För en gångs skull har jag haft världens bästa renoveringstiming. Jag har byggt ett växthus som blev klar i december i fjol. I december, säger ni, det var ju också en årstid att bygga växthus i. Jo men det var faktiskt helt perfekt projekt att pula med hela hösten.Ingen hets och ingen odlingsstress. Bara att man behövde pannlampa för att kunna läsa monteringsanvisningen emellanåt, i novmebermörker utomhus….

Växthus från Willab Garden.

Mitt eget växthus som blev klar i december.

Och sedan till våren, som visade sig bli den konstigaste våren ever, så var vi redo så fort någon ens hunnit stava till »utomhussäsong«. Och så har vi haft växthuset som ett perfekt emergency-room under pandemin. Ok att umgås i, en till en med lagom avstånd och utan isiga vindar, utan vindskyddad och rätt så varmt.

Jag har fått en del frågor kring växthuset på instagram, så jag har sammanställt lite fakta.

Lackat växthus

Mitt växthus är i lackad aluminium och vi köpte det från Willab Garden, det finns liknande på Classicum. Det är på 14 kvadratmeter stor och vi byggde det själva. Leveranstid är sex veckor, så beställ snabbt om ni vill ha ett projekt för sommar och svemester … Vi gjöt bara några betongplintar. Jag är ingen händig person, så detta var inte svårt. Monteringen är inte svårt heller, mer som at skruva ihop ett mekano, men räkna med några dagar. Innan växthuset kommer, kan man ägna sig åt markarbete. Förbereda platsen genom att gräva ut till frostfri djup och fylla med makadam och grus, gjuta en bottenplatta om man vill ha en sådan, och mura upp en liten mur om man vill ha ett superfint växthus på mur.

Vi valde bort mur. Jag tyckte att 14 kvadrat kändes lite instängd med mur, men skulle absolut välja mur om jag hade byggt större. Som alla säger: »Bygg så stort som du bara kan«. Man vill alltid ha mer yta. Och du kommer garanterat vilja sitta i växthuset och umgås. Och då vill du kanske kunna umgås med fler än bara en person till. Ett bra tips är att möblera upp en yta i din trädgård med det som ska få plats i växthuset.

Dröminredningen

När huset väl är på plats, är det häpnadsväckande hur mycket man helt plötsligt behöver för att inreda … här kommer några grejor som jag har på min drömlista just nu:

1. Drömmöblemang från Børge Mogensen för Carl Hansen som dessutom är hoppfällbar på vintern. Möblerna tillverkas av massiv, obehandlad, FSC®-certifierad teak, bord 14 116:-,bänk 7 956:-, dyna: 2246:-, carlhansen.com. finns att köpa på bland andra Svenssons i Lammhult (länk till Adtraction).

Här kan du läsa om Svenssons i Lammhults senaste satsning i Stockholm.

2. Drömmöblemang 2: ett skåp av denna sort, tänk att ha en massa gamla krukor och vaser i den där i vitrindelen, och alla kuddar och annat jox kan man gömma bakom luckorna. Detta såldes på Bukowskis, slutpris blev 15 000. Nej, jag vann inte.

3. Det är antingen hatt eller solskydd medels gardiner i växthuset, i synnerhet för mig som är känslig för värme. Solhatt, 590:-, Arket. (länk till Arket)

4. En soffa att krypa upp i med den senaste Residence i famnen kanske? Höra humlan surrar och bara slumrar till en liten stund. Rottingsoffa, 4900:-, granit.com. Soffan släpps senare i sommar.

Ett annat härligt möblemang av Borge Mogensen för Carl Hansen. Också i rätt miljö! Finns att köpa på Svensson i Lammhult. (länk till Adtraction)

Jag har alltid undrat när man ska få använda sådana här vackra pappersparasoller, dessa här från 1900. Såldes på Garpenhus auktioner för 350 kronor … men i ett växthus! Så klart! Garanterat regnfritt ju.

En drömväska från Arket, som man kan gömma lite fler filtar i, eller lite annat odlingskrafs som man inte vill ska drälla runt i växthuset. Och sedan kan man ta med den till plantskolan också. Large canvas tote, 1 250:-, Arket. (länk till Arket)

Redan nu måste en planera för kräftskivan, och då ska det belysas med denna klassiker. Istappsslinga, 699:-, Granit. (länk till Adtraction)

LÄS MER:

Fler inspirerande idéer till växthuset

Kika in i Victoria Skoglunds underbara växthus