uppdatera ikea möbler och kök miljövänligt

4 miljövänliga sätt att uppdatera Ikea-möbler & -kök

Inred miljövänligt genom att uppdatera och återanvända, istället för att byta ut. Vi tipsar om fyra enkla sätt att ge möblerna och köket från Ikea en andra chans i hemmet!

Annons

Vi behöver alla inreda och leva mer miljövänligt och hållbart för att inte belasta vår planet. Ett sätt att göra det är att använda möbler så länge som möjligt, och uppdatera dem vid behov med DIY-knep, istället för att köpa nyproducerat. Och när man behöver något nytt finns det mycket fint att hitta på second hand- och vintagemarknaden.

Har du Ikea-möbler eller ett kök från möbeljätten som är i behov av en uppfräschning? Förläng livet på dem istället för att göra dig av med dem. Med enkla medel och lite tålamod kan det som tidigare kändes som en tråkig soffa, ett opersonligt soffbord eller ett slitet kök vara som nytt, utan att det behöver tära på miljön i stor grad.

Här är fyra tips för dig som har inredning och möbler från Ikea hemma – och vill uppdatera dem miljövänligt:

1. Klä om Ikea-möblerna

En sliten soffa eller fåtölj får nytt liv med en ny klädsel. Särskilt miljövänligt blir det om du väljer bra material. Bemz, som gör klädslar för Ikea-möbler, lanserade nyligen sin Conscious-kollektion som är ett bra val eftersom den är gjord av helt återvunna material. Tygerna, som är vävda i Europa, är gjorda av bomull som kommer från textilspill inom modeindustrin samt en liten mängd polyester från återvunna PET-flaskor.

Annons
Kritstrecksrandigt överdrag till Ikea-soffa från Bemz
Conscious-kollektionen från Bemz är inspirerad av klassiskt herrmode med bland annat kritstrecksrandiga överdrag. Foto: Bemz  Foto: Kristofer Johnsson
Överdrag till Ikea-soffa i rosa sammet från Bemz
Överdrag i rosa sammet med en matt finish från Bemz nya, hållbara kollektion. Foto: Bemz  
Klädslar till Ikea-soffor i miljövänliga material från Bemz
Kollektionen är gjord i återvunna material från modeindustrin och återvunna PET-flaskor. Foto: Bemz  Foto: Kristofer Johnsson
Hållbara överdrag och klädslar till Ikea-soffor från Bemz
Förnya din soffa med ett nytt överdrag, istället för att köpa en ny möbel. Foto: Bemz  Foto: Kristofer Johnsson
Annons

2. Ge köket hållbara bambuluckor

Oavsett om du redan har ett Metod-kök från Ikea eller om du planerar att sätta in ett så gör de här luckorna i bambu köket både hållbart och stilfullt. The A Collection från Ask og Eng består av köksluckor i bambu och finns att få i flera ytbehandlingar samt med olika handtag. Luckorna tillverkas för hand i Norge och ger en exklusiv och hållbar look till Ikea-köket.

The A Collection från Ask Og Eng i bambu
Bambu är ett hållbart materialval och blir snyggt i köket. Foto: Ask og Eng  Foto: Ask og Eng
Ljusa bambuluckor till Ikea-kök från Ask og Eng
Luckorna finns i olika ytbehandlingar, från ljust till mörkt. Foto: Ask og Eng  
Annons
Ikea-kök med hållbara luckor i bambu från Ask og Eng
Luckorna skräddarsys till ditt Ikea-kök och tillverkas i Norge. Foto: Ask og Eng  

3. Gör det själv!

Innan du gör dig av med din Ikea-möbel (eller vilken annan möbel som helst), fundera på om det går att uppdatera den för att den ska få sin självklara plats i hemmet igen. Kanske kan lite målarfärg göra den till en ny möbel? Eller så kan bordet pimpas med en ny toppskiva eller byrån med nya ben? Inspireras av andras DIY-projekt för att hitta idén som passar din möbel och dina behov. Det kan vara små detaljer som förnyar möbeln helt!

Annons
Sänggavel i linne - DIY och Ikea-hack
Förnya sänggaveln med ett DIY-överdrag. Foto: Alicia Sjöström Styling: Anna Lenskog Belfrage & Miriam Walfridsson för Ikea Livet Hemma  
Gamla köksskåp från Ikea kan bli en stilfull tv-bänk.
Gamla köksskåp från Ikea kan bli en stilfull tv-bänk. Foto: Sara Medina Lind Styling: Pella Hedeby för Ikea Livet Hemma  Foto: Sara Medina Lind
Soffbordet från Ikea kan få en ny DIY-look med mosaik.
Soffbordet från Ikea kan få en ny look med mosaik. Foto: Ragnar Ómarsson Styling: Pella Hedeby för Ikea Livet Hemma.  
Ivar DIY-Ikea-hack med bets
Betsa eller måla om möblerna för en helt ny känsla! Foto: Ragnar Ómarsson Styling: Anna Lenskog Belfrage för Ikea Livet Hemma.  
Annons

4. Miljövänliga luckor till Ikea-kök

Picky Living, som är kända för sina stilsäkra luckor och detaljer till allt från Ikeas kök och garderober till sidoskåp, har inlett ett samarbete med White Arkitekter. Projektet går under namnet Gröna luckan och syftet är att lansera en så miljövänlig lucka som möjligt. Projektet går att följa på Instagram och målet är att lansera luckan innan årsskiftet 2021.

Ska du renovera innan den gröna luckan släpps är det fortfarande mer hållbart att addera nya luckor som är närproducerade av bra material, istället för att riva ut fullt fungerande stommar och sätta in ett helt nytt kök.

Annons
Picky Living köksluckor till Ikea-kök
Behåll stommarna och uppdatera med nya luckor, istället för att riva ut allt. Foto: Picky Living  
Köksluckor i massivt trä från Picky Livings samarbete med Lotta Agaton
Köksluckor i massivt trä från Picky Livings tidigare samarbete med Lotta Agaton. Foto: Picky Living  Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: John Ericssongatan 7 121 52 Stockholm Cell: 0735 066 660 Web: www.lefvander.se

Läs mer:

DIY: 5 lyxiga inredningsdetaljer du kan göra själv

Emma Olbers: »En soffa per person och livstid får räcka«

Trendspaning: Second hand och vintage – hetare än någonsin

Publicerat 18 september 2020
Annons