höj- och sänkbara skrivbord från Swedstyles High-End

Designerns bästa tips för ett snyggt och ergonomiskt hemmakontor

Hemmakontoret har blivit vardag för många. Men går det att inreda det både ergonomiskt och snyggt? Det menar i alla fall Julia Alfelt, designern bakom Swedstyles nya koncept High-End som lanserar höj- och sänkbara designbord.

Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
1:35

När allt fler jobbar hemifrån börjar många se över hur de inreder sin arbetsplats i hemmet. Är stolen bekväm nog eller har ryggen redan börjat värka? Och hur långsiktig lösning är köksbordet som skrivbord, egentligen?

Swedstyle har lång erfarenhet av att skapa ergonomiska lösningar och lanserar nu konceptet High-End. Med det nya koncept vill möbelproducenten kunna erbjuda ett svar på hemmakontorsproblemen för den designmedvetna kunden. High-End består av höj- och sänkbara bord som är formgivna för att smälta in i skandinaviska designhem.

Foto: Mike Karlsson Lundgren, Styling: AnnaLeena Leino

höj- och sänkbart skrivbord från High-End
Plectrum är ett elegant, men samtidigt lekfullt bord med sina runda former, som gör det lätt att samlas runt bordet.  
litet höj- och sänkbart skrivbord
 
Annons

Höj- och sänkbara bord till hemmakontoret

En av höjdpunkterna i kollektionen är bordet Plectrum, som är ett trekantigt bord med rundade hörn för kreativa möten. Bland kollektionens bord syns även praktiska Pentagon Industry, ett justerbart arbetsbord med industriellt uttryck, samt Wagon Table, som är ett höj- och sänkbart bord i ask för det stora rummet. Designer och produktchef bakom det nya konceptet är Julia Alfelt på Swedstyle.

Hur väcktes idén till High-End?

– Ambitionen har alltid funnits att skapa ett komplett bord där designen får ett större utrymme och funktionen kombineras med en snygg inredningsdetalj, med en kärna av kvalitet och teknik. High-End är skapat av de starkaste komponenterna av Swedstyles produktion, med en lekfullhet och minimalistisk känsla och design, säger hon och tillägger:

– Du behöver inte ens flytta undan när du arbetat klart för dagen. Då gör du endast om bordet efter ditt behov, kanske agerar det då matbord, eller pysselhörna för barnen?

Annons
stort skrivbord på hjul från high-end/swedstyle
 
skrivbordsförvaring och skrivbord på hjul
Wagon Table har en minimalistisk design med hjul som gör det lätt att flytta.  

Julia Alfelt berättar att inspirationen till High-End kommit från hela designbranschen, och inte enbart från möbelindustrin. Ledorden för borden var, förutom att det skulle hålla hög kvalitet, ”Scandinavian spaces för creative minds”.

– Om man bortser från designen och funktionen runt borden så har jag velat skapa produkter som förmedlar olika känslor och användningsområden, men ur ett hållbarhetstänk. Utifrån detta har storlekarna på bordsskivorna utformats för att så liten mängd material ska spillas som möjligt.

Annons

Designerns tips till hemmakontoret

Fördelarna med ett höj- och sänkbart bord är flera. De gör det möjligt att variera arbetsställningen och minskar stillasittandet i vardagen, som blanda annat kan påverka blodcirkulationen.

– Genom daglig rörelse mår kroppen bättre, vilket i sin tur gör att vår energinivå ökar och vi blir mer välmående. Med hjälp av en bättre arbetsställning skapar vi en långsiktig och hållbar arbetssituation. Att stå upp i intervall minskar belastning på ryggen samtidigt som vi får en bättre hållning, säger Julia Alfelt.

höj- och sänkbart skrivbord till hemmakontoret
Pentagon har en industriell look och passar i hemmakontoret.  
ljust skrivbord som är höj och sänkbart från high-end av swedstyle
 
Annons

Vad är viktigt för dig i ditt hemmakontor?

– Att jag har förutsättningarna för en bra arbetsställning där jag kan variera mitt arbetssätt, vilket innefattar ett höj- och sänkbart bord och stol, men även en lampa som justeras i ljussken, säger Julia Alfelt och fortsätter:

– När jag skapar en vision av en ny produkt vill jag gärna vistas i en kreativ miljö, där jag kan ta inspiration av olika detaljer och material. För att få det vill jag ha ett fönster så jag får in dagsljus och även kan se ut och inspireras av det jag ser. För att skapa arbetsro vill jag ha färgtoner och material som ger en harmonisk känsla.

skrivbord för hemmakontor
 

Har du några tips på hur man får en ergonomisk arbetsplats i hemmet?

Annons

– Investera i ett höj- och sänkbart skrivbord med utrymme för dina arbetsuppgifter. Vi jobbar alla olika och har olika möjligheter i hemmet, men när jag jobbar så vill jag ha samma möjligheter som när jag är på kontoret, vilket innebär dubbla skärmar. Glöm inte en ergonomisk stol som kan avlasta och stödja ryggen när du inte känner för att stå upp, tipsar Julia Alfelt.

Julia Alfelts fem tips för ett snyggt (och ergonomiskt!) hemmakontor:

stort skrivbord från swedstyle high-end för hemmakontor
 
  • Tänk på placeringen av ditt arbetsbord och tänk compact living genom att inreda med ett multifunktionellt bord som fyller flera användningsområden i hemmet, exempelvis med ett höj- och sänkbart matbord.

  • Tänk på tekniken när du inreder ditt hemmakontor. Då allt fler möten sker digitalt vill vi ha en smidig uppkoppling och bra ljud till mötet.
  • Lika självklart som stol och skrivbord är, så är det viktigt att kapsla in sladdar på ett snyggt sätt för att skapa en ren och bra arbetsyta, men även så att det ser stilfullt ut när arbetsdagen är avklarad. Eliminera så många hygienfaktorer som möjligt så att du kan koncentrera dig på ditt arbete, istället för att störa dig på trassliga sladdar.

  • Välj naturliga material som är tidlösa och som ger en harmonisk känsla, och mixa det med en färgklick för att skapa en kontrast i rummet.

  • Addera små personliga saker, exempelvis växter, för att skapa en rofylld arbetsmiljö.
detaljer som gör hemmakontoret snyggt
 

Läs mer:

11 fina arbetshörnor att inspireras av till hemmakontoret

4 DIY-projekt för hemmakontoret

Förvaring i hemmakontoret – 17 shoppingtips

Publicerat 01 december 2020
Annons