Dusty Deco: Styla vardagsrummet med de här 5 detaljerna

Inredarparet bakom Dusty Deco är kända för sin säregna, snygga och inspirerande inredningsstil. Här delar de med sig av sina bästa knep för att styla om vardagsrummet.

Annons
10 INREDNINGSTIPS – SÅ FÅR DU ETT MYSIGT VARDAGSRUM
10 INREDNINGSTIPS – SÅ FÅR DU ETT MYSIGT VARDAGSRUM
0:55

För många är vardagsrummet hemmets hjärta och den personliga stilen är minst lika viktig som inredningen och funktionen för att trivas. Och det är just det personliga som Lina Kjellvertz och Edin Memic Kjellvertz, grundarna av Dusty Deco, tagit fasta på och genom åren har det blivit ett av deras starkaste signum.

Parets olika stilar kompletterar varandra och tillsammans skapar de grunden för allt som Dusty Deco är. Lina Kjellvertz förklarar:

– Vi går väldigt mycket på magkänsla, men jag tenderar att dra lite mer åt det lyxbohemiska och knaseklektiska hållet, medan Edin är lite lyxigare, mer designfokuserad och går mycket på form och struktur, säger hon.

Annons

Men stilen har inte alltid sett ut så.

– I början var vi tända på – som så många andra – det industriella, med supervintage och saker med patina och historia. Historian är fortfarande viktig för oss, men kvaliteten känns ännu viktigare och långsiktigheten likaså. Vi har i dag en lite högre designgrad och en annan nivå på Dusty Deco.

Foto: Klas Sjöberg för Alcro trend  

När Dusty Deco stylar utgår de alltid från rummets förutsättningar och strävar efter att det ska kännas som ett hem, vara beboligt och ge ett bra flöde till resten av bostaden.

Annons

– Sakerna ska fungera och lira ihop. I ett vardagsrum börjar vi exempelvis med de stora delarna och fyller sedan på med textiler, detaljer och lampor, allt eftersom. Hellre att man får plocka bort saker i efterhand. Och vi inreder gärna med något oväntat.

Vill du ha mer inspiration? Vacker inredningsmagi hemma hos Artilleriets grundare.

5 detaljer som stylar vardagsrummet – enligt Dusty Deco

1. Textiler

Fega inte ur när det kommer till storleken på mattan. En stor matta gör skillnad för hela rummet. Foto: Henrik Nero för Alexander White  

– Man får gärna ta i med textiler, som mattor, gardiner och kuddar. Hellre för många par gardiner än tvärtom, så att det inte bara blir som två tarmar som hänger.

Annons

När det gäller mattan ska du tänka en storlek större. En vanlig grej som folk gör är att välja en för liten matta. En stor, mjuk och fluffig matta kan verkligen göra stor förändring, så att det blir ombonat i hela rummet och inte bara under soffbordet, säger Lina och fortsätter:

– Textiler är jätteviktigt, men det är inte lika viktigt att de matchar. Bara för att mattan går i grått behöver inte soffan och gardinerna vara grå, så länge de hänger ihop på andra sätt eller i tonerna. Det skapar ett djup i rummet.

2. Lampor

Låt gärna lamporna gå i olika stilar, det är snyggt att inte matcha. Foto: Pia Ulin Syns i: Hemma hos inredningsfotografen Pia Ulin i Brooklyns skönaste lya  

– Satsa på taklampor, lampor i fönstren, på sidobordet och tv-bänken och försök dölja sladdarna. Lamporna behöver inte matcha så länge man har en röd tråd, men att ha dimmer på lamporna är viktigt. Det märks särskilt på vintern när man tänder upp överallt. Har man inte dimmer blir det ett väldigt hårt ljus, säger Lina.

Annons

– Vägglampor är ett lite större projekt, men det blir så fint när de är på plats. En vägglampa bredvid ett konstverk eller vid tv, tavlor eller på väggen mellan två fönster. Det blir nästan som ett konstverk i sig.

3. Konst

Blanda högt och lågt, budget och lyx med nya, up and coming-konstnärer.  Foto: Lampe Gras  

– Konst känns givet och inte bara dyr konst, även om det så klart är kul att investera i något man verkligen älskar.

Vi har fortfarande konst som hänger med från förr, som vi köpte på någon marknad och som bara kostar en bråkdel av allt annat. Man kan också satsa på verk från nya konstnärer på väg uppåt, tipsar Lina.

Annons

– Vi gillar att blanda hemma hos oss, att få in mycket så att det blir lite knasigt och personligt, men i vissa hem passar det bättre med en grej.

Jag är väldigt förtjust i rysk hängning, alltså tätt och otippat, kanske bara på en vägg i hemmet. Det är kul att hänga konst på oväntade ställen, på en vägg mellan två fönster, en smal vägg ovanför en dörr, att få in saker där man minst anar det.

Rysk hängning menas att man hänger tavlorna tätt och blandat. Restaurangen Taverna Averna i Göteborg har en välfotograferad tavelvägg att inspireras av. Foto: Taverna Averna/Thats up  

4. Soffbord

Flera bord och många avlastningsytor skapar dynamik till vardagsrummet. Foto: Henrik Nero Syns i: Före och efter: Så stylades hemmet till en designsäker dröm  

– Vi är ganska förtjusta i flera soffbord, ett större framför soffan så klart, men även småbord. Kanske ett lite mindre avställningsbord, en snygg pall – ja, sådana små onödiga möbler. Sedan beror det så klart på rum, det ska inte bli plottrigt, men det kan vara rätt skönt att ha ett lite högre bord bakom soffan med en lampa eller för att ställa kaffekoppen på, säger Lina och fortsätter:

Annons

– Flera bord ger mer dynamik åt rummet än om man bara har en soffa, ett bord och en tv-bänk. Det är lyxigt att få gå loss på sådant som inte har någon direkt funktion. Ett vackert bord med en spegel eller vas på till exempel, kan göra att rummet känns inrett.

5. Dölj tv:n

Låt inte tv:n ta över inredningen, integrera den i omgivningen istället. Foto: Klas Sjöberg för Alcro trend  

– Försök dölja tv:n. Antingen att du bygger in den i någon form av bokhylla eller så bakar du in den bland konsten. Vi tycker om att titta på Netflix precis som alla andra, men det blir tråkigt när tv:n blir en stor, svart skärm på ena väggen när skärmen är släckt, säger Lina.

– Många som köper tv idag köper den varianten som ser ut som en tavla när den är avstängd, på så vis blir den inte rummets centrum.

Läs också:

Nu lanseras tv:n för konstälskaren

Stylingskola: 9 knep för att ta bättre inredningsbilder

Stylisten: Så fixar du vårstilen – 8 stylingtips

Annons