Inred med målade tak, inredningsinspiration

Inred med målade tak! Sex idéer att inspireras av

Nu skapas det blickfång – i taket. Inspireras av sex snygga miljöer där målade tak står i fokus.

Annons
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34

Älskar du också målade tak? Då är du långt ifrån ensam. Målade tak har fått sig ett märkbart lyft och genomsyrar våra flöden allt oftare. För dig som söker färgstark inspiration samlar vi några målade tak-favoriter som vi inte kan få nog av just nu.

Boosta hemmiljön med målade tak – sex inspirerande lösningar vi gillar lite extra just nu:

1. Lugnande blått

Inred med målade tak, blått
Hämta inspiration från det behagliga blåa lugnet hos galleristen Ellen-K Willa. Foto: Fanny Rådvik Styling: Sophia Bratt Syns i: Hemma hos galleristen Ellen-K Willas 1700-tals hus.  

Lugnande himmelsblå nyanser genomsyrar 2022 års ledande färgtrender och är perfekta att inreda med i både större och mindre omfattning. Låt behagligt blått prägla taket för en omedelbart avkopplande effekt, diskret färgklick och härligt lyft som inte kompromissar med en behaglig inredningsbild.

Annons

2. Neutrala nyanser

Inred med målade tak, neutrala nyanser
Förstärk den minimalistiska känslan med neutrala färger, både på väggarna och i taket. Foto: Jotun.  

Vitmålade tak är tidlösa och gifter sig väl med inredningsbilden oberoende säsong. Förstärk rummets minimalistiska anda genom att satsa på ett vitt tak medan rummets väggar går i andra neutrala toner. Inspireras av Jotun där en enkel färgsättning adderar ett harmoniskt lugn.

3. Industriell atmosfär

Inred med målade tak, industriell känsla
Att även låta vägg- och takfärgen genomsyra rummets dörrar skapar en tydlig enhetlighet. Foto: Mike Karlsson Lundgren Styling: Sophia Bratt Syns i: Hemma hos formgivaren Lucas Morten i Varberg.  

I en annars vass, rustik och möjligen industriell miljö blir målade tak ett snyggt komplement. Influeras av formgivarna i Varberg där väggar, tak och även dörr målas i en och samma kulör som dessutom bryter av rummets befintliga inredningsstil. Genom att satsa på en dov färg blir det en färgklick utan att ta över för mycket.

Annons

4. Stilfullt mönster

Inred med målade tak, mönster
Låt färg och mönster möta varandra för ett extra maffigt blickfång. Foto: Bemz.  

Målade tak behöver inte nödvändigtvis betyda extremt färgstarka blickfång. Tänk istället ytterligare ett steg utanför boxen och kombinera nedtonad kulör med diskreta mönster. I många äldre fastigheter finns ofta båda delarna bevarade, men det går minst lika bra att skapa liknande blickfång från scratch.

5. Color blocking

Inred med målade tak, color blocking
Color blocking kan te sig på olika sätt, bland annat i lugnare skala. Foto: Helena Nord via An interior affair.  

Att maxa med color blocking och satsa på ett flertal färger i en och samma miljö är en uppåtgående trend. Räds inte att slå två flugor i en smäll och låta den behagliga pastelltendensen kliva fram i mixen. Hos Elin Skoglund ser vi ett utmärkt exempel av en mer nedtonad color blocking med vitt och blått i huvudsak.

Annons

6. Vass kontrast

Inred med målade tak, svarta tak
Mjuka upp den vassa svärtan med mjuka kontraster, exempelvis i form av rosa. Foto: Straight design studio.  

Vem älskar inte en vågad kontrast? Svart är en sann trotjänare när det kommer till kontrasterande statementkänsla. Kulören är dessutom lite av en bubblare som endast spås bli mer populär att inreda med. I den här miljön agerar sobert svart en maffig bas medan det ljusrosa taket adderar balans och skapar mjukare intryck.

Publicerat 16 november 2021
Annons