renomate

Renomate hjälper dig med renoveringen – från planering till resultat

I Sverige lägger vi nästan 100 miljarder på renovering varje år och 75 procent av alla som renoverar missar sin budget eller tidsplan. Företaget Renomate vill ändra på det genom att erbjuda en tjänst som hjälper dig hela vägen – från planering till färdigt resultat.

Annons
Renoveringarna som höjer värdet på bostaden
Renoveringarna som höjer värdet på bostaden
0:53

Det nystartade företaget Renomate är en plattform som samlar allt som behövs för en renovering. Grundarna Anna Wennerstein och Karl Nyström skapade en tjänst som de själva saknade i sina renoveringar.

– Vi upplevde ett konkret behov på marknaden där privatpersoner utan tidigare erfarenhet eller rätt kontakter ofta fick mardrömslika renoveringar. Vi insåg också att många byggbolag kämpade för att få sina företag att växa och tog sig an jobb som de saknade expertis att hantera, säger Anna.

Annons
Karl Nyström och Anna Wennerstein, grundare av Renomate.
Karl Nyström och Anna Wennerstein, grundare av Renomate.  

Tjänsten är som en personlig renoveringskompis som hjälper dig och finns vid din sida genom hela renoveringen – från planering till färdigt resultat.

Så mycket pengar lägger vi på renovering

I Sverige lägger vi 94 miljarder kronor per år på renoveringar och nästan 75 procent av alla som renoverar missar antingen sin budget eller tidsplan, visar en undersökning genomförd på uppdrag av Renomate.

– Vi som grundat Renomate har liknande erfarenheter av renoveringar, och det var en av anledningarna till att vi startade vår tjänst, för att hjälpa så många som möjligt att förenkla sin renovering samt hålla budget och tidsplan. En renovering ska inte innebära onödiga överraskningar, och en budget ska inte spräckas med över 40 procent, det är för många omöjligt att kunna betala, säger Karl.

Annons
renomate renovering bild
Ett av Renomates projekt, ett nyrenoverat kök.  

Att renovera kan vara svårt och det finns flera misstag att undvika. Renomate-grundarna har nedan listat sina bästa tips att tänka på innan du börjar renovera – och vilka fallgropar du ska se upp för.

Tips att tänka på innan du börjar renovera

 • Planera och bestäm dig för hur du vill att det ska se ut när renoveringen är klar. Ju mer du bestämmer desto enklare kommer renoveringen att bli och desto enklare blir det att hålla budget och tidsplan. Tänk så här, om inte du bestämmer dig så kommer mest troligt byggaren bestämma åt dig, och det är inte säkert ni har samma tycke och smak.
 • Tänk att hantverkarna som du väljer, jobbar med dig i ett team och att ni tillsammans jobbar för att uppnå ett fantastiskt slutresultat. Jobba med din byggare, inte mot.
 • Renoveringar är komplexa och det kommer med största sannolikhet att dyka upp saker under renoveringen som gör att du behöver ändra vissa beslut. Då gäller det att ha ett flexibelt och lösningsorienterat mindset.
 • Välj inte byggbolag endast på offertsumman utan magkänslan kring bolaget och kontaktpersonen är minst lika viktig. Det ska vara en person och ett bolag du vill samarbeta med och som du upplever att det är enkelt att kommunicera med.
 • Förbered dig mentalt på att under renoveringen kommer delar av ditt hem att förvandlas till en arbetsplats. Det kommer bitvis kunna kännas stökigt, rörigt och högljutt men tänk på att hantverkarna är där under en begränsad tid och de jobbar att ni ska få det härligt hemma.
 • Kolla så att byggbolaget kan och har gjort liknande renoveringar tidigare. Har byggaren samma nivå och detaljfinish som du önskar?
renovera pool hemma
Duon skapade en tjänst som de själva saknade i sina renoveringar.  

Fällor att undvika under renoveringen

 • Maxa inte din budget utan se till att ha cirka 20 procent i buffert till oförutsedda händelser.
 • Tänk inte att byggaren vill att din renovering ska dra ut på tiden så att de kan tjäna mer pengar. Nej. De vill bli klara i tid för att så snart som möjligt kunna starta upp en ny renovering.
 • Var inte misstänksam mot den byggare du har valt. Många går in i sina renoveringar med ett mindset att byggaren de har valt kommer att blåsa en.
 • Muntliga offertunderlag. Att ge muntliga offertunderlag kommer leda till att du får in offerter som mest troligt inte innehåller allt som du vill göra och tror är medräknat.
renovera kök hemma
Cirka 75 procent av alla som renoverar missar sin budget eller tidsplan.  
 • Förutsätt inte att saker görs på ett visst sätt. Var därför övertydlig i dina tankar och fråga om det är något som du inte förstår eller undrar över.
 • Undvik att göra stora ändringar under renoveringens gång, det kostar både pengar och tid och tålamodet hos din byggare.
 • Undvik översittarattityd och otrevlig ton gentemot hantverkarna. Det kommer att stjälpa snarare än hjälpa ditt projekt.
Publicerat 13 april 2022
Annons