julpynt idéer

Skapa en vacker jul hemma – 19 idéer till julpyntet

Behöver du inspiration till juldekorationerna? Vi listar 19 fina idéer som skapar julstämning hemma, oavsett om du föredrar något minimalistiskt, vill julpynta traditionellt eller satsa på årets jultrender.

Annons
Så lätt målar du om din tråkiga lampa
Så lätt målar du om din tråkiga lampa
1:19

Vissa föredrar att sätta upp det första julpyntet så fort allhelgonahelgen är över och börjar räkna ner till advent med konceptet novent. Andra är strikta med att juldekorationerna inte åker upp förrän till första advent. Oberoende av när du börjar plocka in julen i ditt hem kan du inspireras och komma i stämning inför redan nu!

Vi har samlat 19 fina idéer på hur du kan julpynta hemmet – kanske hittar du något nytt sätt att dekorera på inför årets jul?

Annons

1. Julpynta i sovrummet

nattduksbord med adventsstjärna
 

När vi julpyntar hamnar fokus ofta på vardagsrummet, men några dekorationer i sovrummet kan göra stor skillnad för mysfaktorn i december. Prova att byta ut sänglampan mot en adventsstjärna och byt ut dina vanliga sängkläder mot en julig bäddning. Påslakan i exempelvis rostrött, skogsgrönt eller salviagrönt går dessutom enkelt att styla året om, och behöver inte nödvändigtvis endast användas vid jul.

2. Enkel juldukning

enkel juldukning
 

Lägg krut på dukningen i december! Vem har sagt att man bara behöver duka fint under själva julhelgen? Låt advent bli en vacker väntans tid genom att smyga in detaljer från juldukningen, som de här personliga julkulorna som fungerar som namnskylt till bords!

Annons

3. Dekorera med julgranskulor

julgranskulor i skål
 

Dekorera med julgranskulor redan innan du tar in granen! Placera dina favoriter i en vacker skål och låt dem bli en del av ett stilleben i väntan på julhelgen.

4. Julkort till bords

dukat bord med julkort
 

Ett fint tips till julafton, placera ett julkort på varje persons plats vid matbordet. På så vis kan du märka ut vem som ska sitta var, samtidigt som man får en liten present i form av ett personligt julkort när man sätter sig till bords.

Annons

5. Julpynta spiselkransen

Julpyntad spiselkrans
 

Om du har en kakelugn eller öppen spis med en spiselkrans är det en självklar plats för att skapa julstämning i hemmet. Dekorera med granris eller en girlang och häng några dekorationer för att få till en riktigt mysig julhörna i hemmet.

6. Satsa på en julbukett

Julbukett med rosa och röda blommor
 

En bukett med blommor i julens anda är ett fint sätt att inreda inför högtiden. Oavsett om du satsar på traditionell amaryllis och julstjärna, eller satsar på något mer okonventionellt som går i julens färgpalett, så blir det en vacker detalj i hemmet!

Annons

7. Uppdatera konsten hemma

Julgransposter på väggen från Desenio
 

Ett annorlunda, roligt sätt att uppdatera hemmet inför jul är att inreda med posters med jultema. Kanske har du redan en poster som hänger uppe, som du enkelt kan byta ut mot en annan i ramen? Eller så hänger du upp något helt nytt, som den här stora postern med en gran, som fungerar som en minimalistisk julgran tack vare sin väl tilltagna storlek.

8. Julpynta växthuset

Ett julpyntat växthus i trädgården
 

Har du ett växthus på tomten? Gör det till en julig oas med granris, julens växter och dekorationer! Värmande fårfällar, plädar och ljus gör det mysigt att umgås i växthuset även i december.

Annons

9. Minimalistiskt hänge

minimalistisk juldekoration från tine k home
 

Ljuskronan är en favorit ovanför matbordet i juletider, men om du vill hålla det enkelt kan du pyssla ett eget juligt hänge istället. Häng en mistel, en julgransdekoration eller vad du vill i ett fint snöre och häng upp ovanför matbordet, i dörrkarmen eller fönstret.

10. Mysig läshörna med adventsstjärna

Stor adventsstjärna i fönster med läshörna
 

En stor adventsstjärna i fönstret lyser inte bara upp, den skapar också en perfekt plats i hemmet att inreda en mysig läshörna vid. Har du en djup fönsternisch som på bilden ovan behöver du inte mycket mer än en sittdyna, men det går lika bra att ställa en skön fåtölj intill fönstret.

Annons

11. Avskalad juldekoration med kvistar

grenar med minimalistiskt julpynt
 

Inte sugen på det klassiska och en julgran med massa pynt? Dekorera med några enkla kvistar som du hänger enstaka prydnader i. Juldekorationer i papper är populära och går dessutom att göra själv om du är sugen på ett DIY-projekt.

gren med julpynt från julkulan
 

12. Inred det tomma hörnet

Vägg med adventsstjärna
 

Vi är många som har ett hörn hemma som inte riktigt fått så mycket kärlek som vi kanske hade hoppats på. När det är dags att julpynta är de här ytorna perfekta att piffa till. Ett tomt hörn lyser direkt upp när du hänger en adventsstjärna där!

Annons

13. Julpynta i trädgården och vid ytterdörren

Julpyntad trädgård och veranda
 

En julpyntad entré kan sätta tonen för julen! Lys upp i trappan och på verandan med ljusslingor och lyktor. Gröna inslag är också ett fint sätt att dekorera runt entrén, exempelvis med girlanger av granris eller små träd. En krans (eller två, om du har dubbeldörrar!) blir pricken över i:et!

Annons

14. Juldekorera balkongen

juldekorerad balkong med ljusslinga runt räcket
 

Glöm inte bort balkongen när du julpyntar lägenheten! En enkel ljusslinga kan vara allt som behövs för att få till mysfaktorn på balkongen. Mjuka ullplädar och fårfällar på möblerna gör det mysigt att sitta ute en stund även i vinter.

15. Piffa till juldukningen med grönska

juldukning med granrisgirlang och ljusslinga på matbordet
 

Du behöver inte köpa nytt för att få till en inspirerande juldukning. Genom att plocka in naturens grönska sätter du enkelt en julig touch på det du redan har. Låt kreativiteten flöda när du dukar bordet och prova dig fram för att hitta detaljerna som passar din stil!

Annons

16. Dekorera fönstret i jul

Julpyntat fönster med girlang
 

Det går att julpynta fönstret på en mängd olika sätt. Den här idén, med en girlang som fästs i fönstervredet, tycker vi är en rolig idé utöver den klassiska adventsstjärnan och julljusstaken.

Annons

17. Stilleben med julkänsla

Piano med julstjärnor och pynt på
 

Skapa ett stilleben genom att gruppera dina juldekorationer. Det här är ett perfekt stylingknep på exempelvis pianot eller sidobordet, och gör ett större intryck i inredningen än om dekorationerna skulle vara utspridda var för sig.

18. Inred med julens textilier

soffa med textilier och julinredning
 

Ett enkelt sätt att uppdatera inredningen och göra hemmet julredo? Byt ut några textilier för att få en ny färgpalett och addera mysiga texturer som bidrar till en ombonad stämning.

Annons

19. Håll det enkelt

vas med kvistar och julljus på bord
 

Om du inte är ett fan av de traditionella formerna och figurerna som kommer med julen kan du välja att istället hålla det enkelt och vara trogen din inredningsstil. Satsa på några få, utvalda detaljer som ger rätt stämning i just ditt hem. Det kan vara några kvistar du vanligtvis inte har i vasen eller ett stilrent ljus som räknar ner till jul i din ljusstake som du alltid använder till vardags.

Publicerat 22 november 2022
Annons