5 alternativa och snygga julgranslösningar att inspireras av

TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:22

Efter reklamen: TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

(1:22)

Slå på ljud

Är du stormförtjust i julen? I så fall är det nog snart dags att så sakteliga smygstarta julsäsongen tack vare julig belysning, dekorationer och växter. Att kickstarta julen i november har till och med fått sig en helt egen benämning, nämligen novent, vilket indikerar nedräkning till advent med start i november.

När kan man köpa julgran?

För många är julstämningen inte fullbordad förrän julgranen är uppe och den kan faktiskt få åka upp tidigare än vad du tror. Däremot tar julgranar allt som oftast stor plats, är synonyma med en signifikant kostnad och kan innebära en hel del arbete. Om du söker ett mindre, platseffektivt substitut som fortfarande maxar den grönskande julkänslan på bästa sätt samlar vi fyra snygga lösningar.

Inspireras av fem alternativa julgranslösningar, från ombonad minigran till välkurerat axplock av säsongens växter:

1. Minigranen

5 alternativa julgranslösningar, annorlunda julgranar minigran

Med minigranen får du det bästa av julen utan att ta upp stor plats. Foto: Ferm Living.

Minigranen är den bästa kompromissen för dig som önskar en gran men inte vill ha en i normal storlek. Den lilla versionen i krukväxtformat är smidig att flytta runt, snabb att dekorera och adderar samtidigt maximal julstämning på nolltid. Ett tips är att placera den vid juldukningen när det väl är dags för extra dekor.

Här är fem stora jultrender 2021 – enligt kedjorna

2. Kvistar och växter

5 alternativa julgranslösningar, kvistar

Samla kvistar och säsongens växter i ett grönskande ministilleben. Foto: H&M Home.

Det behövs inte en gran för att skapa julblickfång. Ett stilsäkert sätt att boosta julen är att satsa på kvistar och växter i säsong. Här är det smart att integrera torkade versioner för ett långsiktigare arrangemang som smälter in hela vintersäsongen. Även denna variant är enkel att flytta runt och placera efter tycke och smak.

3. Kransar i fokus

5 alternativa julgranslösningar, växtarrangemang

Skapa ett grönskande arrangemang där kransar och kvistar står i fokus. Foto: House Doctor.

Julkransar är ett givet kort när julen närmar sig. Numera finns det en hel uppsjö av varianter, endast med växter, integrerade med blommor och maxade med ljuskällor. Dessutom är många kransar enkla att göra själv, vilket rimmar väl med julens pyssliga DIY-anda. Satsa på flera kransar och styla med kvistar för ett större, grönt statement.

Här är 5 stora inredningstrender i vinter – enligt kedjorna

4. Klä med pynt

5 alternativa julgranslösningar, pynta växter

Julkänslan boostas på nolltid med pynt, oavsett arrangemang. Foto: H&M Home.

Juldekorationer kan ge i princip vad som helst ett märkbart jullyft. Här finns det inga pekpinnar alls, utan tänk snarare storskaligt med pynt som genomsyrar både säsongens blommor och växter.. Om du vill att arrangemanget ska kännas aktuellt längre, satsa på pynt i naturnära anda med beige, brunt och vitt i huvudsak.

5. Grön tråd

5 alternativa julgranslösningar, gröna julväxter

Skapa en härlig all in-miljö med grönskande inslag och stämningsfulla ljuskällor i mängder. Foto: Anna Malmberg/Ikea.

Är du rädd för att julkänslan försvinner utan den maffiga julgranen? Säkra julatmosfären med en ombonad miljö i rätt anda. Skapa en grönskande miljö i mörkgröna toner för en stark julassociation. Låt granens typiska dekorationer och pynt smyga sig in på väggen, från vägghängda ljusslingor till grönskande kransar.

TV: 5 stora jultrender 2021
1:16

Efter reklamen: TV: 5 stora jultrender 2021

(1:16)

Slå på ljud