5 stora jultrender 2021 enligt kedjorna, inredningstrender i vinter

TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:22

Efter reklamen: TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

(1:22)

Slå på ljud

Julmånaden december är inte allt för avlägsen med maxad mysstämning, ombonade textilier och juliga motiv inom räckhåll. För dig som redan nu vill dyka ner bland julens tydliga trender samlar vi några starka jultrender enligt kedjorna.

Flera av trenderna, inte minst den nedtonade paletten, är tydliga hösttrender som följer med in i jul- och vintersäsongen. Vilken jultrend blir din favorit i år?

Här är fem tydliga jultrender 2021, från neutrala färger till taktila ytor, enligt kedjorna:

Trend 1: Neutral palett

Jultrender 2021, neutrala färger

Neutrala toner genomsyrar H&M Homes färgpalett i både jul och vinter. Foto: H&M Home.

När det kommer till inredningsvärldens färgtrender fortsätter de naturnära neutralerna att regera. Trenden har hållit i sig länge, vilket egentligen inte är så konstigt. Kulörerna är enkla att inreda med i alla hem, tidlösa i sitt utförande och passar in i alla hem oavsett säsong.

Jultrender 2021, beige och grönt

Komplettera neutralerna med mörkgröna klassiker i juliga motiv. Foto: Ikea.

Medan hösten går i en betydligt murrigare tappning med mörkbrunt i fokus ser vintern ut att återgå till en ljusare färgskala, vilket vi bland annat ser hos H&M Home. Tänk vitt, beige och ljusa, nordiska träslag i dess naturliga, orörda skepnader. Komplettera med grått i både stora som små detaljer för en välbalanserad helhetskänsla.

Trend 2: Pappersdekorationer

Jultrender 2021, pappersdekorationer

Enkla och hållbara pappersdekorationer gjorda av restprodukter. Foto: Ikea.

Nu säger vi hej till papper! Julen 2021 satsar kedjorna på stilfulla juldekorationer i nedtonade kulörer och simpla materialval, allra helst papper. Hos Ikea ser vi ett tydligt hållbarhetsgrepp med julgranar och julstjärnor gjorda av papper från restprodukter från tidigare produktioner.

Jultrender 2021, papperspynt

Klassiska material gör comeback i julpynt- och dekorationer för alla hemmets rum. Foto: Åhléns.

Både Ellos Home och Åhléns visar även de upp vackra dekorationer för julhemmets alla rum i just papper. En gemensam nämnare för alla nyheterna är, utöver materialet i sig, dekorationernas tidlöshet. Detaljerna kan med fördel hänga kvar även efter julsäsongen för vintrig myskänsla.

Trend 3: Taktila ytor

Jultrender 2021, taktila ytor

Kudde och pall i härligt taktila ytor, perfekta att inreda med tillsammans eller var för sig. Foto: H&M Home.

En av vinterns starkaste trender är taktila ytor, gärna fluffiga och teddyliknande, i precis alla textilier. Den ombonade 1970-talsosande tendensen förekommer också bland årets något mer nedtonade julnyheter, som H&M Homes kuddar och pall i ljusa, behagliga kulörer.

Jultrender 2021, taktila ytor textilier

Maxa med fluff och ombonade textilier som värmer både i jul och vinter. Foto: H&M Home.

Hämta inspiration från den avslappnade, bohemiska inredningsstilen och skapa behagliga miljöer med lång livslängd. Öka sedan julkänslan med mindre, säsongsenliga dekorationer i enhetliga färger (eller rött och grönt för en upplyftande kontrast) som enkelt plockas bort vid säsongens slut. Så här inreder du bäst med den tidlösa bohemiska stilen.

De första nyheterna för julen 2021 – julpyntet du inte får missa

Trend 4: Grönt i fokus

Jultrender 2021, färgtrender

Investera i gröna detaljer i tidlösa utföranden som passar oavsett säsong. Foto: Ikea.

Grönt och rött är två omåttligt populära julkulörer och garanterat säkra kort år efter år. Denna säsong (och hela 2022 enligt färgtrendsrapporterna) får dock grönt ett extra lyft både i mode- och inredningssammanhang. Här välkomnas allt från ljusare, pastelliga intryck till mörkgröna toner.

Jultrender 2021, grönt

Grönt får med fördel smyga sig in i alla hemmets rum, från vardagsrum till kök. Foto: Åhléns.

Låt den juliga kulören ta plats i vinterhemmet som helhet, framförallt mindre dekorationer och textilier i vardagsrum, sovrum och kök. Precis som tendenserna listade här ovan åldras även denna trend väl och de gröna inslagen får med fördel stanna kvar även efter att julen nått sitt slut.

Trend 5: Klassiska motiv

Jultrender 2021, H&M home nyheter

Juliga kulörer möter klassiska julmotiv i ombonade textilier. Foto: H&M Home.

Ingen jul utan säsongsenliga motiv, det är sedan gammalt. Stjärnor, blommor, granar och juldekorationer genomsyrar kedjorna i stor utsträckning, framförallt i olika kuddfodral. Utöver textilier poppar motiven även upp i lekfulla dekorationer, från ljusslingor till minigranar.

6 trender och snackisar från möbelmässan Salone del Mobile

Jultrender 2021, julstjärnor från Ikea

Piffa upp hemmet med en, eller flera, traditionella julstjärnor. Foto: Ikea.

Även här är det smart att utgå från helhetskänslan. Bland julens nyheter finns det mer poppiga alternativ, som stjärnmönstrade girlanger i rött och gröna grandekorationer, men även enkla beigebruna neutraler som smälter in snarare än att ta över. Testa dig fram för en personligare julkänsla.

TV: Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter
1:60

Efter reklamen: TV: Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter

(1:60)

Slå på ljud