stockholm furniture light fair ställs in

Designmässorna Stockholm Furniture & Light Fair och formex ställs in

Både Stockholm Furniture & Light Fair och Formex ställs in i januari respektive februari 2021. Istället kommer Stockholm Design Week att bli det nya årets stora designevent. Här är allt vi vet!

Annons

Coronapandemin lämnar ingen människa eller bransch oberörd år 2020 – och tyvärr inte år 2021 heller. Nu står det klart att Stockholmsmässan tvingas ställa in två av sina största evenemang, inredningsmässan Formex samt Stockholm Furniture & Light Fair, under början av 2021.

Formex, som är Nordens största inredningsmässa, skulle ha varit först ut och arrangerats i januari 2021. Stockholm Furniture & Light Fair, det viktigaste designevenemanget i kalendern i Sverige, skulle ha gått av stapeln i februari. Den senare lockar årligen till sig såväl nordiska som ett stort antal internationella formgivare, inredare och press.

stockholm furniture fair 2020
Designbaren under 2020 års Furniture & Light Fair. Foto: Jonas Lindström  
lyra från fogia under stockholm furniture & light fair 2020
Vilfåtöljen Lyra, formgiven av Andreas Engesvik, visades upp av Fogia under Stockholm furniture & light fair i februari 2020. Foto: Gustav Kaiser  

Stockholm Furniture & Light Fair och Formex ställs in 2021

I ett pressmeddelande beskrivs konsekvenserna av de annullerade mässorna som stora.

Annons

– Vi befinner oss i ett oerhört bekymmersamt läge som gäller för hela mötes- och mässbranschen vilket får konsekvenser för alla de näringar där våra event är viktiga. Vad gäller Formex så tänker jag framförallt på alla små- och medelstora företag som är beroende av Formex som handelsplats och som nu drabbas när vi tvingas ställa in, säger Christian Clemens, vd på Stockholmsmässan och fortsätter:

– Ser vi på Stockholm Furniture & Light Fair så är det inte bara en viktig mötesplats för branschen utan ett otroligt viktigt evenemang för hela Stockholm som en av Europas två designhuvudstäder. Det är ett av regionens stora internationella event som i vanliga fall aktiverar hela stan och som då bidrar starkt till turismnäringen på många sätt.

Flera företag ska ha varit intresserade av att ställa ut på både Stockholm Furniture & Light Fair samt Formex under 2021, men någon säker lösning för att kunna genomföra mässorna har inte gått att få igenom. Tillstånd till ett Formex i mindre format, med slutna sällskap, fick nej hos polisen.

Doshi Leviens utställning på Stockholm Furniture & Light Fair 2020. Foto: Jonas Lindström  

Satsar på Stockholm Design Week 2021

I de stora mässornas frånvaro kommer man istället att satsa på Stockholm Design Week som beräknas gå av stapeln mellan den 8:e och 13:e februari 2021. Designveckan brukar anordnas samtidigt som Stockholm Furniture & Light Fair varje år.

Stockholm Design Week planeras 2021
Bild från Stockholm Design Week år 2019, ett evenemang man hoppas kunna anordna 2021 under Corona-säkra former. Foto: Gustav Kaiser  

– Nu storsatsar vi på Stockholm Design Week för att aktivera stora som små aktörer inom både designvärlden men även i närliggande branscher för att tillsammans skapa mindre mötesplatser i Stockholm där vi kan fortsätta att göra affärer och nätverka, trots Covid-19. Det är en hel del lanseringar och utställningar inbokade redan, och både Stockholm Furniture & Light Fair och Formex kommer vara värdar för evenemang nere på stan. Vi kommer även göra olika digitala nedslag, säger Sanna Gebeyehu, product & concept owner för Stockholm Design Events på Stockholmsmässan, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

5 trender hösten 2020 – trendrapport från 3 days of design

Höstens första trender i krisens spår

Möbelmässan Salone del Mobile i Milano skjuts upp på grund av Corona

Publicerat 30 oktober 2020
Annons