna. Foto: Cooee  
Annons

3. Ljusa naturmaterial

Naturmaterial som ljusa träslag samt massiva mat- och soffbord i travertin har seglat upp som favoriter i den nya skandinaviska stilen. Även möbler och detaljer i flätad rotting är en av it-detaljerna som återkommer i interiörerna.

Soffbord i travertin från danska Ferm living. Foto: Ferm living  

4. Organiska former

De raka, rena linjerna som kommer med minimalismen bryts av med organiska och oregelbundna former. Dels mjukar de upp, och del ger de även ett mer livfullt intryck till inredningen som helhet. Satsa gärna på böljande former i såväl större möbler som mindre detaljer som vaser och bordslampor.

Vacker och välbalanserad minimalism i PR-byrån Grand Relations ateljé i Stockholm, med koncept av Louise Liljencrantz. Foto: Kristofer Johnsson  
Annons
Swedeses soffbord Flower Mono kombinerar trendmaterialet trä och de populära organiska formerna. Foto: Swedese  

5. Lättstädat och avskalat

I och med att minimalismen är en stor del av själva uttrycket på möblerna och inredningsdetaljerna så präglar det även stylingen. Det ska vara några få utvalda saker framom överfulla soffbord och hyllor. Fokus ligger på att få till en lättstädad och harmonisk helhet där det är lätt att landa och koppla av.

Rofyllt, jordnära och avskalat är nyckelord inom inredningsstilen. Foto: Louise Roe  

6. Mjuka inslag

De strama, minimalistiska inredningarna mjukas upp med taktila material som teddy, fårull och bouclé. Draperade plädar i såväl vardagsrum som sovrum ger ytterligare myskänsla. Den nya skandinaviska stilen må vara sparsmakad och avskalad, men det är en ny mjuk variant av minimalismen där den ombonade känslan samt de mysiga inslagen har en viktig roll att spela.

Annons
Fluffiga plädar är en av stilens it-detaljer. Foto: Pihl Strehl  
Bouclé och mjuk ull är självklara materialval tillsammans med de värmande plädarna. Foto: NJRD  

Läs mer:

4 stora inredningstrender 2021 – enligt Pinterest

7 inredningstrender vi kommer se mycket av 2021

Inred med teddy – 19 populära shoppingtips

Publicerat 07 januari 2021
Annons