Julgran inspiration

9 fina julgranar att inspireras av – så klär vi granen i år

Få till en riktigt ljuvlig julkänsla hemma genom att skänka din gran lite extra kärlek. Behöver du inspiration? Vi listar 9 vackert pyntade julgranar i olika stilar!

Annons

Ta in vintern i hemmet genom stämningsfullt julpynt! För många är granen den mest centrala prydnaden under julen – och det är inte så konstigt, med tanke på att en julgran enkelt kan skapa den där mysiga känslan i ett rum.

Det finns flera sätt att pynta en gran på än med kulor, ljus och stjärna. Du kanske är svag för starka färger och mönster, förtjust i den lekfulla danska stilen, eller möjligen föredrar du ljusa och nätta dekorationer? Nedan listar vi 10 julgranar i olika stilar som vi älskar och inspireras av!

Drömlika mönster och starka färger

Svenskt tenn julgran
 

Du som vill ha en julgran med ett personligt uttryck gör rätt i att våga ta i. Blanda julpynt i olika åldrar och stilar och kombinera ärvda, gamla och nya dekorationer om vartannat. På så vis andas din gran också minnen från tidigare jular och blir särskilt stämningsfull.

Annons

Julgranen i Annes hus på Millesgården i Stockholm är vackert dekorerad av Svenskt Tenn, med en blandning av pynt. Exempelvis julgransdekorationer från deras nya kollektion som är framtagen i samarbete med konstnären och formgivaren Luke Edward Hall. De färgstarka figurerna och kulorna är inspirerade av myten om den försvunna staden Atlantis – och deras mönster och former för tankarna till hav och korallrev.

Svenskt tenn juldekorationer
 

Nätt och vitt i papper

Julgransdekorationer papper
 

Många av oss drömmer om en vit jul, men det finns inga garantier på att det blir snö. Är du orolig för att mötas av slask den 24 december kan du satsa på ett säkert kort och dekorera din gran med pynt som minner om gnistrande snö och is.

Annons

Hängen i vitt och krispigt papper är ett elegant, stilrent och nätt alternativ. Handvikta dekorationer adderar dessutom lite extra till julmyset, eftersom de ser hemgjorda och gemytliga ut. Orkar du inte sätta dig och vika papper själv finns handgjorda pappersfigurer att köpa. Arkitekten Amanda Betz har exempelvis designat ornament för Ferm Living – som är så vackra!

Skulle du tröttna på att sätta pappersstjärnan i topp eller hänga dekorationerna i granen kan de också placeras på andra ställen i hemmet. Stjärnan kan du hänga i ett fönster och övriga pappersfigurer kan exempelvis dingla från dörrhandtag eller en knoppar.

Mjuka textilfigurer i dansk design

Julgransdekorationer tyg
 

Är du förtjust i tygfigurer och har Köpenhamn som favoritresmål? Spana in den här både stilfullt och kreativt klädda julgranen. Det är svårt att inte bli kär i de här juldekorationerna, formade som exempelvis danska smörrebröd, kringlor och olika landmärken i Köpenhamn.

Annons

Vill du bibehålla en modern stil även när du julpyntar så är den här granen ett praktexempel. De härliga figurerna i kombination med moderna julkulor och marmorerade korgar ger ett stilsäkert intryck som inte stör ögat.

Harmoniska blommor

Julgransdekorationer blommor
 

Har du tröttnat på traditionella julkulor och dekorationer till granen? Förnya ditt pynt genom att addera vackert blomformade julgranshängen! Om du känner dig tveksam eftersom du vill hålla dig till traditionella utsmyckningar så behöver du inte oroa dig. Faktum är att det redan på 1800-talet placerades blomsterformade dekorationer i julgranar.

Annons

Några fina alternativ på hängen är Sofia Vusir Janssons pappersblommor, inspirerade av spröda magnolior. Blommorna i vitt och rött kan lysa upp vilken julgran som helst och ger ett både stämningsfullt och harmoniskt intryck. De handvikta pappersblommorna hittar du på Svenskt Tenn. Kombinera gärna med Sam Wildes mässingshängen utformade som blåregn, för ett mer elegant uttryck.

Lekfulla figurer

Danska julgransdekorationer
 

Vi älskar den här lekfullt klädda granen med glitter, levande ljus och färgglada glasfigurer. Du som söker inspiration till en originell och ungdomlig julgran har hittat rätt! Det är svårt att inte genast bli glad när man ser de här iögonfallande hängena från HAY.

Annons

De kreativt formade dekorationerna är inspirerade av olika jultraditioner världen över. Därför kan du välja ut figurer som speglar just dina traditioner och på så vis göra din gran personlig. Motiven att välja mellan består av allt ifrån apelsiner, pepparkakor och brädspel – som vi knyter an till en klassisk svensk jul – till italiensk julkorv och marshmallowfluff på burk.

Hay julgransdekorationer
 

Iögonfallande kruka

Julgran i kruka
 

Är du inte mycket för dekorationer överhuvudtaget, utan föredrar någonting mer avskalat? En julgran behöver naturligtvis inte vara överströdd med pynt och glitter. Den behöver inte heller vara formad som en klassisk julgran – eller ens vara en gran. Ett naturellt barrträd kan definitivt vara vackert i sig!

Annons

Då kan du istället lägga allt krut på att hitta en snygg kruka, förutsatt att ditt träd är planterat i jord. En stor trend som vi har sett mycket av i år är asymmetriska och abstrakta former. Bibehåll ditt stilsäkra hem genom att välja en kruka i en spännande design, men lämna julträdet orört.

Hållbart dekorationsträd

Julkulor
 

Men vem säger att ett julträd ens behöver ha barr? Vill du satsa på ett mer hållbart alternativ så kan du dekorera en befintlig växt som du redan har i hemmet. En stor grön växt eller några dekorativa torkade kvistar kan lätt piffas upp med julgranspynt.

Annons

Att exempelvis hänga julkulor i andra växter än en julgran ger dig ett unikt julträd, som kan få ett riktigt intressant uttryck.

Stilren mässing och levande ljus

Julgransdekorationer mässing
 

Vill du dekorera din julgran klassiskt men avskalat så är pynt i mässing ett fantastiskt alternativ. Satsa på enkla former för en extra stilren och modern känsla, samtidigt som den blanka mässingen inte tummar på den genuina känslan.

De här juldekorationerna från Ferm Living påminner nästan om vanliga smycken – och är såväl dekorativa som vilsamma för ögat. Vill du ha levande ljus i julgranen är det också bra att övriga dekorationer inte är antändliga, men kom ihåg att ändå alltid ha uppsikt eftersom själva granen kan ta eld.

Annons

Guldkant på granen

Guldiga julgransdekorationer
 

Julpynt behöver definitivt inte vara tomterött! Dekorera med toner av guld för en mer lyxig och exklusiv känsla. Vi älskar den här julgranen, klädd i gyllene tygblommor från Åhléns. Att blommorna är formade som allas vår favoritjulblomma amaryllis sätter pricken över i. Placera några amaryllisar i samma rum som din julgran, så skapar du en röd (guldig) tråd.

Residence formpris 2022: Här är vinnarna
Residence formpris 2022: Här är vinnarna
1:42
Annons