Designduon Kråkvik D'orazios 3 bästa inredningstips

Jannicke Kråkvik och Alessandro D'orazio arbetar som inredare och stylister med Oslo som bas. För Residence delar de med sig av sina bästa tips för att inreda harmoniskt.

Annons

Jannicke Kråkvik och Alessandro D’Orazio är specialister på att utveckla kreativa idéer och koncept i spännande miljöer. Bland kunderna finns bland annat Fogia och Jotun och tillsammans driver de även inredningsbutiken Kollekted By i Oslo.

Vad är era bästa tips för att skapa en lugn bas och rumslighet i ett hem eller en miljö ni ska fota?

Vi fokuserar på valet av olika material och färger, som gärna får vara monokroma eller ton i ton. Att måla väggar, dörrar och fönsterkarmar – och tak om man är modig – i samma färg skapar harmoni. Ett rum bör innehålla sådant som behövs, nödvändiga ting, och vill man skapa stilleben är det bättre att använda sig av några få men större objekt och plantor i olika former, än många små. Tänk också på luftighet. Försök att inte ställa alla möbler längst väggarna, utan skapa utrymme och ytor med luftighet.

Sandiga toner skapar en lugn miljö i sovrummet. Bilden är stylad av Kråkvik D’orazio för det norska varumärket Fjordfiesta.  

Vad är ert bästa tips för ett rum inrett för välmående?

Samla objekt och möbler i små och större stilleben i stället för att sprida saker överallt. Försök att alltid ha en naken tom vägg i varje rum. En känd arkitekt sa en gång: Den största lyxen i ett hem är en naken vägg. Det ger ro och harmoni, samtidigt som det framhäver inredningen.

 

Hur har ni gått tillväga för att skapa den där lugna basen i ert eget hem, mer konkret?

Vi har valt att måla stora delar av lägenheten i samma färg, både väggar, fönsterkarmar och dörrar. Det ger en helt magisk inramning till inredningen och binder allt samman, nästan som i en målning. Vi har också valt att leva med färre saker, så att vi enkelt kan flytta på saker och möblera om.

Annons

Vår lägenhet består av många rum och vi har inrett den så att vi alltid kan ha alla dörrar öppna så att man aldrig ser rakt in i en vägg, utan ögat kan leta sig vidare in i ett annat rum, eller se ut genom ett fönster.

 

Vad efterfrågar era kunder, både i reklam, inredning och butik, när det kommer till möbler och stämningar just nu?

Tydligt formspråk med former och material i fokus. Det personliga, äkta och enkla, samt mycket konst och konsthantverk. Skulpturer, keramik och textil är viktiga element i en interiör. Sandiga toner skapar en lugn miljö i sovrummet. Bilden är stylad av Kråkvik D’orazio för det norska varumärket Fjordfiesta.

Läs också:

Daniella Wittes 3 bästa tips för att inreda harmoniskt

Kika in i unika arkitekthuset – inrett av stylistduon Kråkvik D’orazio

Harmoniskt hemma hos designern Annaleena på Ekerö

Annons