Hanna listar: Veckans 12 främsta inredningsnyheter

Nya varumärken, premiumsatsningar och veckans mest inspirerande nyheter; chefredaktör Hanna Nova Beatrice summerar den senaste veckans största inredningsnyheter.

Annons

1. JM premium

premiumliving5
 

Allt fler fastighetsbolag satsar på premium i kölvattnet efter Oscar Properties; på senare tid har vi sett nya aktörer som Genova och Glommen & Lindberg ta mark, och nu ger sig även de stora och etablerade breda fastighetsbolagen in i leken. JM Premium är en sådan satsning, här deras inspirerande bilder som släpptes i veckan.

2. Design house

fieldsnk
 
torsochair
 

En hyllning till Design house Stockholm som fyller 25 år, och en hyllning till stylistyrket, vars status inte motsvarar liknande roller i exempelvis film och teater. Design house har gett sex stylister fria händer att tolka varumärket på NK i Stockholm. Nya stolen Torso av Lisa Hilland premiärvisades också i veckan.

Annons

3. Oblure

balance
 
mondo
 

Ett nytt svenskt varumärke med bas i Göteborg och fokus på belysning som skiljer sig från mängden. På Maison et Objet förra veckan lanserades den balanserande lampan Balance av Viktor Castaneda och senare i år kommer den grafiska pendeln Mondo.

4. My Residence

myresidence
 

Stolta, glada och tacksamma! Nya numret av My Residence lanseras nästa vecka och finns i butik från 7/2. Den säljs på Pressbyrån under två månader, och under resten av året i Sverige och internationellt i utvalda butiker och bokhandlare. Från slutet av nästa vecka kan man även beställa den online via vår sajt. Läs mer om nya numret här.

Annons

Vårt lanseringsevent går av stapeln på Pom och Flora i samarbete med Mjölk. De kommer även sälja My Residence nästa vecka.

5. Shaker

shaker
 
mjolk
 
mjolk2
 

Influenser från shaker-samhället har alltid influerat formvärlden, men med utställningen i kanadensiska butiken Mjölk förra månaden blev det åter uppmärksammat. Mjölk varvade 30 unika originalmöbler från Shaker-eran med nya produkter de nu producerar, där formgivare som Hallgeir Holmstedt och Thom Fougere hämtat inspiration från Hancock Shaker Village. De kommer visas under Stockholm design week.

Annons

6. Hanna och Como

comosoffa
 
hannairemobel
 

Ire möbler har smygvisat årets möbelnyheter, den kurviga lite italienska soffan Como av Mattias Stenberg och Emma Olbers fåtölj Hanna som nu vidareutvecklats och blivit soffa. Fina nyheter av ett företag som satsar på miljö på ett tydligt sätt.

7. Uppdatering

Swedese
 
swedesefatolj
 

Svenska Swedese har inlett en förnyelse av företaget, med nytt bildspråk och en rad nya fina samarbeten, med Monica Förster som creative director. Det känns gediget och välgenomtänkt, bland annat får klassikern Lamino ny skrud med vackra mönster av finska konstnären Kustaa Saksi, ett mönster som även syns på företagets första kollektion kuddar/accessoarer.

Annons

8. Design för alla

dahlgrenlervik
 
Arkdes-kopia
 

Om det är något som gör mig glad tiden innan en möbelmässa så är det att se hur alla inom möbelbranschen kämpar för att skapa något riktigt bra; fina installationer, inspirerande utställningar och nytänkande montrar. Det läggs ner enorm energi, och de flesta aktörernas engagemang sträcker sig långt utanför ett klassiskt jobb – detta är en passionsdriven bransch. Med tanke på det är det extra fint att några utställningar som öppnar under möbelveckan har öppet för allmänheten och når ut till fler. Tummen upp för Alexander Lervik och Eva Dahlgrens oväntade utställning på Designgalleriet, se den!

Annons

Andra utställningar öppna för allmänheten är bland annat Designed to Last på Arkdes och Eero Aarnio på Nationalmuseet/Kulturhuset. Vill man inspireras av bra möbelnyheter kan man även besöka Nobis, där anrika Dux ställer ut sitt första stora samarbete på många år under hela nästa vecka, och Skeppsholmen där Artek visar ett nytt samarbete med Daniel Rybakken. Vill verkligen skåla för alla som kämpat natt och dag de senaste veckorna för att få till något bra under den kommande möbelveckan, Sverige är en fantastiks designnation – låt oss alla vara glada för varandra och fira att vi gör något fint tillsammans!

9. Ny bok

diashow01 2
 

Ny bok på önskelistan; Spaces av Joseph Dirand, I butik i mars. Tipstack till Seventeendoors.

Annons

10. Utomhusmöbler

domo outdoor 2 foto Daniela Ferro low res
 
domo outdoor foto Daniela Ferro 1 kopia low res
 

Domo Designs stilrena möbler i stål produceras av familjens fabrik Kongamek. Med de nya hyllorna som presenteras nästa vecka lanseras även möbler i rostfritt för utomhusbruk. Läs mer om kollektionen och grundaren här.

11. Artek

IMG_8470
 
artekkruka
 

Två favoriter bland finska Arteks senaste nyheter; krukorna Riithie baserade på de krukor Aina Aalto gjorde till henne och Alvars hem 1937. Samt den helt fantastiska boken om Alvar och Aino Aalto som Artek gett ut.

Annons

12. Norsk soffa

morten
 
morten1
 

Norska duon Morten & Jonas har gjort en fin soffa för Petite Friture. Eller kanske kan den ses mer som en soffmöbel än en klassisk soffa, flexibla moduler som kan kombineras på olika vis.

Läs mer:

Hanna listar vecka 3

Spana in JM bostäders nya exklusiva inredningskoncept

Ritade soffbord till sig själv – nu säljs de överallt

Annons
Publicerat 03 februari 2017
Annons