allt om inredningen på stiernan ramen i gamla stan

Allt om inredningen på Stiernan Ramen i Gamla stan

En mer avskalad restaurang får man nog leta efter... ­Arkitekten bakom inredningen är uppvuxen i Stockholms enda John Pawson-hus.

Här är allt du vill veta om inredningen på Stiernan Ramen i Gamla stan i Stockholm!

Annons
Kika in hemma hos Frida Ronge
Kika in hemma hos Frida Ronge
0:39

Marvin Palmgrens karriär som arkitekt började lite annorlunda. Nämligen som 16-åring på besök hos minimalistguden och arkitekturikonen John Pawsons arkitektbyrå i London. Marvins far hade anlitat John Pawson för att rita en villa som skulle byggas söder om Stockholm.

Den mycket arkitekturintresserade Marvin fick följa med till kontoret för ett möte om fönstersättningen. »Jag var inte bara väldigt arkitekturintresserad utan också lite ung och osmidig. Byrån hade gjort ritningar där man lagt in olika texturer för att symbolisera fasadens olika material vilket inte föll mig i smaken. Jag ville ha en vanlig linjeritning i svartvit och sa det flera gånger – men blev totalt ignorerad. Tills jag verkligen tog i och sa något i stil med ’det här ser ju ut som skit’.«

Annons

Ögonbryn höjdes. Plötsligt öppnades en dörr och en svartvit ritning las framför Marvin på bordet.

»Nå, hur skulle du placera fönstren«, frågade Pawson.

Marvin ritade utan att tveka.

»You have a good eye«, tyckte Pawson och avslutade mötet senare med erbjudande om praktikplats till Marvin som då gick industridesignlinjen på gymnasiet.

Det blev fler vändor på Pawsons arkitektkontor, men till slut studerade Marvin till arkitekt på KTH i Stockholm.

marvin palmgren
Marvin Palmgren driver en egen arkitektur- och designstudio.  

Marvin Palmgren

Ålder 32 år.

Bor I villa vid Drevviken i Stockholm.

Gör Driver sin egen designstudio Marvin Palmgren.

Annons
Stiernan Ramen i Gamla stan har avskalad inredning
32 minutiöst planerade kvadratmeter på Stiernan Ramen i Gamla stan i Stockholm. Lokalen har medvetet hållits så luftig som möjligt, för att även få plats med gäster som hämtar mat.  

Nu har han ritat sin första restauranginredning, Stiernan Ramen i Gamla stan i Stockholm. Paret Pernilla och Paris Sgouridis som driver stället känner Marvin sedan länge, för han har även ritat en del inredning till deras lägenhet som ligger i samma fastighet. Huset finns på Österlånggatan i Gamla stan. Källarvalvet är från 1500-talet, och marinerad i Stockholmshistoria. Här har Grönstedts destillerat sin första punsch sägs det. Bellman var här och huset ovanför källaren är från 1600-talet. Sgouridis har drivit restaurangen sedan 2012, men under pandemin bestämde de sig för att renovera och gå all in på Ramen-konceptet.

Annons

»Det var lite allt eller inget, må det bära eller brista. Och vi visste hur Marvin jobbade sedan tidigare, så vi kände oss trygga med honom.«

Inredningen på Stiernan Ramen i Gamla stan

stiernan ramen i gamla stan i stockholm
Huset från 1600-talet med ett valv från 1500-talet ligger på Österlånggatan i Gamla stan.  

Inredningens extremt minimalistiska approach skvallrar om att det är en perfektionist som varit i farten. Inte en pryl är framme, förutom sex små bruna pipettflaskor bakom disken som tydligen innehåller chiliolja. Alla andra ingredienser finns i utdragslådor.

»Marvin lyssnade väldigt noga på hur vi jobbar och nu fungerar det verkligen otroligt bra«, säger Paris som kokar all buljong. »Mer lättstädat ställe får man leta efter.«

Annons
inredningen på stiernan ramen i stockholm
Bardisk och stolarna i massiv valnöt bildar en möbel och dominerar inredningen.  

»Det fanns många utmaningar i projektet med tanke på den begränsade ytan, ca 32 kvadratmeter. En var att få plats med ett industrikök utan att förlora för många sittplatser samt få till ett bra arbetsflöde på en liten yta. Innan renoveringen stod man inklämd i en av fönsternischerna och tillagade maten. Lösningen blev att matlagningsytan flyttades till mitten av lokalen, vilket i sin tur ger ett större fokus på kocken då gästerna kan se vad som händer i köket«, säger Marvin.

Annons

Resultatet blev ett öppet kök som samverkar med resten av lokalen där kocken och personalen blir en del av gästernas upplevelse.

restaurangen stiernan ramen i gamla stan
Varenda detalj är specialritad, även lamporna.  

Köksön tillsammans med barstolarna kan ses som en möbel där stolarna kan skjutas in under bardisken. Den långa köksön, hyllorna, fönsterborden och barstolarna är alla tillverkade i massiv valnöt.

»Det kostar en slant, men är mer hållbart i längden«, säger Marvin. »Om något år är det bara att slipa lite på det här, då är det som nytt.«

Annons

Ramenskålar och skedar specialbeställdes hos Anna Morgado, keramiker i Hamburg. Glasen av Vincent van Duysen matchar en grön ton som även återfinns i glasyren på insidan av skålarna. Här lämnas absolut inget åt slumpen.

ramenskålar
De väl tilltagna Ramen-skålarna är specialbeställda av Anna Morgado en keramiker i Hamburg.  

Väggarna är för övrigt fullständigt monokroma, ingen meny stör blickarna.

Den läggs istället fram i form av en diskret papperslapp inför beställningen.

»Det kom Paris och Pernilla på helt själva. Många stamgästerna vet dessutom exakt vad de vill ha«, ler Marvin.

Publicerat 22 maj 2023
Annons