Bubbel och afterblom – det här är Florabaren

Drömmen om en egen blomsterbutik började tidigt för floristen Sofia Bekken och under pandemin blomstrade den. Nu har hon öppnat Florabaren där du både kan dricka bubbel och köpa blomster.

Annons
Bubbel och afterblom – det här är Florabaren
Bubbel och afterblom – det här är Florabaren
3:02

Sofia Bekken har precis öppnat Florabaren i Stockholm och butiken har ett unikt koncept – blommor och bubbel.

Butiken är främst en blomsterbutik men du som kund kan också gå dit för att ta ett glas bubbel eller kopp kaffe för att sedan köpa med dig hem en härlig blombukett.

– Jag ville ha något som poppade, så jag bestämde mig ganska snabbt att jag ville ha rosa väggar – världens bästa färg. Konceptet kom lite till mig då lokalen redan hade alkoholtillstånd, så då valde vi att behålla det och då blev det Florabaren, berättar Sofia.

Butiken som ligger på Birger Jarlsgatan 35 är färgsprakande och väggarna är härligt rosa. I taket hänger det en discokula jämte med torkade buketter. I dörröppningen hänger ett glittrande dörrdraperi och resten av butiken är fylld med vackra blommor.

Att öppna en butik under en pandemi betyder begränsningar men Sofia ser inte det som ett problem utan mer som att det kan hjälpa en att tänka nytt och komma på nya saker.

Annons

– Jag tror att blommor behövs mer än någonsin nu. Att man till exempel skickar blommor till sin kusin eller till sin kollega som också sitter på sitt hemmakontor, så dem får njuta av färska blommor.

Bubbel och afterblom

Innan Sofia öppnade Florabaren så hade hon blomsterbindar kvällar för vänner och bekanta hemma i sitt vardagsrum.

– Jag tryckte ut soffan, köpte in blommor, bjöd in vänner och vänners vänner. Vi drack bubbel och band buketter. Det var det roligaste jag har gjort. Nu får jag fortsätta göra det, fast här och jag slipper dra ut en soffa.

Sofias plan är att fortsätta med kvällar och event där besökarna får komma och lära sig att binda blommor samtidigt som de får njuta av ett glas bubbel.

– Man kan komma hit på afterblom och lära sig om hur man tar hand om blommor och hur man gör allt ifrån buketter, blomsterkronor och blomsterinstallationer till hur man binder blommor med spiralteknik. Sen får man ta med sina blommor och njuta av dem hemma, berättar Sofia.

Annons
Så gör du en fin hållbar blombukett
Så gör du en fin hållbar blombukett
1:20

Fyra snabba tips från floristen

Vilka blommor passar bäst till dejten?

Försök ta reda på vad personen tycker om. Oftast så går man den säkra vägen och köper röda rosor men jag skulle vilja utmana med att testa något annat. Titta i personens Instagramflöde om hen har lagt upp bild på blommor tidigare. Jag vill peppa er till att köpa något annat. Rosor är ju klassiskt och vackert men det är också så vanligt. Man vill ju inte vara vanlig, utan lite extraordinär.

Hur tar man bäst hand om färska blommor?

Snitta om! Ren vas och mycket vatten i vasen. Blommorna behöver också få nytt vatten, gärna varannan dag, så de får färskt vatten. Snitta även om så de får en ny yta att hämta upp vatten från.

Det viktigaste att tänka på när du köper blommor?

Direkt du kommer hem, sätt blommorna i vatten på en gång.

Hur hittar man rätt vas till sin bukett?

Jag tycker alltid att man ska utgå från vad man har för vas hemma. När floristen binder dina blommor, så binder floristen utefter hur vasen ser ut. Om du har en hög vas, då vill man ha höga stjälkar och att det ska vara stort och luftigt. Om du har en mindre vas så gör man buketten mindre och mer kompakt.

Floristen Sofia Bekkens 4 bästa tips
Floristen Sofia Bekkens 4 bästa tips
2:28
Publicerat 23 februari 2021
Annons