Marie Olsson Nylander Palats Sicilien

Marie Olsson Nylanders inredningstips – så skapar du den mysiga känslan i hemmet

Inredaren, stylisten och inredningsdesignern Marie Olsson Nylander är ett namn på mångas läppar just nu. Hon syns på såväl tv som hörs i radio – och har precis släppt sin första bok.

Annons

Marie Olsson Nylander och hennes familj har två hem – kaptensvillan i skånska Höganäs och det rosa kråkslottet i Termini Imerese på Sicilien.

I det populära tv-programmet Husdrömmar Sicilien har vi hittills fått följa Marie, hennes man Bill och deras fyra barn i två säsonger. I SVT-serien väcker de liv i Greve Cirillos gamla 1700-talspalats om 450 kvadratmeter, som hade stått tomt i över 30 år innan familjen virvlade in.

Nu har Marie släppt inredningsboken Det rosa huset, som gräver djupare i Maries filosofi, livshistoria och pärlan på Sicilien. Under måndagen, när boken först gavs ut, är Marie upprymd men har ännu inte landat i att boken faktiskt har blivit verklighet.

Marie Olsson Nylander Det rosa huset
 

– Jag har ju vetat att det kommer komma en bok länge, men nu när den äntligen är här så känns det fortfarande overkligt. När förstår man det? Jag vet inte när jag kommer göra det. Men det känns jättebra såklart. Jag är glad och rörd över att folk verkar tycka om den, säger Marie över telefon från Stockholms soliga gator.

Annons

Marie Olsson Nylander ville inte skriva någon “stel inredningsbok”

Med tanke på Husdrömmar Siciliens miljonpublik och Maries över 120 000 följare på sociala medier är det kanske inte en överraskning att boken väckt nyfikenhet.

– Intresset har varit väldigt stort, så det är jättekul, berättar Marie och fortsätter:

– Jag har aldrig gett ut en bok tidigare, men har alltid velat göra det. Jag gillar böcker väldigt mycket och det är en dröm att få lov att förmedla ett budskap på det viset. Instagram kan vara som en bok litegrann, eftersom du får lov att både skriva och dela bilder. Men det är på ett annat sätt med ett samlat bokformat.

Marie Olsson Nylander Sicilien
 

I boken får läsaren ta del av Maries inredningsråd, men också fragment från hennes barndom och uppväxt.

Annons

– Boken handlar inte enbart om det rosa huset, utan den är också självbiografisk. Den förklarar i bokform vad inredning betyder för mig, för det är en så stor del av mitt liv. Jag ville inte göra någon stel inredningsbok och jag gillar inte när man använder pekpinnar eller säger: “Så här ska du göra”. Jag vill bara lyfta inredningen – och på ett filosofiskt plan inspirera kring hur man kan göra och se på saker och ting.

Marie Olsson Nylander sovrum
 

Så skapar du den mysiga känslan i hemmet

Kan du inte heller få nog av Marie Olsson Nylanders härliga inredningsstil och vackra hem? Då har hon några råd för att få till den där mysiga atmosfären hemma.

Just när det kommer till att skapa en trivsam stämning har Marie framför allt ett centralt ledord: Textur. Hon rekommenderar att att blanda olika material och toner för att skapa en variation och väcka fler sinnen än bara synen. Känslan som Marie vill uppnå med texturerna är att man ska vilja sträcka ut sin hand och ta på inredningen i ett rum.

Marie Olsson Nylander blåa rummet
 

– Man kan ju ha ett helt vitt hem som ändå känns som ett varmt hem, men även ett vitt hem som bara känns kliniskt. Det handlar om värmen i nyanserna och texturen i materialen, säger Marie och frågar sig:

Annons

– Vad får dig att vilja ta på en mjuk tröja? Vad får dig att vilja röra vid ett par silkesstrumpor? Den känslan vill man ha kring sin inredning.

Marie hänvisar också till klassikern att blanda gammalt med nytt – och lyfter särskilt fram de pjäser som i sig är betydelsefulla. Hon själv väver gärna in föremål som hon burit med sig länge och som har en historia. De tilldelas centrala platser i hemmet.

Så färgsätter du ditt hem rogivande

Ytterligare ett signum i Marie Olsson Nylanders hem är de vackra, rogivande färgsättningarna på rummen. I palatset på Sicilien varvas toner av exempelvis blått, rosa och brunt.

– Jag älskar ju färg men jag tycker inte om sådana skrikiga färger som man blir chockad av. Jag tänker att du kan jobba med alla kulörer, men hålla dig till samma färgfamilj, råder Marie den som söker en rofylld färgsättning.

Marie Olsson Nylander inredning
 

Men trots den allmänna hållningen tycker Marie också att det är kul med någon enstaka avstickare från färgfamiljen.

Annons

– För att det inte ska bli tråkigt så behövs kontraster, som lite svart eller lite blankt till exempel. Det måste hända någonting!

Marie Olsson Nylanders inredningstips

För den som vill ta efter Marie Olsson Nylanders inredningsstil är hennes bästa tips att köpa föremål från hela världen – och bortse från att det kan bli lite knepigt. När Marie hittar inredning hon vill ha på resor kan den ursprungliga tanken vara att det aldrig kommer gå att få hem sakerna, men hon menar att det alltid löser sig i slutändan.

– Jag tänker att du ska handla grejer där du hittar dem, oavsett var du är. Det är klart det kan vara jobbigt att ha övervikt på bagaget eller stångas med transportbolag, men grejerna kommer alltid hem till slut. Mitt tips är att inte vara så praktisk!

Om du vill sno stilen rakt av så har Marie två inredningsdetaljer som ligger henne särskilt varmt om hjärtat; en favoritpjäs i Sverige och en i Italien.

Annons

– I Höganäs hänger min stora Poliedrilampa som jag älskar. Den är så stor och gammal och har jättefint glas. Jag hade längtat i flera år innan jag hittade den. Det är en sådan där grej som jag alltid kommer ha kvar, it's a keeper.

Marie Olsson Nylander snäckspegel
 

I det rosa huset på Sicilien i sin tur klappar hjärtat extra starkt för en spegel från Shellman of Scandinavia.

– Det är två killar i Helsingborg som har limmat snäckor på en gammal spegel. Jag tycker väldigt mycket om den – den är cool.

När det kommer till förvaring rekommenderar Marie framför allt platsbyggt från golv till tak och längs en hel vägg om man får plats, eller gamla skåp.

– Man kan också bygga egna skåp av dörrar, det har jag gjort ofta. Med gamla pardörrar kan du göra stora träskåp, tipsar Marie.

Marie Olsson Nylander
 

Just nu är Marie, utöver boksläppet, aktuell med en ny kollektion mattor ihop med Ellos, som lanseras i mitten av september. Dessutom börjar den tredje säsongen av tv-serien Husdrömmar Sicilien sändas på tv den 20 oktober. Marie flaggar också för att vi kommer få ta del av ett roligt projekt, som ännu är hemligt, framöver.

Maries bok är det inledande projektet i Bokfabrikens samarbete med inredningsprofilen, influencern och förläggaren Ida Magntorn, som är redaktör och formgivare för boken. Du kan läsa mer om Det rosa huset och köpa boken här (reklamlänk).

Annons