tips inför badrumsrenovering

Badrumsexpertens bästa tips inför badrumsrenoveringen

Planerar du att renovera badrummet? Planeringen inför är A och O för att lyckas. Ta del av inredaren Noemi Ivanovas bästa tips för att lyckas med dina badrumsdrömmar!

Annons

Noemi Ivanova är inredaren bakom det populära Instagramkontot @badrumsdrömmar och den inspirerande bloggen med samma namn. Vi på Residence magazine fick en intervju med henne och passade på att fråga om allt från hennes syn på tidlös badrumsdesign och renoveringsmissarna man ska se upp för till de allra bästa tipsen inför en badrumsrenovering.

Vad är viktigt att tänka på när man renoverar badrummet?

– Jag rekommenderar alltid mina kunder att vara ärliga med hur de använder sitt badrum i dag. Vi människor förändrar sällan våra rutiner och rörelsemönster, så genom att vara ärliga med våra irritationsmoment kan vi bygga bort dem i det kommande badrummet. Om man varje morgon trängs flera personer i badrummet kan det vara bra att titta närmare på var krockarna sker; Är det vid tvättstället så kanske det egentligen är spegeln man vill åt? Något som i så fall är rätt enkelt löst genom att skapa en till ”spegelstation”. Är det toaletten som gör att man aldrig får duscha ifred? Då kanske det kan vara värt att se över möjligheten att placera den i separat del.

dubbla tvättställ i badrummet från kvänum
Trängsel vid spegeln i badrummet? Lösningen kan vara två ”spegelstationer”. Foto: Kvänum  

Vilka missar ska man se upp för?

– En vanlig miss är att man har svårt att få till balans mellan funktion och stil. För ett snygg badrum som inte är funktionellt anpassat för just ditt och din familjs behov kommer inte vara snyggt så länge, det kommer med största sannorlikhet att bli stökigt och skapa irritation i vardagen. På samma sätt som ett för funktionellt badrum utan den önskade stilkänslan inte kommer ge dig den glädje du drömde om från början, säger Noemi Ivanova och fortsätter:

Annons

– Lagom är oftast bäst. Allt från lagom med förvaring till att tänka igenom så den stora taksilen faktiskt ger utdelning i det lilla duschutrymmet, och inte minst komma ihåg att det dyraste inte måste vara det bästa för just ditt badrum.

badrumsförvaring från kvänum
Lagom är oftast bäst när det kommer till förvaringen i badrummet, menar Noemi Ivanova. Foto: Kvänum  

Vad ska man inte kompromissa med i en badrumsrenovering?

– Det är sådant som man oftast började drömma om när man startade sin badrumsresa. De första tankarna brukar vara de som är viktigast att ta tillvara på för att bli nöjd i slutändan! Om man alltid drömt om badkar, så ska man inte välja bort det till förmån för större dusch bara för att det känns som en bättre investering. Eller om drömmen är en stor lyxig spegel vid tvättstället, då kommer inte samma känsla finnas där även fast du istället kände att mer förvaring var smart.

stilfullt badrum från ballingslöv
Kompromissa inte med dina badrumsdrömmar! Foto: Ballingslöv  

Hur ska man tänka för att få badrumsdesignen att hålla över tid?

– Ett bra knep för att få till en stil i badrummet som håller över tid är att tänka på samma sätt som du gör vid inredning av ett ”vanligt” rum. Där blandar man ofta nytt med gammalt, samt materialen är olika beroende på vilken detalj och möbel det handlar om. Patina är inte en fiende, utan tvärtom många gånger det som ger ett rum autentisk charm och karaktär. Ett hem skapas ju sällan genom att du åker till ett varuhus och köper allt, får det levererat och sedan är det klart. Så varför måste badrum vara det? Det är ju bara bäddat för att kännas opersonligt och daterat något år senare, säger Noemi Ivanova och tipsar:

Annons

– Börja med att planera grunden med de material på golv och väggar som ger dig den känsla du önskar. Älskar du natursten så kör på det och är du inte så förtjust i kakel så strunta i det och välj målade väggar istället. Addera detaljer från den ”vanliga” inredningsvärlden och mixa trä, sten och metaller för att uppnå just den stil som är du. Det gör också att du kommer kunna förändra med små medel genom åren – precis som du gör i resten av hemmet!

modernt badrum från ballingslöv
Två tvättställ eller ett badkar? Ta reda på dina prioriteringar innan du sätter igång badrumsrenoveringen. Foto: Ballingslöv  

Vilka är dina bästa tips inför en badrumsrenovering?

– En badrumsrenovering är en krokig, men kul resa som tar tid att få ihop. När det gäller offertförfrågan så är mitt råd att alltid ta in dessa när du har alla bitar klara för dig. Då kommer också offerten vara mest sanningsenlig och det blir enklare att beräkna en budget. Plus att du redan i det stadiet kan hitta hantverkare som är bekväma med att göra det din badrumsdröm kräver, säger Noemi Ivanova och tillägger:

Annons

– Låt processen ta tid och har du inte tid så ta hjälp av en badrumsinredare. Stressa inte fram till det klassiska ”det ska vara klart till midsommar/jul”, då vill nästan alla ha sina badrum klara och hantverkare har maximalt med jobb. Vilket inte sällan leder till att ditt badrum delar uppmärksamhet med tio andra projekt med samma deadline. Detsamma gäller på sommaren – vänta hellre en månad så ditt badrum är hantverkarens första jobb efter semestern istället för det sista innan hen går på semester…

badrum från vedum
Låt badrumsrenoveringen ta den tid det behövs! Foto: Vedum  

Läs mer:

Här är renoveringarna som höjer värdet på bostaden

Microcement – allt du behöver veta om materialet

Så inreder vi våra badrum just nu – 5 stora trender

Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
1:35
Publicerat 04 november 2020
Annons