Elisabeth Dunker om barnkollektionen för Granit

Annons

Elisabet Dunkers kollektion släpps den 10 december i alla Granits butiker och på webben. Här berättar hon bland annat om var hon finner inspiration till sitt arbete.

Berätta om dig, din bakgrund och utbildning!
– Jag har pluggat design i fem år på Högskolan för Design och Konsthantverk. Jag är född och uppvuxen i Sandviken i Gästrikland men har bott i Göteborg sedan början av nittiotalet.

Berätta om den nya barnkollektionen och samarbetet med Granit.
– Det känns fantastiskt fint att få arbeta och förknippas med ett företag som Granit. Jag är ett stort fan! Samarbetet har varit kul och givande hela vägen, de är bra på det de gör i alla led.

Dunker_2
 

Vad hade du för tankar kring kollektionen och var hämtade du inspiration till den?
– Uppgiften var att ta fram ett lekfullt uttryck med en barnslig twist, men som fortfarande håller sig inom ramarna för konceptet Granit. Kaninskogen är ett skönt ställe tänker jag, som ligger på en obestämbar plats med filurer och gröna träd att klättra i. Jag ska prova prylarna på min systerdotter som är 1 1/2 år gammal och se om de får godkänt.

Annons

Vilka olika delar består kollektionen av?
– Det är dels en liten barnklädeskollektion med leggings, t-shirt och mössa i 100% ekologisk GOTS- och Fairtrade-certifierad bomull. Det innebär att produktionen kontrolleras på alla nivåer utifrån strikta miljö- och sociala kriterier. Sedan är det ett gäng inredningsprodukter, bland annat förvaring som ju är Granits hörnsten, och vimplar, affischer och annat fint med samma mönster.

Läs även: Elisabeth Dunker formger exklusiv barnkollektion för Granit

Berätta om bloggen Fine Little Day. Hur kommer det sig att du startade den? Vilka är tankarna bakom och syftet med bloggen?
– Jag startade bloggen Fine Little Day år 2007. Den kom att bli en plats där jag kunde ägna mig åt dagdrömmar och kommunicera med människor. Kärnan, essensen i alltsammans handlade om att på ett lekfullt vis, uppskatta vardagen egentligen. Men också mycket om yta och estetik. Bloggen startades spontant utan mer ingående tankar på hur, vad och varför. Jag fascinerades över att kunna dela text och bild på nätet, det var väl det. Kommunikationen, peppen och feedbacken jag fick motiverade mig att fortsätta, och när jag väl var igång var det svårt att sluta. Efter hand väcktes en tanke om ett ”varumärke” under samma tak. Det jag presenterade i min första lilla nätshop ”ombloggades” i en del prominenta internationella sammanhang, bland annat Time UK och Vogue Japan.

Vad inspireras du av?
– Other art (outsider art, självlärd konst reds. anm.), folkkonst, barnkonst och av att strosa omkring på loppisar eller i skogen.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Ingen dag den andra lik. Oförmågan till struktur och rutin sitter i mitt dna. Jag försöker få till en lång promenad någon gång under dagen, helst innan det blir mörkt. Det är väl det närmaste jag kommer kontinuitet. I övrigt jobbar jag bäst på kvällar och nätter.

Dunker_3_2
 
Dunker_7
 

Publicerat 07 december 2015
Annons